CryTurkiye, Turgut Özbayram Röportajı & Crysis 2

Tayfun Kumaş
09-06-2010, 18:37   |  #1  
Tayfun Kumaş avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj

Yapımını Crytek ve dağıtımını Electronic Arts (EA Games)'in üstlendiği ve 2010'un sonlarına doğru çıkmasını beklediğimiz Crysis 2'nin Level Designer'i Turgut Özbayram ile Crysis 2 ve kendisi hakkında kısa bir röportaj yaptık. Crysis 2'deki yeni özellikler ve oynanış hakkında da kısa bir bilgiye sahip olduk. Sözü daha fazla uzatmadan sizi röportaj ile başbaşa bırakıyoruz. Tayfun Kumaş (www.cryturkiye.com)

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Merhaba Turgut Bey, bize biraz kendinizi anlatır mısınız?
Turgut Özbayram: Merhaba, ben Turgut Özbayram, 22 yaşındayım ve Crytek’te Crysis 2 Level Designer olarak çalışıyorum. Giresunluyum ama Almanya’da doğdum ve büyüdüm. Bilgisayar ve Konsol oyunlarına karşı büyük bir ilgim var. En çok sevdiğim oyun türü FPS ve RPG’dir. 2004 yılından beri Crytek için çalışıyorum ve inşallah daha da uzun seneler bu team ile çalışma fırsatım olur. CryEditör’ü çok seviyorum çünkü çok esnek bir program.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Oyunlara ilginiz nasıl başladı ve bu sektöre girme sebebiniz nedir?
Turgut Özbayram: Oyunlar hakkında bilgim ve tecrübem iyi sayılır. Bu işe başlamadan önce bazı oyunlar beni şaşırtıyor, bazıları da hayal kırıklığına uğratıyordu, çünkü o oyunların aslında daha iyi yapılabileceğini görüyordum. Bu yüzden oyun yapımcılığına ilgi göstermeye başladım. Crytek şirketi de hemen benim oturduğum yerin yakınlarında olduğu için başvuru yaptım.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Crytek'e girme maceranızı bize anlatır mısınız?
Turgut Özbayram: Biraz önce de belirttiğim gibi oyunlara ilgim çok büyüktü. Okulu çabucak bitirip oyun yapımcılığına başlamak için sabırsızlanıyordum. Hayallerim gerçekleşti diyebilirim çünkü artık bir oyun yapıldığında ben de katkıda bulunuyorum. Aklında olanları oyunda gerçekleştirmek ve bu ekip ile çalışmak bana büyük bir mutluluk veriyor.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Duyduğuma göre Crytek'e girmeden önce FarCry1'e Sandbox1 ile bazı haritalar tasarlamışsınız. Bu haritaları da saklı tutmuşsunuz. İlerleyen günlerde yada yıllarda bu haritaları bizle paylaşma durumunuz olacak mı?
Turgut Özbayram: :), Malesef hayır ama sanırım Crysis veya Crysis2 level’da göreceksiniz. Sandbox’ların arasında farklar (yani SB1, SB2 veya SB3) bayağı büyük ve o yüzden sanırım SB3’te kalacağım çünkü genel olarak bir level’ı Flowgraph ile yaratmak çok daha basit.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): İşiniz haricinde sizin oynadığınız ve ne tür oyunlar oynadığınızı öğrenebilir miyim?
Turgut Özbayram: Counter Strike veya Call of Duty serisini oynamasını seviyorum, şu an ama Bioshock’u bitirmek üzereyim, bunun nedeni de Bioshock2’yi görmek istediğim için. Bioshock’tan önce Riddick Escape from Butcher Bay ve onun ikinci bölümünü oynadım. Çok deli bir oyundu ama güzeldi de.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Duyduğuma kadar Crytek'te Level Design'siniz, yakında piyasaya çıkaracak olduğunuz Crysis 2'de bizi nasıl görevler bekliyor?
Turgut Özbayram: Çok, onu şimdiden söyleyebilirim! 2007 senesinde çıkan Crysis 1’in devamı çok büyük sürprizlerle dolu olacak. Üstelik Crysis 2 ilk defa sadece PC için değil, aynı zamanda Playstation3 ve XBOX360 için de yapılıyor ve tabiki CryEngine 3 ile yapılan ilk oyunumuz olacak. Bu Crytek şirketi için ilk olacak. Üstelik ilk defa adada değil, Crysis 2 bu sefer ilk defa şehirde oynanacak, daha doğrusu New York’ta. NY’ta çok daha esnek hareket edebilme fırsatınız olacak, bir evden diğer eve zıplamak veya otobüslerin veya tırların üzerine zıplamak gibi, yani genel olarak Crysis 2 diğer bölümlere göre çok daha dinamik ve esnek. Örneğin rakiplerinizi yukarıdan vurma şansı olacak ve dolayısıyla bu durum bir avantaj sağlayacak. Son olarak Nanosuit’teki değişiklikler; Crysis 1’de oyuncuların NS’i nasıl kullandıklarını analiz ettik, bazı oyuncular daha agresif oynuyorlar, bazıları ise savunmaya yönelik. Nanosuit 2 bu özellikleri daha ön plana çıkaracak. Bu yeni NS2’nin özelliklerinden yararlanmak için bu güçlerin kombine edilmesi gerekecek.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Crysis 2'de de, Crysis & Crysis Warhead'da olduğu gibi Türkçe dil desteği olacak mı?
