Chip Online ve Saz Arkadaşları !!!

biriki0102
31-08-2009, 18:08   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
69 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Selamlar;
Yerden yere vurmadan önce az biraz öveyim ki Chip Online'ı, demesinler arkamızdan madem sevmiyorsun neden buradasın diye.
Türkiye'de ki "neredeyse" sınıfında lider ve kaliteli bir dergi ve online yayınına sahip.
Haberlerin "genel olarak" güncel olması, içeriğinin çeşitliliği büyük bir artı.
Ama....
Evet aması da var. Hem de nazarımda gayet göze batan ama'lar;
1. Editörün Notu ya da Chip'in notu altında yazı yazan arkadaş ya da arkadaşlar grubu, acaba okuyucularınızı dövmek için mi o sözleri kullanıyorsunuz. Ya da asıl editörünüz gerçekten o yazıları okuyup edip de mi yayınlayın, yapıştırın o sözleri diyor acaba.
Farkındayım biraz ağır bir eleştiri oldu ama bazen öyle bir cevap veriyorsunuz ki karşısınızdakine o yorumu yapıp yapacağına pişman ediyorsunuzdur adamı. Mesela;
"Editörün notu:
Sitede aşağıya doğru uzayıp giden, görsel olarak rahatsız edici çok uzun yorumlar bundan sonra direkt silinecektir.
Uzun yazıların yeri konu başlığı altındaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz forumdur.
Bu düzenleme içeriğe yönelik değildir, şekil yönünden bir zorunluluktur, ziyaretçilerimizin göz zevki ve sörf keyfi içindir."

Şimdi bunda ne var diyeceksiniz. Ne yok ki; arkadaş yorum yazmış, kimbilir ne laflar etmiş, yorum belli ki kısaltılmış (kuş edilmiş). E madem yorum yapmanın da haddi hududu var (bunu sayın Chip'in Notu'nu yazan arkadaş-lar- belirliyor sanırım.) koyun sayısal olarak harf sınırı yapamasın kimse uzun uzun yorum. Ya da topluca kaldırın efendim yorumlar kısmını, madem forumlara aktarılsın tartışmalar diyorsunuz. Ne diye 2 satır yorum yazayım ki önemli bir konu hakkında kelam edeceksek. Önemli bir konu söyleniyor ki yazan adam uzun yazıyor. Tıpkı şu anda uzun uzun eleştirdiğim gibi. (Not: Yukardıdaki Chip'in Notu benim yazdığım bir yoruma istinaden değildir. Başka birisine verilen cevaptır.)


2. Gelelim Chip'in Notu yazarı ya da yazarlarının 2. hatasına. Geçenlerde komünist devrin gözde otomobillerinden birinin tekrar yapılacağına dair bir haber vardı. Altında da habere ait yorumlarda aklı evvel birisi kalkıp komünizm uygulansa çok güzel rejimdir diye yorum yazmış.
Şimdi 2 noktaya dikkat çekelim;
İlki, bizler Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz, ve bu toprakları bizlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk demiştir ki "Komünizm nerede görülse başı ezilmelidir.".
İkinci olarak bu yorumlar anonimde olsa, yazanı belli de olsa Chip Online'ın bürosunda bir arkadaş (en az bir kişi vardır diye düşünüyorum) tarafından kontrol ediliyor değil mi? Madem kontrol ediliyor efendim acaba neden bu tarz bir yorumun yapılmasına müsade edilmiştir. Daha sonra benim yazdığım bir yoruma karşılık yorumum yayınlanmadan (yazdığım yorumn dikkate alınarak) uyarı gelmiş ve siyasi içerikli tüm yorumlar temizlenmiştir. Acaba testiyi kırmadan önce bunu yapmış olsaydı Chip çok mu şey kaybederdi. Basında sansür olsun demiyoruz elbette ama yersiz, edepsiz ya da maksatlı yorumlara da müsade edilmemesi gerektiği görüşündeyim.


3. Haber içerikleri ile ilgili olarak ciddi anlamda Microsoft taraftarlığı yapıldığı kanaatindeyim. Neden derseniz, en azından şu örnek gerekli cevabı verecektir.
Bundan bir kaç gün önce Linux çekirdeği ile ilgili olarak haber yapılmış ve kernelde çıkan 2 güvenlik açığının 2001 yılından beri süregeldiğini ancak şu anda tespit edildiğini haber etmiştir. Fakat MS'in bu tarz haberleri konu olduğunda Chip anında açık kapatılmış diyerek güncelleme haberini verirken, acaba Linux ile alakalı haberin verildiği makale neden edit edilip ertesi gün kapatılan açıktan bahsedilmemiştir.
Diyeceksiniz ki gözden kaçmıştır. Tamam efendim buna gözden kaçırmak diyelim.
Bugün itibari ile MS hakkında yapılan haberlere baktınız mı acaba. Başlıkları kısaca yazıyorum;
Windows 7 şirketler için neden cazip?
Windows'ta doğru işleyen ancak Snow Leopard'a düzgün dahil edilemeyen özellikler...
Microsoft Araştırma Merkezi'nin gizli dehlizlerine iniyoruz: İşte 6 yeni MS teknolojisi...
Bunlar bazıları. Şu saat itibari ile toplam gece 12:00 dan itibaren 18 haberden 5'i windows ya da Ms ile alakalı. Yani her 3 haberden biri MS ile alakalı. Şimdi %33 gibi bir haber oranına hakimse (ki bu istatistik bir günün sadece ilk 17 saati için yapılmıştır.) yıllık olarak Chip'in 3'de 1'inin Ms haberi olması biraz tuhaf değil mi acaba? Ve işin enteresan yanı da hep MS ürünlerini telkin edici yayın yapılıyor olması.
Bu arada da Firefox ile bir haber de verilmiş ve haberde Firefox 1.5 gb ram kullanıyor diye gösteren bir resim var. Acaba Chip neden bu şekilde bir resim koymuştur, bir de aşağıdaki resme bakarak cevabını alabilir miyim? 19 tab açıkken ram kullanım oranı.
Evet güncel haberleri okuyoruz görüyoruz Chip Online'da ancak kalkıp da böyle bir resim gören kullanıcının aklına firefox çok ram tüketiyor gelmez mi? Bilinçli yapılmış olması insanın aklına takılıyor.


