Cep düellosu: Nokia N97 vs. Apple iPhone 3GS

CHIP Online
27-07-2009, 01:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Devler yarışıyor: CHIP Online Nokia ve Apple'ın amiral gemilerini kapıştırdı...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/cep- ... hone-3gs_14047.html

Resimlerle: Nokia N97'den çok özel kareler

Cep telefonu dünyası bu düelloyu bekliyordu: Nokia N97, Apple iPhone 3GS ile ringe çıkıyor. Karşılaştırmamızda pazar devinin amiral gemisinin kült cep telefonuyla aynı seviyede olup olmadığını öğreneceksiniz.

Geldi, gördü ve kazandı: Nokia N97'nin cep telefonu piyasasına girişi bu şekilde tanımlanabilir. Nokia N97, test notu "çok iyi" olan ilk iş odaklı cep telefonu. Buna şaşırmamalı: QWERTY klavyesi, dokunmatik ekranı ve modern bir multimedya cepte olması düşünülen her türlü özelliği var.

Fakat savaş bitmiş değil. Gerçi iPhone 3GS cep telefonu tahtına oturmayı başaramadı; ama yine de birçok kullanıcı için hala en iyi alternatif olmayı başarıyor. Video, müzik veya internet: İki cep telefonu da her multimedya alanında birçok şey sunuyor. Peki, telefon görüşmesi, mesajlaşma özellikleri, GPS ve kullanım konusunda durumlar nasıl?

Kurallar
Düello, cep telefonu test şemalarımızı baz alıyor; iş telefonu kategorileri dikkate alınmıyor. Nokia N97 ve iPhone 3GS'yi sekiz rauntta birbiriyle kapıştırdık. Raunt başına en fazla 3 puan alınabiliyor, berabere durumlarda hiçbir cihaz puan kazanmıyor. Başa baş bir yarış mı olacak, yoksa rakiplerden biri ağırlığını koyabilecek mi? İlerleyen sayfalarda bu soruların cevabını öğreneceksiniz.

Tüm konu: Cep düellosu: Nokia N97 vs. Apple iPhone 3GS

İzleyin: iPhone 3G S

Resimlerle: Nokia N97'den çok özel kareler

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce hangisi daha iyi?

PcMaKeR
27-07-2009, 09:24   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

1 puan için dünyanın parasını iPhone a dökmem.

ParanoiD
27-07-2009, 09:58   |  #3  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,900 mesaj

İphone daha çok hoşuma gidiyor.Ama fiyat farkı az degil.N97 fiyatı keşke burdada 650 euro olsa :)

Ciim
27-07-2009, 11:01   |  #4  
Yıllanmış Üye
454 mesaj
Alıntı: PcMaKeR  
1 puan için dünyanın parasını iPhone a dökmem.
geçen sene abdden getirttiğim iphone750 liraya mal oldu.. dolar değil tl fiyatını söyledim

3gs modelide şuan abdden getirtebilirsen 16 gb modeli 450-500 $ a alabilirsin.. türkiyede 1500 liraya felan satılacak 9 ağustosta satışa çıkınca görürsün..

ParanoiD
27-07-2009, 11:11   |  #5  
ParanoiD avatarı
Yıllanmış Üye
1,900 mesaj
Alıntı: Ciim  
geçen sene abdden getirttiğim iphone750 liraya mal oldu.. dolar değil tl fiyatını söyledim

3gs modelide şuan abdden getirtebilirsen 16 gb modeli 450-500 $ a alabilirsin.. türkiyede 1500 liraya felan satılacak 9 ağustosta satışa çıkınca görürsün..

ABD de tanıdıgı olmayanlar ne yapıcak ? =)

PcMaKeR
27-07-2009, 15:11   |  #6  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

Paranoid haklı.
Steve Jobs a söyleyek iki tane göndersin. Kargo ücretini veririm ben. Paranoid ile öderiz sorun değil.

Ciim
27-07-2009, 18:32   |  #7  
Yıllanmış Üye
454 mesaj

af buyurunda türkiyede n97 kaç kuruş? benim nokia lar hakkında en ufak fikrim yok 1 yıldan beri iphone herşeyime yetiyor...

bu arada sokaklardaki panolarda 6700 classic mi ne modeli gözüme çarpıyor.. 6300 den uyarlama o hoş mesela ama görüntüsü sadece... :D

PcMaKeR
27-07-2009, 21:07   |  #8  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj

onu bunu bilmem ama n81 aldım nokia nın. tek eksiği var gps yok. ama wifi den tut 3g sine kadar herşeyi var ve hepsiburadadan çok uygun fiyata aldım şimdi 750 ytl olmuş 500 ytl nere 750 ytl nere. her işimi görüyor. 6300 a para verecek kadar zengin değildim...

ImReaL
06-08-2009, 00:26   |  #9  
Taze Üye
2 mesaj

Ben bişeyi Merak ediyorum. Iphone da pil ömrü bitince ne oluyor?
Telefon teknik servise mi gidiyor?
Aynı durum N97 de nasıl?

