crossfire ve overclok nedir

HPQ-User
06-08-2008, 16:29   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

Water sormuş:
ben ati 4850 almak istiyorum internette bir yazı gördüm 2 tane 4850 alıp crossfire alırsam çok performanslı olurmuş.tamam. 2 tane 4850 aldım diyelim crossfire nedir ve nasıl yapılır.detaylı bilgi verirseniz sevinirim

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Intel ATI EKRAN KARTI 1 GB RAM

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.0.1) Gecko/2008070208 Firefox/3.0.1

Batıkan Doğan
06-08-2008, 16:34   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,366 mesaj

CrossFire, destekleyen bir anakartta iki tane ATI Radeon yongalı ekran kartının birlikte çalıştırılmasıdır. Bu şekilde %30'a varan performans artışı yakalanabiliyormuş. Google'da da araştırabilirsin.

Son Düzenleme: Batıkan Doğan ~ 06 Ağustos 2008 16:34
Kapalı Hesap (53751)
06-08-2008, 16:36   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
3,036 mesaj

Dediğin durumda 2 tane 4850'yi bağlayıp aynı anda kullanmak oluyor CrossFire başka modellerlede CrossFire yapabilirsin amaç 2 ekran kartı ve daha fazla performans.Overclock ise hız aşırtma yani donanımlarında işlemci ekran kartı gibi belli ayarlar yaparak hızlandırma demek...

WaTeRR
06-08-2008, 16:49   |  #4  
Yeni Üye
29 mesaj

anladığım kadarıyla anakarta 2 tane 4850 aldın bunları birbirine bağlarsan crossfire yapmış oluyorsun

Borga-x
06-08-2008, 17:01   |  #5  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Özel bir kopru ile bağlantısını yaptınmı evet dedıgın gıbı. Yanlız ANAKART UYUMU diye bır durum var. Bunu unutma

pctrans
06-08-2008, 17:03   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
542 mesaj

iki adet ati ekran kartını bir baglantı kablosu ile birbirine baglamaktır bu nvidia ekran kartlarında slı diye bilinir overclock diyince genelde işlemci hız artımı gelir bunu bios tan yapabilirsin örneğin işlemcin c2d 2,0 ise overclock la 2,3 yapabilirsin hızlanır fakat daha fazla ısınır ve birden yüklendiginde yakmaya kadar gider onun için overclock sogutucuları var
SLI ve Crossfire

ATI

Nvidia

Son Düzenleme: pctrans ~ 06 Ağustos 2008 17:06
TuncaBozkurt
06-08-2008, 17:23   |  #7  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj
pctrans
...ve birden yüklendiginde yakmaya kadar gider...
Eğer BIOS kararlı bir şekilde çalışıyorsa aşırı ısınma durumunda otomatik olarak güç keser.

veygun
23-06-2009, 21:05   |  #8  
Yeni Üye
22 mesaj
pctrans
iki adet ati ekran kartını bir baglantı kablosu ile birbirine baglamaktır bu nvidia ekran kartlarında slı diye bilinir overclock diyince genelde işlemci hız artımı gelir bunu bios tan yapabilirsin örneğin işlemcin c2d 2,0 ise overclock la 2,3 yapabilirsin hızlanır fakat daha fazla ısınır ve birden yüklendiginde yakmaya kadar gider onun için overclock sogutucuları var
SLI ve Crossfire

ATI

Nvidia

Hocam bu bağlantı ne işe yarar, hangi işlemlerde kullanabiliriz.

eRRhan
23-06-2009, 21:30   |  #9  
Yıllanmış Üye
374 mesaj

Hiç uğraşma hazır yapılmışı var

cankasifmrt
19-05-2012, 16:10   |  #10  
Üye
Teşekkür Sayısı: 1
51 mesaj

SelamunAleykum. Arkadaşlar şiimdi amd'nın yenı nesil Fx işlemcilerinın tüm aile bireyleri "crossfirex ve Eyifinity" teknolojilerini destekliyormu ? Arkadaşlar bu komut setlerinin işlemcilerle uyumlu olduğunu anlayabilme gibi bir imkanımız varmı ?

ugurcank3
19-05-2012, 23:24   |  #11  
Taze Üye
7 mesaj

Merhaba ;
XP Ekran Videosu Çekerken Sistem Sesleri Kaydedilmiyor Nasıl Düzeltebilirim.

Örnek:Camtasia - Camstudio Programından biriyle ekran videosu çekiyorum sistem seslerini kaydet diyorum ama sistem seslerini tanımıyor.
windows 7'de kullanırken hata olmuyordu xp'de bu hatayı nasıl giderebilirim

A.C.T
22-05-2012, 08:34   |  #12  
A.C.T avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
439 mesaj

Crossfire:  GPU modeli AMD olan yani kısacası ATI kartları birbirine bağlayıp aynı anda çalıştırmak demek crossfire bu işlem ile oyunlarda daha fazla performans alırsınız zaten günlük kullanım için kimse Crossfire yapmaz..

