Çin ekonomisi nasıl işliyor?

CHIP Online
13-12-2009, 20:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Çin'in yeni yasalarından kim, neden şikayetçi? İşte Çin'de ülkeyi yürüten çarkların dönüş şekli...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/cin- ... -isliyor_16987.html

Resimlerle: Çin'de 60. yıl kutlamalarından enfes kareler...

Çin'deki uluslar arasıticari grupların, hükümetin yerel BT ürünlerine ilişkin yeni alım yasasından, 'resmi kontratlarda haksız imtiyaz sağladığı' ve 'gelişimi baltaladığı' gerekçeleriyle şikayetçi olduğu bildirildi.

Şikayetçi ticari gruplardan biri olan BSA'ya göre; Çin Hükümeti'nin geçtiğimiz ay ayrıntılarını açıkladığı Yerel İnovatif Ürünler Akreditasyon Programı, hükümet kontratlarında ayrıcalıklı bir 'ulusal ürünler kataloğu' oluşturulmasının önünü açacak.

Yazılım, donanım, yeni enerji, uygulama ve telekomünikasyon ürünleri ile modern ofis ekipmanlarının alımına ilişkin düzenlemeler getiren yeni yasa tasarısı ile başta Amerikalı şirketler olmak üzere, yabancı sermaye tüm şirketlerin, hükümet ile iş yapmasının 'neredeyse imkansız' hale getirildiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü, hükümet yetkililerine yönelik ortak bir bildiri kaleme alan 34 şirket, söz konusu politikanın yürürlüğe girmesi halinde, Çin'in bilimsel ve teknolojik gelişiminin baltalanacağını; bunun yanı sıra alım fiyatlarının da tavan yapacağını ifade ediyorlar.

Tüm konu: Çin ekonomisi nasıl işliyor?

İzleyin: Çin'den farklı bir iPhone kopyası

Resimlerle: Çin'de 60. yıl kutlamalarından enfes kareler...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Çin'in yeni yasa tasarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

posicor
14-12-2009, 00:02   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Yerinde bir karar, bizde de olması lazım bence.

Biraz daha basit anlatmak gerekirse olay şu: devlet ihalelerinde yerli üreticilere imtiyaz tanınıyor.

E bu durum dünya nüfusunun 1/5'ini oluşturan bir pazara (aslında sadece devletine) satış yapamayan amerikan şirketlerini çıldırtıyordur doğal olarak :)

Gerçi CIA hemen devreye girip Çin'i karıştırır şimdi, ne hakla amerikan malı almazlarmış o cüceler, büyük birader ne satarsa almak zorundalar ;)

Şaka bir yana emperyalizm işte tam olarak bu oluyor, fiili olarak sömüremediğiniz ülkeleri zorla mal veya hizmet satarak (bazen kendi ürettiği şeyi kendisine satarak) sömürüyorsunuz.