Eleştirilerim ağır olduysa kusura bakmayın. Ancak daha hafif nasıl ifade edebilirdim bilmiyorum. Zaten bir basın yayın kuruluşu olarak eleştiriye açık olmak zorunda olduğunun farkındadır Chip ekibi de. 3 yılı aşkın bir zamandır Chip dergisini alırım ve okurum. Yazılı olarak sunduğu kaliteyi, online olarak da görmek istediğim için bu eleştirileri yaptım. Sürç-ü lisan ettikse affola.
Saygılarımla...

Ahmet Ertuğrul
03-09-2009, 19:17   |  #2  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Saz arkadaşlarından kastın forum üyeleri değil sanırım. Çünkü bahsettiğin konularla ilgili forum üyelerinin bir sorumluluğu yok. O yüzden buraya yazmak yerine bir yöneticiye özel mesaj olarak gönderebilirdin bu kadar yazıyı.

Bence 1. maddede bahsetttiğin uygulama gayet mantıklı. 2. maddeyle ilgiliyse bunu buraya yazmasaydın daha iyi olurdu. Zaten direk hepsini bir yöneticiye yazman gerektiğini düşündüğümü belirtmiştim. Malumun olduğunu tahmin ettiğim üzere forumda siyaset ve din konularını tartışmak yasak. Bu yüzden de böyle bir şeyi buraya yazarak farklı düşünenleri tahrik etme ve yersiz bir tartışma olasılığı var. 3.'de bahsettiğin resmi görmemiştim ama sonuçta yalan değildir. Yanlış tabi, olmaması gerek.

biriki0102
04-09-2009, 04:44   |  #3  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
69 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Ahmet Ertuğrul;
Elbette forum üyeleri değil saz arkadaşları diye bahsettiklerim. Mesajın genelinden de anlaşılacağı gibi kastım Chip'in Notu diye yazı yazan Chip çalışanı arkadaşlara.
Buradaki alt forumu tercih etme nedenimse "CHIP Online hakkında görüş ve önerilerinizi bu alanda paylaşabilirsiniz." ifadesi kullanılan bir alt forum olduğu için. Hizipcilik de değil elbette maksadım, dediğim gibi gözüme çarpan eksiler.
2. maddeyi de kesinlikle tahrik maksatlı yazmadım. Sadece uç noktada bir örnek olarak belirtme gereği hissettim. Şayet tahrik amaçlı olduğu düşünülüyorsa hemen silinebilir. Sonuçta burası bilişim sitesi ve öyle de tutulması gerekir. Bunun aksini ben dahi yapıyor olsam uyarı almam uygun olur.
3. madde konusunda zaten Firefox haberinin içeriğinin değil tarzının yanlış olduğunu belirtmek için yazmıştım. Haber linkini de vereyim ki resmin olduğu kısmı ilgilenen kişiler görebilsin.


Söylediğim gibi Chip Dergisi ile bir alıp veremediğim yok, sadece Chip Online için gözüme çarpan şeylere örnek vererek izah etmeye çalıştım.
Sanırım biraz ağır üslup kullandım, ancak Chip müdavimi birisi olarak bunu kendime çok görmüyorum. Tekrar belirteyim, sürç-ü lisan ettikse affola.
Saygılarımla

TuncaBozkurt
04-09-2009, 14:06   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006
İlki, bizler Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz, ve bu toprakları bizlereemanet eden Mustafa Kemal Atatürk demiştir ki "Komünizm nerede görülsebaşı ezilmelidir.".
Onu söylediği duruma da bakmak lazım. Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı sırasında SSCB'den yardım alması sonrasında ülkede sosyalizm propagandası başladı diye biliyorum. Buna karşı söylenmiş olabilir. O yorumun onaylanması ise gözden kaçmış olabilir. Dikkat eksikliği olsa gerek. Ama Atatürk'ün bu sözüyle neye karşı çıktığınızı tam anlamadım. Habere mi, yoksa yoruma mı? Habereyse, haberleri yazarken komünizme karşı biri komünizmle alakalı haberleri yapmaz diye bir şey yok. Yorumaysa, yorum haberle alakalı ama kimse sizle veya Atatürk'le "tamamen" aynı görüşlere sahip olmak zorunda değil. Atatürk'ü sever ya da sevmez, onun tüm sözlerini/görüşlerini onaylamak veya benimsemek zorunda değil.