arkadaşlar bir arkadaşımın bilgisayarın da sorun var ve ben çözemiyorum.
bilgisayar açıldığında cmos checksum error hatası veriyor.orada takılıyor.ne yapmam gerekiyor
lütfen yardım....
cmos chechsum error
arkadaşım bios bilgileri içerisinde saklayanve bilgisayarımızın kapalı olduğunda saat ve tarih bilgilerinin işletilmesini sağlayan cmos entegresi
gücünü anakart üzerindeki pilden alır.
bu pil zayıflamışsa yada bitmişse bu hatayı alabilirsin.
anakart üzerindeki bu pili çıkarıp yerine yenisini takarsan düzelebileceğini düşünüyorum.
birde şunu dene;
hata mesjı verdiğinde f1 ile bilgisayarın açılıp açılmadığına bak.açılmıyorsa del yada f2 ile bios a gir.
oradan hdd ni yeniden tanıt.bunu yaptıktan sonra değişiklikleri kaydet ve biostan çık.
kolay gelsin :)
eger bu yontemler ise yaramadiysa, CMOS un bozulmus demektir. belki guncelleme yaparak kurtarabilirsin ancak tamamen degismesi de gerekebilir. benim basima geldi ve servis CMOS u kokunden degistirdi.(donanim olarak).
eğer pil bitmişse pc yi elektirikten kesince bunu yapar ancak bu illaki bu sebepten kaynaklanır demek çok iyimse olur ilk önce anakart üzerindeki pili değiş eğer değilse bios da bir hata olabilir veya herhangi bir donanım uyşmazlığında bazen bios kendisini sıfırlayabiliyor