Devil May Cry 5 (PS5 Kısa İnceleme)

Shely
19-06-2023, 17:16   |  #1  
Shely avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2023

İncelemeye başlamadan önce çok koyu Devil May Cry ve Dante hayranı olduğumu söylemem gerekiyor. Efsane konsol PS2 özel oyunlarından biri olan Devil May Cry serisine ilk başladığım zaman “Bundan sonra başka oyun oynanamam” kafasına girmiştim. Tabi ki böyle bir şey olmadı ama Devil May Cry benim için en özel serilerden biri oldu. En sevdiğin ilk 10 oyunu sırala derseniz, sonlara bırakmadan hemen Devil May Cry serisini ilk sıralara yazarım. Devil May Cry (DMC) ve Dante hayranlığım böyle olunca serinin bütün oyunlarını da birçok kez bitirdim. Bence serinin en kötü oyunu DMC 2; en iyi oyunu da DMC 4 olabilirdi; DMC 5 en iyi oyun konusundaki fikrimi tamamıyla değiştirdi.

Serinin 4. oyununu çok severim çünkü önce Nero ile oyuna başlayıp, daha sonra Dante ile oyuna devam ediyorsunuz. Oyun içindeki bu geçişte de DMC yıldızının, Dante olduğunu hemen anlıyorsunuz. Nero ile güç bela geçtiğim bossları, Dante ile kolayca geçmek çok büyük keyif veriyor. Bu durumun, DMC 5 için de geçerli olduğunu söyleyebilirim. DMC 5 oyun süresi boyunca V, Dante ve Nero arasında geçişlerimiz bulunuyor. V ile oynamak kesinlikle oyuna değişik bir soluk katmış ama daha önce söylediğim gibi ne zaman Dante ile oynamaya başlıyorsunuz, o zaman DMC oynadığınızı fark ediyorsunuz.

Hikâyeyi burada detaylı bir şekilde yazmak çok isterdim ama yazarken spoiler verme ihtimalim çok yüksek diye yazamayacağım. Hikâyemiz özetle, şehrimizin ortasına kocaman ve şeytani bir ağaç görünümünde şeyin belirmesi ile başlar. Daha sonra bir müşteri, bu şeytani varlıkları yok etmek için Dante ile anlaşır. Dante, şeytani varlıkları yok etmek için yolla çıktıktan sonra çok ilginç olaylarla karşılaşır. Hikâyenin her ilerlemesinde, öğrendiğiniz şeyde “yok artık” diyebilirsiniz ve bu hissiyat gerçekten çok iyi diyebilirim.


Devil May Cry 5 çok geniş yetenek ağcı sunuyor

Oyuna girdiğiniz anda hikâyeniz başlıyor. Hikâye bir noktadan başlıyor ama daha sonra bir geçmişe gidiyor, bir geleceğe… İlk sahnelerde Dante ile şeytani bir varlığın kapışmasına sahne oluyorsunuz. Bu sahnede Dante güzel bir dayak yiyor. Bu sahne ile birlikte V, Nero ile birlikte savaş alanında güç bela kaçıyor. Bir sonraki sahnede, Nero ile oyuna tekrardan başlıyorsunuz.

Nero ile oyuna başladığınız anda fark ediyorsunuz ki şeytani kolunuz artık yok. Nero, artık şeytani kola sahip olmadığı için mekanik kollar kullanmaya başlamış. Hemen belirtmem gerekiyor, bu kollar Nero ile oynamayı acayip eğlenceli hale getirmişler çünkü her kolun kendine özel bir yeteneği var. Her kol ile farklı özel hareketler yapabiliyorsunuz, kendinizi büyük saldırılardan korumak için kullanabiliyorsunuz ve oyun boyunca kullandığınız kol çeşitliliği artmaya devam ediyor. Kullandığınız kollar konusundaki en büyük eleştirim, bir kolu yok etmeden diğer kolları kullanamıyor olmamız oldu (Bu kadar olsun yaa).

