doğru dizüstü kullanımı

HPQ-User
25-01-2010, 10:36   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

bo_rhap sormuş:
merhaba arkadaşlar..yeni bir dizüstü aldım.. şimdilik pek öyle dışarı çıkartmadım.. yani sürekli prize takılı kullanıyorum.. işim bittiğinde prizden çıkarıyorum. pili de % 100 dolu görünüyor.. başka forumları okudum bir sürü tezat bilgiler görünce buraya danışmak istedim.. bu işin inceliği nedir.. doğru kullanım nasıl olmalıdır.. yardımcı olursanız çok sevinirim..saygılarımla..

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
3 gb ram
1 gb ekran kartı
2,13 Ghz
hp dizüstü

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; tr; rv:1.9.1.7) Gecko/20091221 Firefox/3.5.7

world_pc
25-01-2010, 10:46   |  #2  
world_pc avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,357 mesaj

Her daim fiş e takılı olması fazla iyi değil gibi geliyor bana..

_hEro
25-01-2010, 10:55   |  #3  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,428 mesaj

Sürekli prize takılı şekilde kullanmak, batarya tam boşalmadan şarj etmek sadece laptap değil bütün bataryalar için zararlıdır.

Linuxlover
25-01-2010, 10:55   |  #4  
Yıllanmış Üye
193 mesaj

Her daim fişle kullanırsanız dışarıda kullanamazsınız, çünkü batarya dolduğu halde elektrik geldiği için batarya yavaş yavaş ölür ve fişsiz kullanamazsınız.Fişi, %100 olduğunda çıkarın, uyarı verdiğinde ya da çok aza indiğinde tekrar takın.Yoksa dışarıda kullanabilme özelliğini (bataryayı) kendi ellerinizle yoketmiş olursunuz ve yeni bir batarya da yaklaşık 100-200 TL civarlarındadır.

Ayrıca bir kerede batarya ölmez, bu sürekli olunca olur.Ancak tam ölmese bile zarar görebilir.

Son Düzenleme: Linuxlover ~ 25 Ocak 2010 10:56
Kapalı Hesap (135391)
25-01-2010, 11:34   |  #5  
Kapalı Hesap
2,758 mesaj

Yani benimki gibi olur bilmiyordum bende hiç fişten çekmedim şuan batarya elimde :)

Kapalı Hesap (158417)
25-01-2010, 11:38   |  #6  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 8
1,060 mesaj

Pc yi ilk aldığın da 24 saat prize takılı kalcak pil in sağlığı için öyle olması gerekiyormuş
Benim ki de dizüstü Pil uyarsını gösterince prize takarsın sürekli priz de kalmamalı.

nonpasaran
25-01-2010, 12:28   |  #7  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

Çok tartışılan bir konu var:
"Notebook umu aldım bataryasını en uzun ömürle nasıl kullanırım?"

İnternette araştırırsanız bu konuda yazılmış pek çok şey bulabilirsiniz:

-İlk aldığında 15 saat hiç açmadan şarj et.
-Eğer sürekli prize takılı kullanıyorsan pilleri çıkar dışarıda muhafaza et
-Sürekli şarjda durursa pilin ömrü çabuk biter vs. vs.

Bunları pek çok ciddi internet sitesininde bile bulabilirsiniz.
İşin aslı bunların hepsi saçmalıktır.Bunlar notebook ların yeni üretilmeye başlandığı tarihlerde kullanılan eski teknoloji bataryalar için geçerliydi  fakat artık bunlar geçerliliğini tamamen yitirmiştir.Buna rağmen Türkiye'nin en büyük teknoloji dergilerinin resmi sitelerinde bile bu yönde makaleler yayınlandı.Bu Türk insanının araştırmaktan ziyade tevatürlerle iş yapmaya ne kadar meraklı olduğunun çok açık bir göstergesi.Ben zamanında Asus,HP ve Sony'nin merkezlerine(Türkiye merkezleri değil) mail atıp bu konuda bilgi istedim.Bunu eğer biraz İngilizce niz varsa siz de yapabilirsiniz.Şimdi buyrun doğrulara;

• Günümüzde kullanılan batarya kitleri batarya dolduktan sonra cihazın prize takılı olması durumunda bataryayı bypass ederek ederek gelen enerjiyi direkt olarak notebook a verir.Dolayısıyla batarya dolduktan sonra üzerinden akım geçmez.

Yani neymiş;
*Aldıktan sonra 15 saat te şarj etsen sadece dolana kadar da şarj etsen aynıdır.
*Bataryanı doldurup çıkarttıktan sonra yazlığında da saklasan notebook a da takılı olsa aynıdır.