Overclock: Sistemin çarpan kilidi ve Voltaj değerini artırarak sistem verimliliğini artırmaya yarar ama bu işlem parça ömrünü kısaltır...
saygılarımla....

Son Düzenleme: A.C.T ~ 22 Mayıs 2012 08:36
Kapalı Hesap (154666)
22-05-2012, 15:19   |  #13  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Ben de birşeyler yazayım.
CROSS FIRE Türkçe anlamı ile çapraz atış (ateş etmek)
Ekrana gönderilen bilgiler tek bir data bitstream hattı (RGB veya DIGITAL) üzerinden gönderilmek yerine çift hat üzerinden sıralı gönderilmesi anlamını taşımaktadır.
Bir ekran üzerinde bir görüntü almak, saniyede kaç bitlik ve hangi çözünürlükte olursa olsun belli bir sırayla ve belli bir hızla gönderilebilmesi gerekmektedir. Bu hız ne kadar yüksek olursa ekran üzerindeki alınan görüntü o kadar akıcı olacaktır. İşte bu hızı fiziksel olarak artırmanın temeli, GPU nun temel çalışma frekansıyla ilgili olduğundan dolayı ve günümüz GPU ları, merkezi işlemci (CPU) hızına göre daha düşük hızlarda yapılabildiği için parelel çalışabilecek şekilde dizayn edilmektedir. Bu mantık günümüzün çok işlemcili (CPU lu) sistemlerine benzemektedir. İşte bu sisteme CROSS-FIRE ya da NVidia dizayn adı ile SLI denilmektedir.
OVER-CLOCK
Her sistemin tüm bileşenlerinin bir uyum içerisinde çalışabilmesi için bilgisayar mantığında CLOCK (saat) hızı denilen bir düzenek vardır. Bu hız frekans olarak ölçülmektedir. Tüm bileşenler bu frekansla uyum içerisinde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Bunu yanyana uygun adım giden bir gurup asker olarak düşünebiliriz. Eğer bileşenlerden biri daha hızlı ya da daha yavaş çalışırsa, ileri ya da geri kalacağı için sistem işlemleri karışacak ve dengesizlikten dolayı sistem kilitlenecektir. Yanyana giden askerlerden birilerinin daha yavaş ya da daha hızlı yürümesi yürüyüş düzenini bozacağı gibi.
İşte bu askerlere verilen komut, daha hızlı yürümeleri yönünde olabileceği gibi daha yavaş bir tempoda yürümeleri de istenebilir. Verilen bu komut kabaca anlatımla saniyede 1 adım olabileceği gibi saniyede 3 adım da olabilmektedir. Tüm askerler bu komuta uyum içerisinde hızlanırlar ve ya yavaşlayabilirler.
İşte over-clock mantığı budur. Her donanım uygun saat hızında (CLOCK) çalışacak şekilde üretilmişlerdir. Eğer biz bu clock hızını verdiğimiz komutla artırırsak aşırı clock yani over-clock yapmış oluruz. Bu emir hıza direk etki ettiğinden dolayı gerek işlemci gerek ramlar veya sisteme bağlı başka donanımlar bu komuta uyarak daha hızlı çalışmaya zorlanmaktadırlar. İşte bu işleme overclock yani hız aşırtma denilmektedir.
Overclock olayında arkadaşların yanıldığı ise sadece işlemcinin çalışma hızının değişmesi demek değildir. İşlemci fabrika hızından daha hızlı çalıştığı gibi diğer birimler de saat hızına oranla hızlarını artıracaklardır.