Nero ile oynadığınız bir kaç bölümden sonra, oyun sırası V karakterine geçiyor. V karakteri, Dante ve Nero karakterleri ile biraz farklılık gösteriyor. Nasıl mı? V saldırıları kendi yapmıyor, gölgeden oluşan yoldaşlarına yaptırıyor. Bu yoldaşlarınızdan biri dev, diğeri kaplan şeklinde bir yaratık ve son olarak da uçan kuş şeklinde bir yaratık. Bunlara verdiğiniz talimatlarla düşmanlarınızı zayıflatıyorsunuz ama öldüremiyorsunuz. Ölüm vuruşunu V karakteri ile yapmak zorundasınız. V karakterinin yaptığı vuruşlar, sadece düşmanlar zayıfladığından işe yarıyor.

Son olarak Dante ile oynadığımız bölümleri anlatacağım (Virgil ile de oynayabiliyorsunuz ama bu inceleme içinde kendisine yer vermeyeceğim). Dante ile 4 farklı oynanış modu arasında istediğiniz gibi geçiş yapabiliyorsunuz. Modlardan birinde Dante kılıç ile ileri seviye saldırılar yaparken, diğer bir mod silahları ile ileri seviye saldırlar yapabiliyor. Diğer iki mod ise saldırılardan kaçınma ve savunma konusunda ileri seviye hareketleri aktif hale geliyor. Bunun yanında Dante oyun boyunca sürüsüne bereket silah, kılıç ve yetenek kullanıyor. Dante karakterinin size sunduğu çeşitlilik çoğu zaman kafanızı döndürüyor.


Her şeyi ile bir klasik

Bilindiği gibi DMC 5 aslında bir PS4 özel oyunu ve eski nesil grafiklerle PS5'de tecrübe edilebiliyor. DMC 5 eski nesil grafiklere sahip olmasına rağmen çok çok iyi işler çıkarıyor. Oynarken “bu ne ya eski kalmış” dediğim hiç bir şey olmadı. Oyunun sesleri, dövüş sahnelerinde kullanılan müzikleri, her zaman ki gibi yine efsane olmuş. Oynarken herhangi bir performans, donma, FPS düşüşü gibi sorunları da yaşamadım. Kesintisiz, hızlı bir şekilde mis gibi oynadım (SSD teknolojisi sağ olsun).

DMC 5, ana hikâye dışında size gizli odalar ile bazı rekabetçi görevler sunuyor. Gizli odalara girdiğiniz anda karakterinizin bazı yetenekleri ile size verilen görevi yerine getirmeniz bekleniyor. Bu görevleri yerine getirdiğinizde ise aldığınız ödüller büyük oranda sizi tatmin ediyor ve ana hikâyede karakterinizin daha iyi gelişmesine imkân veriyor. Gelişim demişken, oyun boyunca topladığınız kırmızı taşlarla 3 karakterinizi de geliştirebiliyorsunuz. Özellikle, Dante için sunulmuş birçok gelişim imkânı olduğu için ilk oyun döngüsünde topladığınız kırmızı taşlar karakterlerin bütün özelliklerini açmak için yeterli olmuyor.

Karakter gelişimindeki sınırlı kaynak probleminden dolayı oyunu tekrar tekrar bitirmek istiyorsunuz. Zaten DMC 5 oynamaya başladığınız anda oyunun sonuna nasıl geldiğinizi anlamıyorsunuz. Bu yüzden oyun biter bitmez tekrar oynamak istiyorsunuz. İkinci oyun döngüsünde ise karakterinizin birçok özelliği açık olduğundan dolayı savaşlardan daha çok keyif alıyorsunuz. Buna ilave olarak da ilk oyun döngüsünde açamadığınız bütün özellikleri de ikinci oyun döngüsünde açabildiğinizden dolayı oyun daha da keyifli hale geliyor. Oyunu ikinci defa bitirdikten sonra da sırf kendinizi tatmin etmek için 3. 4. oyunlara daha zor derecelerde başlayıp, bitirmeye çalışıyorsunuz.

Sonuç olarak, karşımızda her şeyi ile mükemmel bir oyun bulunuyor. Bazı incelemelerde de söylediğim gibi oynarken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsanız, biraz boş vakit bulsam da oyuna devam etsem diyorsanız, o oyun kesinlikle bir başyapıttır. Hack and Slash türünün en iyi örneklerinden biri olan DMC 5, kesinlikle herkese hitap eden bir oyun olmuş. Aksiyon oyunu sevin veya sevmeyin, DMC 5 kesinlikle oynamanız gereken bir oyun. Son söz olarak DMC 5 için bir fırsatını bulun ve hemen oynayın derim.