CD'in 1979'da basına sızan ilk detayları

CHIP Online
21-07-2009, 13:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Bugün yeni bir cep ya da Win 7 detayları basına sızdırılıyor. Ama bakın 30 yıl önce neler sızıyordu?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/cd-i ... etaylari_14088.html

Resimlerle: Kasetten USB'ye depolama birimleri...

Bugün artık herkes için son derece olağan bir medya olan CD'lerin durumu, bundan 30 yıl önce çok daha farklıydı. O yıllarda insanlar, compact disc'lerin kullandığı lazer teknolojisini büyük oranda sadece sinemalardaki bilim kurgu filmlerinde görüyorlardı. Dolayısıyla evlerine bu kadar "tehlikeli" bir şey sokmak konusunda son derece ön yargılıydılar. Bu, üreticilerin tek sorunu olmasa da, en önemlilerinden biriydi.

İşte 1979 yılında hazırlanmış olan bir doküman ilk kez basına sızdığında, içinde lazer kelimesinin geçmemiş olması belki de CD'lerin çok daha kolay bir şekilde yaygınlaşmasının önünü açmayı başardı.

Basına sızan dokümana göre compact disc adı verilen bu yeni buluşun teknik detayları şu şekilde anlatılıyor; "Disk ve oynatıcı, kodlama sistemi, optik okuyucu, şarkı takibi ve disk üretimi. Bundan sonra klasik müziği veya popüler şarkıları duyabileceksiniz".

Tüm konu: CD'in 1979'da basına sızan ilk detayları

Resimlerle: Kasetten USB'ye depolama birimleri...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce CD'nin ne kadar ömrü kaldı?

karmakan
21-07-2009, 13:24   |  #2  
karmakan avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
55 mesaj

valla ne kadar zamanı kaldığını bilemicem ama sanıyorum hiç bitmeyecek.. belki biraz daha değişime uğrar ama cd hiç bitmez bence..su an zaten bir sürü alternatifi var  ama bence vazgeçilmez . yada ben bunu görecek kadar yaşamam :)

canunveren
21-07-2009, 17:40   |  #3  
Üye
78 mesaj

CD mi o ne?Yiyecek bir şeymi?? :)

turatbek_aytmatov
29-10-2010, 00:47   |  #4  
Taze Üye
19 mesaj

Müzik piyasası sürdükçe kaybolmayacaktır. Tersine kendini gelştirecektir. Altı kanallı müzik cd si gibi. Yani bateriyi (yada ritmleri) ayrı elektro gitarı ayrı kemanları ayrı braassları (trompet) ayrı v.s. gibi dinleyebileceğimiz çok kanallı cdler üretilecektir.

şafak89
29-10-2010, 01:42   |  #5  
şafak89 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
2,521 mesaj
Alıntı: turatbek_aytmatov  
Müzik piyasası sürdükçe kaybolmayacaktır. Tersine kendini gelştirecektir. Altı kanallı müzik cd si gibi. Yani bateriyi (yada ritmleri) ayrı elektro gitarı ayrı kemanları ayrı braassları (trompet) ayrı v.s. gibi dinleyebileceğimiz çok kanallı cdler üretilecektir.
inş. yaparlar böyle cdler :)

Ahmet Ertuğrul
30-10-2010, 23:32   |  #6  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

İyi de o lazer denilen şey ışık, tabi o dönemlerde lazer dendiğinde daha çok bilimkurgu filmlerindeki uzaylıların kullandığı silahlar akla geliyordu herhalde.

Bilgisayar oyunları eskiden bir iki cdye sığıyordu. Sonra 4-5 cdye çıkınca bu böyle olmaz dendi dvd geldi. Yavaş yavaş 4-5 dvdye doğru gidiyor. Ondan sonra tek bluray ya da usb diske geçilir (bunlar aslında bugün de aynı amaçla kullanılıyor ya yaygın değil). Cd yakın zamanda bitebilir ama o parlak, yuvarlak, ortası delik plastik uzun zaman duracak gibi görünüyor, belki cd olarak değil ama dvd ve üst formları şeklinde.

kyotoprotokolü
31-10-2010, 01:22   |  #7  
kyotoprotokolü avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,327 mesaj

Ahmet Ertuğrul'a katılıyorum

Kapalı Hesap (154666)
31-10-2010, 02:13   |  #8  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

O günlerde üniversite öğrencisiydim.
Teknolojiyi yakından takip eden çılgınlar arasındaydım. Vaay bee lazer ile okuyan plaklar çıkacakmış artık plaklar daha kaliteli olacak ve hiç çizilmeyecek derdim. (çoğu arkadaşım gibi)
Aradan yıllar geçti CD yi tanıdık, DVD yi tanıdık Hatta blue ray DVD leri de tanıdık.
Amaaa
Geçenlerde şöyle bir haber aldım
DIN (alman norm endüstrisi) bir açıklama yapmış.
Bünyesinde bulunan kütüphanesinde dünya üzerinde gelmiş geçmiş tüm plakları ve ses ile ilgili tüm meteryalleri bulunduruyormuş. Ve bir test yapmışlar.
Uzun yıllar önce bulunmuş ve plak adı verilen bu aletlere yapılmış olan kayıt tekniğine hala ulaşılamadı.
Dolby firması bile onca enkod tekniği geliştirmesine rağmen ki ;
MLP-LOSSLES
DOLBY DIGITAL
DOLBY DIGITAL PLUS
DOLBY TRUE HD
Bu firmanın bir temsilcisi ile yaptığımız bir görüşmede kendisi bile plak dinlediğini hala o ses kalitesini beğendiğini kişisel olarak belirtmiştir.

turatbek_aytmatov
31-10-2010, 08:35   |  #9  
Taze Üye
19 mesaj

Çünkü plak analogdur ve doğaldır ancak dezavantajı çabuk yıpranması. Cd ise Analog değl digital daha metalik bir ses var.