Deathtrap
06-08-2009, 11:47   |  #10  
Taze Üye
1 mesaj

İmreal 'in de sorduğu gibi hesaba katmadığınız bir durum daha var ki . O da iPhone 'un en ufak pil hatasında teknik servisin yolunu tutuyor olması . Batarya ve değiştirme fiyatlarının çok pahalı olması . Nokia nın ise en pahalı pili 50 Tl civarında  ve Nokia 'nın verdiği teknik servis olanağı apple 'ın verdiğinden çok daha yaygın ve hızlı.<

PcMaKeR
06-08-2009, 12:29   |  #11  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj
Alıntı: Deathtrap  
İmreal 'in de sorduğu gibi hesaba katmadığınız bir durum daha var ki . O da iPhone 'un en ufak pil hatasında teknik servisin yolunu tutuyor olması . Batarya ve değiştirme fiyatlarının çok pahalı olması . Nokia nın ise en pahalı pili 50 Tl civarında  ve Nokia 'nın verdiği teknik servis olanağı apple 'ın verdiğinden çok daha yaygın ve hızlı.<
Korsanları o...

Benim Telefonun bataryası:

Fiyatı söylemeyeceğim. Söylersem süprizin tadı kaçar. Çok ucuz :P Kesin bakın.

Jaunus
10-08-2009, 14:56   |  #12  
Taze Üye
1 mesaj

bence bu kıyaslamada adaletsizlik var.Nokianın birçok artısı varken kıyaslama yapılmamış nedense.Sanırım iphone iyi reklam parası vermiş(kızmak yok chip!)Ben şahsen Nokia ile iphoneu kıyas dahi etmem.İphone arızalandığı zaman doğru düzgün servisi bile yok en basitinden.Programı müziği herşey parayla bence çok gereksiz ve kesinlikle fiyatını haketmeyen bir cihaz.Bence 12 puan abartı olmuş.2puan ancak alır kanaatimce

Feun
10-08-2009, 22:41   |  #13  
Taze Üye
2 mesaj

Valla arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım ama ben N96 aldım ve şimdide N97 alacağım ama rengine karar veremedim yardımcı olursanız sevinirim xD

DaRWeLL
10-08-2009, 22:59   |  #14  
Yıllanmış Üye
1,851 mesaj

akran kalitesi olarak iphone u geçebilicek marka tanımıyorum.ama n97 alırdım heralde.

EslNTl
11-08-2009, 08:49   |  #15  
Yeni Üye
46 mesaj

özür diliyorum ama kıyaslamadan ziyade iphone ye çalışmışsınız evet n97 pahalı açıkcası iphone ye göre ama arkadaşlar Allah var yukarıda bi özelliklerine iyice bi bakın senin iphone flash dosyasını açmıyor bu nasıl bi telefon :) bence iphone nin bir artısı var oda geniş bi ekran ve dokunmatik olması diğer telefonlara benzemiyor gerçekten yapmışlar adamlar fakat n97 ile kapışamaz yanından bile geçemez :)

jenus35
13-08-2009, 16:07   |  #16  
Taze Üye
2 mesaj

elbette nokia ama ne yazıkki türkiyede çok pahalı,daha hiçbirşey değişmemiş türkiyede(gümrük v.b.) şu anda almanyada 450 eurodan hemen alabiliyorsun(almanca: sofort kaufen)muhtemelen bir ay sonrada 350 euro ya düşer kimi marketlerde yani 700 tl civarı olacak mesela ben almanyadan bir tanıdığıma getirtecem onun üzerindende kayıt yaptırtacam,sanırım bir sefer cep tel. kayıt hakkı varmış yurtdışındaki kişilerin:)))

umut kzldre
29-08-2009, 01:27   |  #17  
Taze Üye
2 mesaj

ben olsam nokıa derım cunku bu gune kadar daıma nokıa tercıh etmısımdır

tmac_dunk
29-08-2009, 01:42   |  #18  
Taze Üye
7 mesaj

Bence Iphone Çünükü 1 Kere Apple Yapıo. Nokia Kötü Deil Güzel Ama Iphone Tercih Ederm Iphone Daha İyi ;)