Turgut Özbayram: Bunu tabiki umuyoruz! Ama maalesef şu an için bu konuda net bir bilgi veremeyeceğim.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Crysis'in, Crysis 2 ile ilk defa PC haricinde konsollara da çıkacağını duyduk. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Turgut Özbayram: Bu durumu çok beğeniyorum. CE3 bize ilk defa Konsol için programlanmaya fırsat veriyor.
Tabiki bir ilk olduğu için sorunlarla da karşılaşıyoruz. PCye göre Konsolların hardware’ini değiştiremiyoruz, bu durumda CE3 oyun motorunun bazen görselliğini düşürüyor ama yine de oyun kalitesini yüksek tutmaya çalışıyoruz. Bu durum ekibimizin görevlerini tabiki zorlaştırıyor ama bugüne kadar tüm zorlukları başardık ve bunlara rağmen Crysis 2 çalışmaları çok eğlenceli geçiyor.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Genelde bazı oyunculara Crysis 2 çıkacak dediğimiz zaman, "Crysis 2 çıktı!" diyerek bize Crysis Warhead'ı gösteriyorlar. Bu durumda birçok oyuncunun aklına kazınmış olan yanlış düşüncelerden biridir. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi alabilirmiyim?
Turgut Özbayram: Aslında Crysis Warhead Crysis1’in devamı değildi, doğru bakılırsa Warhead aslında kendi başına bir eklenti idi yani bu sefer Sergeant Psycho Sykes gözünden bakıp bir Crysis 1 hikâyenin eklentisi idi. Biz Fan’larımızı kızdırmak istemedik tabiki ama Crysis 2 ile Crysis’ın devamı gelecek. Umudumuz Crysis 2 ile oyuncuların beklentilerini karşılamak ve hatta bu beklentilerin üzerine çıkmaktır.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Türkiye’deki oyun sektörü hakkında neler söylemek istersiniz? Şuan yavaş yavaş çıkışa geçmeye çalışan bir sektör var.
Turgut Özbayram: Batı‘daki oyun yapımcılarına bakarsak ve karşılaştırırsak o zaman Türkiye’deki yapımcılar henüz genç diyebiliriz. Ama şu son senelerde bayağı ilerlemeler oldu ve amatörlükten çıkıp Profesyonel endüstriye yükseldiler diye düşünüyorum. Bu durum bizi çok mutlu ediyor tabiki ve böyle devam etmesini umuyoruz ve istiyoruz açıkçası. Yeni yapımcılar en iyi şekilde bu yolda devam edip yüksek kaliteye odaklanmalarını diliyorum ve bu durumda başari zaten kendiliğinden gelecektir.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Türkiye'de oyun geliştiricisi yada oyun yapımcısı olmak isteyen gençlere ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
Turgut Özbayram: Böyle devam edin! Türk Community’mizle çok gurur duyuyoruz çünkü siz hep arkamızda olup bizleri destekliyorsunuz. Bu bizim için çok özel bir durum ve sizlere bu yüzden çok teşekkür etmek istiyoruz.

Tayfun Kumaş (CryTurkiye): Röportaj için size çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz yorumunuz var mı?
Turgut Özbayram: Benim dileğim, Türk Community’sinin bizlere karşi sadık kalmaları ve ileride gelen oyunlarımız ile mutlu olmaları. Hep arkamızda olduğunuzubiliyorum ve sizlere bu yüzden çok teşekkür etmek istiyorum.

Bu yoğun zamanında bizimle röportaj yaptığı için Turgut Özbayram'a ve ayrıca yardımlarından dolayı CryTurkiye.com CEO'su Aytaç Doğan ve eşi Neşem Şener Doğan'a teşekkürlerimi sunuyorum.

www.cryturkiye.com
Crysis...burada oynanır...
Orjinal Kaynak: http://www.cryturkiye.com/wbb3/i ... logEntry&entryID=32

YasarS
13-06-2010, 15:17   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,238 mesaj

Anlaşılan gelecek oyun dehşet donanım isteyecek.