Kapalı Hesap (41714) bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
A.C.T
24-05-2012, 10:27   |  #14  
A.C.T avatarı
Yıllanmış Üye
439 mesaj
Alıntı: Mr_YAMYAM  
Ben de birşeyler yazayım.
CROSS FIRE Türkçe anlamı ile çapraz atış (ateş etmek)
Ekrana gönderilen bilgiler tek bir data bitstream hattı (RGB veya DIGITAL) üzerinden gönderilmek yerine çift hat üzerinden sıralı gönderilmesi anlamını taşımaktadır.
Bir ekran üzerinde bir görüntü almak, saniyede kaç bitlik ve hangi çözünürlükte olursa olsun belli bir sırayla ve belli bir hızla gönderilebilmesi gerekmektedir. Bu hız ne kadar yüksek olursa ekran üzerindeki alınan görüntü o kadar akıcı olacaktır. İşte bu hızı fiziksel olarak artırmanın temeli, GPU nun temel çalışma frekansıyla ilgili olduğundan dolayı ve günümüz GPU ları, merkezi işlemci (CPU) hızına göre daha düşük hızlarda yapılabildiği için parelel çalışabilecek şekilde dizayn edilmektedir. Bu mantık günümüzün çok işlemcili (CPU lu) sistemlerine benzemektedir. İşte bu sisteme CROSS-FIRE ya da NVidia dizayn adı ile SLI denilmektedir.
OVER-CLOCK
Her sistemin tüm bileşenlerinin bir uyum içerisinde çalışabilmesi için bilgisayar mantığında CLOCK (saat) hızı denilen bir düzenek vardır. Bu hız frekans olarak ölçülmektedir. Tüm bileşenler bu frekansla uyum içerisinde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Bunu yanyana uygun adım giden bir gurup asker olarak düşünebiliriz. Eğer bileşenlerden biri daha hızlı ya da daha yavaş çalışırsa, ileri ya da geri kalacağı için sistem işlemleri karışacak ve dengesizlikten dolayı sistem kilitlenecektir. Yanyana giden askerlerden birilerinin daha yavaş ya da daha hızlı yürümesi yürüyüş düzenini bozacağı gibi.
İşte bu askerlere verilen komut, daha hızlı yürümeleri yönünde olabileceği gibi daha yavaş bir tempoda yürümeleri de istenebilir. Verilen bu komut kabaca anlatımla saniyede 1 adım olabileceği gibi saniyede 3 adım da olabilmektedir. Tüm askerler bu komuta uyum içerisinde hızlanırlar ve ya yavaşlayabilirler.
İşte over-clock mantığı budur. Her donanım uygun saat hızında (CLOCK) çalışacak şekilde üretilmişlerdir. Eğer biz bu clock hızını verdiğimiz komutla artırırsak aşırı clock yani over-clock yapmış oluruz. Bu emir hıza direk etki ettiğinden dolayı gerek işlemci gerek ramlar veya sisteme bağlı başka donanımlar bu komuta uyarak daha hızlı çalışmaya zorlanmaktadırlar. İşte bu işleme overclock yani hız aşırtma denilmektedir.
Overclock olayında arkadaşların yanıldığı ise sadece işlemcinin çalışma hızının değişmesi demek değildir. İşlemci fabrika hızından daha hızlı çalıştığı gibi diğer birimler de saat hızına oranla hızlarını artıracaklardır.
Saol abi çok güzel anlatmışsın ama :D Ben uzun yazıları okuyamıyom bea bunun özeti filan yok mu :D

Kapalı Hesap (203561)
24-05-2012, 11:06   |  #15  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 132
4,310 mesaj

Konu hortlatmakta üstüne yok kınaşlı Kahkaha

A.C.T
25-05-2012, 00:43   |  #16  
A.C.T avatarı
Yıllanmış Üye
439 mesaj

Kahkaha
Benim için bi zevkti :D
Ama bu Uzmanına sorun bölümü hiç güncellenmiyoki yha :D
Hep yeni bi konu çıkıyo ama en genci 2006-2007 yılının :D
Benim daha bilgisayar kullanmayı yeni öğrendiğim yıllar :D :D :D tabikide şaka :D
Ama şunu itiraf ediyim ben 6yıl öncesine kadar mause'un sağ tuşuna tıklayınca önüme gelen menünün nasıl gideceğini bilmiyodum o derece :D Ama şimdi gel gör ki donanım bilgisine sahip oldum inşallah yazılım bilgimde olur :D

Son Düzenleme: A.C.T ~ 25 Mayıs 2012 00:45
yourself88
09-06-2012, 20:52   |  #17  
Taze Üye
2 mesaj

mrb arkadaşlar..benim elimde Ati HD5750 ve Ati HD5450 ekran kartları var...şimdi 5750 de crossfire köprüsü var fakat diğerinde yok..ama 5450de crossfire desteklemesi olduğu yazıyor. acaba bağlantıyı nasıl yapıcam ben..iki ekran kartını takıp ikisininde driverlerini yükledim fakat catalyst de sadece 5750 görünüyor..

Kapalı Hesap (154666)
09-06-2012, 23:17   |  #18  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Alıntı: yourself88  
mrb arkadaşlar..benim elimde Ati HD5750 ve Ati HD5450 ekran kartları var...şimdi 5750 de crossfire köprüsü var fakat diğerinde yok..ama 5450de crossfire desteklemesi olduğu yazıyor. acaba bağlantıyı nasıl yapıcam ben..iki ekran kartını takıp ikisininde driverlerini yükledim fakat catalyst de sadece 5750 görünüyor..

İki ekran kartı da birbirinin aynısı olması gerekmektedir. Farklı kartlarla yapamazsın. İkisinin de aynı olduğunu varsayarak, eğer cross-fire köprüsü yok ise dıştan takılan özel kablo ile yapabilirsin.

ifteri
10-06-2012, 11:27   |  #19  
ifteri avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
498 mesaj

sayın Mr_YAMYAM a teşekkür ettim..bilgi kolay elde edilen birşey deyildir..bildiklerini fazlasıyla güzel anlatmış.Alkış