utkuo
31-08-2009, 22:47   |  #19  
Taze Üye
7 mesaj

Bu yazıyı yazan kişinin iphone fanatiği olduğuna yemin edebilirim.N97'nin kamera konusundasahip oldupu 5mp Carl zeiss+Flaş ile İphone 3gs'i ezip geçeceğiaşikardır. İphone flaşsız carl zeiss'in yanına yaklaşamayacak bir lensesahip 3 mp kamerası olan bir telefondur. Nokia'nın ezip geçeceği böylebir konuda iphone a 1 puan verilmesi yapılan haksızlığın ve yanlıincelemenin en açık örneğidir. Ergonomi olarak n97'nin qwerty kılavyesiile kesin öne geçmesi beklenirken yine iphone öndedir(!)  Şu aninternet alemindeki sitelerin yüzde doksanı dinamik içeriğe sahip ikeniphone'un en basitinden flash bile desteklememesi ne kadar kötü birtelefon olduğunun ap açık kanıtıdır. Neticede İphone N97'e karşı tek+sı ekranının biraz daha kaliteli ve multitouch olmasıdır. Bu da Bukadar özelliğe karşı pekte tatmin edecek birşey değildir. N97 symbianve java işletim sistemiyle sayısız programa bedava desteklemektedir.İphone ise en dandiğinden bir kaç oyuna bile dolarlar biçmektedir. Benher zaman görüntüye değil özelliğe bakarak iphone'un görüntüsü iyifakat özellikleri kötü olduğunu ifade ederdim. N97 ve çıkacak olan N900Maemo yu gördükten sonra İphone'un tek önde kapattıüı şey olan stil'inde alt edildiğini gördüm. Ben Chip'in sitesinde böyle yanlı bir yazıgördüğüm zaman gerçekten çok sinirlendim ve üzüldüm.  İphone'un hiçbir+sı olmamasına karşın medya tarafından bu kadar büyütülmesini anlamışdeğilim. Bir değişik unsur'da İphone'un İpod özelliğinden bahsediliyor.İpod özelliği Nedir kardeşim. Düz bir telefonun mp3player'ından nefarkı var.
Yok albüm kapakları arasında hızlı geçişyapabiliyormuşsun. Aaaa gerçektenmi?? Ne muhteşem özellikİnanamıyorum!!!! (Yazar böyle komik bir şeyi bile apple + veripNokia'nın qwerty kılavyesi, kamerası, flash desteklemesi ve kamerasınınflaş olması ön kamerası dosya aktarımı ve yükleme gibi konulardaki özgürlüğü vb birsürü özelliği göz ardı etmiştir ve Bu dediklerim apaçıkortadadır). Hangimiz  albüm kapaklarına sahip müzikleri dinliyor.İphone özelliksiz yapısıyla sadece Artislik yada daha kibar bir deyişle(Prestij) için kullanabilecek bir telefondur. Bunun da nedeni Medya'nınözellikleri pekte fazla olmayan bu telefonu abartmasından başka birşeydeğildir. Bu mesajımın İnşallah başkaları tarafından anlaşılmasınıumuyorum. Bu uzun mesajımı okuyan herkese teşekkür ediyorum. Ve HerkesiObjektif Bir bakışa Davet ediyorum. Böyle Yanlı Davrananlar Bu kafaylagiderse N900 Maemo Gibi muhteşem bir telefonuda İphone Geçmiş yorumunuyaparlar. Teşekürler...
 Tüm yorumcuları (bir kullanıcınındediği gibi) yukarıda Allah var doğruya doğru objektif olmaya ve banakatılmaya davet ediyorum

Son olarak HalilMollaoğlu Adlı yazarı bu denli yanlı yazısından ve objektif yazmayıphalkı yanlış yönlendirmesinden dolayı kınıyorum. Böyle yaparak sadeceApple'ın attığı büyük kazığa ortak olursun. Yazımı açık ve net olarakyazdım. Bu yazıyı özgür ve herkesin fikrini paylaştığı bir ortamdayazdığımı düşünerek mesajımın bu halde kalmasını umuyorum.

Son Düzenleme: utkuo ~ 01 Eylül 2009 00:08
toddler
31-08-2009, 23:54   |  #20  
Yıllanmış Üye
220 mesaj

Fazla suya sabuna dokunmadan tek bir şey söyleyeceğim. Karşılaştırma aynı kategorideki ürünler arasında yapılır. Iphone ve N97 bana göre aynı kategoride olamaz. Iphone'u en basitinden klavyesiz telefonlarla kıyaslayın. N97 gibi klavyeli bir telefonla kıyaslarsanız birinin klavyesi + puan vs. gibi saçma sonuçlar çıkar ortaya.

utkuo
01-09-2009, 00:10   |  #21  
Taze Üye
7 mesaj

en azından qwerty klavye gerçekten çok muhteşem bir özelliktir. Belirttiğim gibi yazar neyleri + olarak almış belli. böyle bakkal hesabı yapar gibi bu + bu - 5 puan 3 puan çok saçma ve komik olmuş

toddler
01-09-2009, 02:43   |  #22  
Yıllanmış Üye
220 mesaj

Qwerty klavye ilk benim bildiğim HTC tarafından kullanıldı. Araştırırsanız N97'nin dizaynının eski model bir HTC ile neredeyse tıpatıp aynı olduğunu göreceksiniz.

utkuo
01-09-2009, 20:01   |  #23  
Taze Üye
7 mesaj

qwerty kılavye'nin çok değişik olmasını bekleyemessiniz zaten en fazla bir kaç tip olur. benzemesi normal ona bakarsa htc touch hd ve iphone da çok benziyor

toddler
05-09-2009, 09:28   |  #24  
Yıllanmış Üye
220 mesaj

Klavyenin açılış şekli tıpatıp aynı olmuş ve haklısınız HTC Touch ve HTC Touch HD Iphone'a karşı hamle olarak üretilen modellerdi.

jppc
18-09-2009, 13:34   |  #25  
Üye
60 mesaj

bence n97 daha güzel