ÇÖL BÖCEĞİ HAVADAKİ NEMDEN SU TOPLUYOR

Aysuu
26-02-2016, 03:18   |  #1  
Aysuu avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2016

ÇÖL BÖCEĞİ HAVADAKİ NEMDEN SU TOPLUYOR
Afrika’nın güneybatısında, Atlas okyanusun kıyısındaki Namib çölünde yaşayan Namib böceği (stenocara) kurak ortamlarda hayatta kalabilmek için sertleştirilmiş kanatlarında su çeken ve suyu iten moleküller bulunur.
Namib böceği (stenocara) çölün neredeyse tek nem kaynağı olan sabahın ilk saatlerinde okyanus meltemiyle gelen sisi fırsat bilerek rüzgarı tam doğru açıyla alacak şekilde durur.Ön kanatların üzerindeki yumrular, hidrofilik (suyu çeken) yapısında olduğundan havadaki su buharını çeker. Su buharı birikip daha büyük su damlacıkları oluşturur.Sonra yerçekimi devreye girer ve yumruların arasındaki, suyu iten yapıdaki olukların yardımıyla damlacıklar ön kanatlardan aşağı böceğin ağzına doğru akar.
Bilim adamları Namib çölü böceği’nden esinlenerek milyarlarca küçük karbon tüpler sayesinde ince havadaki bulunan suyu emmeyi hedeflemişlerdir. Bu böceği örnek alarak saç telinin milyonda biri küçüklüğündeki karbon nanotüp denilen yapılar kullanarak Stenocara böceğinin su toplama mekanizmasına benzer bir mekanizma geliştirildi.Bu milyarlarca küçük karbon tüpler sayesinde bir gün dünyanın en kurak yerlerinde bile havadan su emilebilir hale gelecek ve kuraklığa çözüm olacaktır.