Öncelikle konuyu nereye açcağımı bilmediğimden buraya actım
Arkadaşlar mmorpg oyunlarda bug lafını duyuyorum bu bug nedir nasıl oluşur bu bir oyun açığımıdır yoksa oyuncuların kendi yaptığı bir hile midir bug'u herkez yapabilir mi ?
çok soru sordum ama insan sora sora öğrenirmiş
şimdiden teşekkürler...
Bug nedir?
bug u ben fifa 08 ve fifa 09 u online oynarken duymuştum..
bug şudur : bir kişiyle online oyun oynarken , yaptığınız ve ya karşı tarafın , oyunun hatalarından yararlanarak yapılan bir nevi hile ye deniyor..
örnek fifa 08 de kornerlerde , tam sağa dolu yaslıyoruz oyuncunun bakış açısını ve orta tuşunun yarısına kadar basıyoruz..sonra da şut a basıyoruz..bunu yapınca şu oluyor..top üst direğe çarpıyor , sonra da bunu yapan kişinin oyuncusunun tam kafasına top geliyor..şut a bastığımız da da gol oluyor
: )
biraz önceki anlattığımı başka bir siteden buldum..
resim alıntıdır...
Arkadaşlar bilmediğiniz ya da az bilgiye sahip olduğunuz konularda yorum yapmadan önce biraz daha bilgi edinirseniz memnun olurum.
@[url=../kisisel/131823/]OSMAN BAĞÇEVAN[/url]
Bug'ın uzaktan yakından hile ile HİÇ BİR alakası yoktur!
@[url=../kisisel/140101/]_eFeKenTLi_[/url]
Oyundaki açıklara Bug denmez, exploit denir.
Bug nedir peki? ("Bag" diye okunur!)
Bug bilgisayar yazılımlarında yapılan/yer alankodlama hatalarının oluşturduğu sorunlara denir. Yani Bug'lar hatalardır. Örneğin yukarıda FIFA 08'deki bir Bug'dan yani hatadan bahsedilmektedir fakat bu bug'ın hile amaçlı kullanılmasına exploiting yani kötüye kullanma denir. Daha genel anlamda ise "cheat" yani hile yapmakta denilebilir.
Bug'dan nasıl kurtulabilirsiniz:
Bug'lardan kurtulmanın yolu oyunu güncellemekten geçer. Güncellenen oyun ana executable dosyasını değiştirdiği için eski EXE içinde bulunan sorunlu kod yenisi ile değiştirilir. Tabii ki ülkemizde çoğunluk korsan kullandığı için oyunları güncellemek yerine EA'e küfür etmeyei daha çok tercih eder. Ya da suçu işletim sistemine atarlar.
Halbukiorjinal oyuna sahip kişiler hatayla ilgili EA forumlarında konu açarak EA'nin patch çıkarmasını sağlarlar. Tabii ki korsan kullananlarda bunu yapabilir ama işte bu kullanıcının haklarından haberdar olması ve orjinal oyun almanın insana verdiği destek alma bilinci ile ilgili bir şey.
Örneğin dün, Battlefiled için 1.92 GB boyutlarında bir yama çıktı. Peki bu yama nasıl çıktı? Orjinal BF2 oyuncularının forumlarda birktirdikleri Bug raporları dahilinde.
Onun için oyunlardaki hataları orda burda tartışmanın tamamen BOŞ bir uğraş olduğunu söyleyebilirim. Gidersiniz geliştirici forumuna yazarsınız, adamlar inceler ve yamayı hazırlarlar.
Blog yazdım, artık kaynak gösterebilirsiniz: