Merhaba,
CHIP Kurtarma CD’si ile ilgili sorulara bu sayfada genel olarak cevap vermeye çalışalım. Çözemediğiniz bir sorun olursa burada sorabilir ve cevap alabilirsiniz.
1. VistaPE ISO dosyası küçük
Çalışan bir ISO dosyasının boyutu yaklaşık olarak 283 MB olmalıdır (seçilen bileşenlere göre değişebilir). ISO dosyanız daha küçükse sorun şunlardan kaynaklanabilir:
a) Windows Vista’nın kısıtlı bir sürümünü kullanıyorsunuz (OEM, değiştirilmiş Systembuilder sürümü, Beta, RC, gibi...)
Böyle bir durumda Vista’nın orijinal tam sürümünü temin etmeli veya alternatif olarak WAIK kitini yüklemelisiniz.
b) Winbuilder’ın dizin ağacında "CHIP Kurtarma CD’si" kaydının işaretli olması gerekir. Ancak bu şekilde paketin içindeki skriptler eksiksiz olarak işlenebilir.
2. Kurtarma CD’si boot sırasında şu hata mesajını veriyor:
Windows failed to start...
file \windows\system32\boot\winload.exe
Satus 0xc0000001
Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt.
Bu durumda sabit diskiniz eski FAT32 dosya formatıyla biçimlendirilmiştir. Bu Vista’da genel olarak problemlere neden olur. Tek çözüm sabit diski convert komutuyla NTFS’e dönüştürmektir. Mesela:
convert c: /fs:ntfs
3. Kurtarma CD’si boot sırasında takılıyor/açılmıyor
Teknik olarak söylemek gerkeirse, Kurtarma CD’si boot ederken, “boot.wim” dosyası açılır. Bu dosyada kullandığımız Windows PE 2.0 bulunur. RAM’i az olan yavaş bilgisayarlarda bu açma işlemi çok uzun sürebilir ve sistem kilitlenmiş gibi görünebilir. Bizim tavsiyemiz en az 1 GB RAM’e terfi etmek olacaktır.
4. Winbuilder log dosyasında şu hata mesajıyla karşılaşıyorum:
Request Windows Vista DVD... Request Windows Vista DVD... Request Windows Vista DVD...
3 warning messages
Common components (beta)
Explorer Vista
MMC
Bu üç komut dosyasını ISO’ya sadece Vista kurulum DVD’sini (orijinal tam sürümüne) kaynak olarak verirseniz, ekleyebilirsiniz. WAIK kullanıcıları Winbuilder’da “Addons” altında bu skriptlerin seçili olmadığından (önünde onay işareti olmamalı) emin olmalı.
5. Winbuilder log dosyasında şu hata mesajıyla karşılaşıyorum:
DirDelete – Dizinin silinmesi başarısız! [%BaseDir%\Projects\VistaPE\App\Antivirus\ClamWinPo rtable]
Bu hata mesajının neden kaynaklandığını ben de bilmiyorum. Sorun büyük ihtimalle Vista OEM sürümlerinden kaynaklanıyor. Ancak bu hatanın VistaPE ISO dosyası üzerinde bir etkisi yok, ISO dosyasının çalışması gerekir. Sadece “Projects\VistaPE\App\Antivirus” dizininde gereksiz bir dizin arta kalıyor.
CHIP Kurtarma CD’si ile yaşadığınız tecrübeleri ve sorunları burada bizimle paylaşabilirsiniz.
Ufuk Yamankılıçoğlu
CHIP