DNS ?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
aliyaman
16-03-2005, 13:52   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
8 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

arkadaslar bu dns denen internete balanmam1za m1 sagliyo yoksa internet baglantisi olan bilgisayarda sayfalar1 mi açiyor ya da baska bir sey mi

Eyüp Korkusuz
21-03-2005, 12:06   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,077 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004

Birkaç yerde uzun uzun anlatıyordu okursun umuduyla yayınlayayım...

DNS nedir ?:
Alan adı sistemi, sunucunun ve ona bağlı istemcilerin internet kayıtlarının tutulduğu bir tür veritabanıdır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde , hangi IP hangi bilğisayara ait olduğu belirlenir, ve istediğiniz yere erişirsiniz.
Bu sistem istemcilerin ve sunucuların isimlerini , alan adını ve IP numarası gibi bilgileri içerir. DNS yapısı LINUX dosya sistemine cok benzer.Her ikisinin yapısı ağac (tree) şeklinde olup en tepede / kök(root) kısmı vardır. DNS de / (kok) COM ,EDU,GOV, NET gibi alt alanlara(domains) ayrılırken Linux te de /usr /home /var gibi yapılanmaktadır. Tum bu alt alanlar ise (subdomains) baska alt alanları içermektedir. Örneğin students.itu.edu.tr alanını ele alırsak en tepede /(kök) daha sonra "tr" alanı onun alt altında "edu" daha sonra "itu" ve son olarak "students" alt alanı bulunur(yukarıdaki gibi). Şekilden de anlaşıldığı gibi her alan üstündeki alanın(domain) alt alanıdır.
İki cesit ad sunucusu vardır :
Birincil ad sunucusu (primary name server);
İkincil ad sunucusu (secondary name server);
Birincil ad sunucusu bulunduğu alandaki bilgileri dosyalardan toplar. İkincil ad sunucusu ise bilgileri bölgedeki diğer ad sunucularından toplar. İkincil başladığı zaman ad sunucusuna bağlanır ve kendisindeki bilgileri günceller. Bir den fazla sunucuya sahip olmak ta fayda vardır. Çünkü birinci sunucu çalışmaz hale geldiğinde, diğeri çalışmaya devam edebilir.


Birde bunu oku kesin anlayacaksın..

DNS basitçe bizim kullandığımız www.haber7.com gibi adres adlarının karşılıkları olan internet protokol numaralarını bulur.


Siz gözatıcınızda www.haber7.com yazıdığınızda bilgisayarınız bir DNS sunucusuna bağlanıp haber7.com sitesinin IP numarasını soracaktır.

Aldığı numaraya ait adrese gittiğinde ise istediğiniz siteye bağlanmış olacaksınız. Bu çözümleme işlemini yapan hizmete DNS denir.


Örneğin;

===> 62.244.196.195

===> 212.98.215.170


İnşallah yardımı olmuştur...