Çalınan labtoplar

harunisbilir
02-11-2009, 23:50   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

 Arkadaşalar yakın zamanda 3d tasarım yapmakta olduğum 2 adet labtop'um çalındı.İlgili firmanın kazara servisine gitmesi durumunda el konulması için savcılıktan işlemlerimi tamamladım.Ancak benim merak ettiğim. Labtop açılırken şifre soracak hatta bu şifre girilmesse format vs işlemleri yaptırmayacak bir yazılım varmı. "windows'un kendi kullanıcı hesaplarından bahsetmiyorum"
 Kısacası laptop çalanın elinde .....  kalsın
 Lütfen profosyoneller bilgilendirsin ,aksi durumda konu uzayıp bilgi kirliliğine dönüşüyor.
İyi günler

Kruis
03-11-2009, 01:30   |  #2  
Kruis avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
496 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Bios şifresi koyulsa dahi kırılıyor.Engellemenin yolu yok.Zaten şifreleme koysanızda önemi yokki. Sökersin biosu veya hddyi takarsın yeni birşey.Ya da parçalar satarsın

Banned
03-11-2009, 01:58   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Muhtemelen siz windows için sağlam bir kullanıcı şifresi ve kurulumda sağlam bir yönetici şifresi kullanıyorsunuzdur, güvenliğe önem veriyorsanız. Diğer taraftan windows kullanıcı hesapları şifreli olasa bile  harddiski söküp başka bilgisayara ikincil olarak takıp içendikelere erişebilirler. Bununda çözümü var. Windows vista ve windows 7 de olan bir özelliği biliyormusunuz ?Bitlocker. Bu özellik ile sürücler (C, D, E gibi partitionlarınız)tamamen şifreleniyor ve ancak o windowsta açılabiliyorlar. Yani işletimsisteminizi açamazlarsa dosyalarada erişemezler. Harddiki söküp başka sistemlerlerle veya başka şekillerde erişmeye çalışsalarda karşılarında sadece hiç bulurlar.

Kısacası sorunuzun cevabı windows 7 ve windows vistanın içeriklerinde bulunan bitlocker özelliği.


Yinede sevinmeyin derim. Çünkü bu tür iki bilgisayara tenezzül eden adi suçlular ne bilgilerinize ulaşmak nede içerisindekileri kullanmak derdindelerdir. O bilgisayarları üç kuruş tiner veya balli parasına satacak kişilerdir. Asıl adi olanlar bilgisayarları hırsızlardan alacak olan kinci elcilerdirki onlarda bilgisayarlarınızı ya söküp parçalarını kullanırlar yada 100-150 liralık yeni birer harddisk takıp satarlar. Yani bunlar bilgisayarları kullanacak kişiler değiller.

Size bir diğer tavsiyem bilgisayarlarınızın belgelri varsa o belgelerle savcılığa müracaat etmeniz. Her bilgisayarın aynı cep telefonlarında IMEI nosu olduğu gibi mac noları vardır ve internete bağlanırken aynı zamanda mac adresleri ile bağlanırlar. Hangi servis sağlayıcıdan bağlanırlarsa bağlansınlar, ister harddiski değiştirip, isterlerse format atsınlar o blgisayarlar ile internete girdikleri anda türk telekom size yerlerini bildirebilir. Çalışmanızı bu konu üzerinden yaparsanız cihazlarınıza kavuşma ihtimaliniz artacaktır.

Geçmiş olsun, umarım bir şekilde cihazlarınıza ve verilerinize kavuşursunuz.

harunisbilir
03-11-2009, 03:04   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

 Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
Kullandığım labtop "hp" için ilgili firmada ayrı bir bölüm var. Bende aynen yazdığınız gibi IMEI ve mac noları ile takip edilmesi talebinde bulundum. Ancak ne yazıkki sadece labtopu alan arkadaş ,herhangi bir sebeple servise giderse el konulması için savcılık evrağı istediler. 
 Kanuni olarak daha fazla ilerleyemedim.