• Bataryaların ömrü saat olarak değil doldurma adedi olarak ölçülür.Her şarj ettiğinizde ömründen bir birim çalarsınız.
Yani neymiş;
*Bataryayı boşalttınız ve şarj etmek için notebook u prize taktınız.%30 doldu.İşiniz çıktı fişten çektiniz eve gidince bi daha fişe taktınız.Bataryanın ömründen 2 birim yemiş olursunuz.Yani bunu sık sık yaparsanız batarya ömrünüz yarı yarıya kısalır.
*Aynı şekilde %90 dolu iken de fişe takıp şarj ederseniz ömründen 1 birim yemiş olursunuz.Yani tamamen boş bir bataryayı şarj etmekle %90 dolu bir bataryayı şarj etmek arasında hiçbir fark yoktur.

• Bataryayı tembelliğe alıştırmayın.Her zaman bataryada kullandığınızda bataryayı sonuna kadar bitirin ve öyle şarja takın.

• Notebookunuzu ne kadar çok bataryada kullanırsanız bataryanın ömrü o kadar kısalır.Günümüzde batarya kitleri bu sebepten dolayı doluluk oranları %95 e düşünceye kadar kendilerini şarj etmezler.Bu da size notebookunuzu taşıdığınızda gittiğiniz yerde direk prize takıp kullanma imkanı verir.

Neymiş;
Mümkün olduğunca bataryayı az kullanın.Örneğin %100 dolu bir bataryayla evden çıktınız okula gittiniz.Priz bulabiliyorsanız prize takıp çalıştırın.Okuldan çıktınız kafeteryaya gittiniz yine priz bulma imkanınız varsa prize takıp başlatın.Bu şekilde 1 hafta hiç şarj etmeden mobil kalabilirsiniz.

• Eğer hemen hemen sürekli evde desktop gibi kullanıyorsanız yapmanız gerekenler şunlar;

*Prizden hiç çıkartmayın.
*Pil sürekli notebook un üzerinde olsun.
*Haftada bir prizden çekerek bataryayı tamamen boşaltın ve şarj edin.

Ben işim gereği şimdiye kadar onlarca laptop kullandım.Şu anda da elimin altında 3 tane makina var.İşte kullandığım,kardeşimin kullandığı ve benim şahsi makinam.Daha evvel kllandığım tüm makinalarda bu yöntemleri kullanarak aradan 2 sene geçmesine rağmen batarya ömründe ya hiç yada  sadece %5-%10 kayıp yaşadım.

Bu konuya yorumlarıyla muhalefet etmek isteyen olursa eğer lütfen bana bilgi ile belge ile muhalefet etsin.Sağdan soldan duyduklarınızla bunu yapmayın lütfen.
Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz

fasterdem
25-01-2010, 12:59   |  #8  
fasterdem avatarı
Yıllanmış Üye
404 mesaj

Söylediklerine %100 katılıyorum arkadaşım ama benim bi sorum olcak.Benim bataryam örneğin %96 olduğunda şarj ediyor üstelik yeni bir pc hp dv6 1050et.Ama senin dediğin gibi bir arkadaşımda görmüştüm %95 in altına inmeden kesinlikle şarj etmiyor.Prize takılı duruyor.Prize takılı şarj olmuyor diye bir ibare görünüyor pil simgesinde senin deiğin gibi.Ama benim hp arkadaşımın makinasından daha yeni olmasına karşın böle bir özelliği yok %99 olsa bile şarj ediyor ve tabi buda ömrünü tüketiyor.Bo durumu düzeltmem için ne yapmam gerekir özel bir ayar var mı?Bios u güncellemem bu sıkıntıyı giderir mi?

Craterus
25-01-2010, 13:29   |  #9  
Yıllanmış Üye
881 mesaj

evdeyken genellikle fişt ekullanmanız en mantıklı fakaat mesela şöyle bir durum var bazı üreticiler bataryayı bir köprü olarak kullanışlar mesela batary ayerinde takılı değilse fişte dahi olsa kullanılamaz yani batary açalışmaz ama bazılarında da bu özellik yok onun için bu kısa bilgiden sonra siz en iyisi evdeyken fişte kullanmanız en mantıklısı kolay gelsin

nonpasaran
25-01-2010, 13:58   |  #10  
nonpasaran avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj
Alıntı: fasterdem  
Söylediklerine %100 katılıyorum arkadaşım ama benim bi sorum olcak.Benim bataryam örneğin %96 olduğunda şarj ediyor üstelik yeni bir pc hp dv6 1050et.Ama senin dediğin gibi bir arkadaşımda görmüştüm %95 in altına inmeden kesinlikle şarj etmiyor.Prize takılı duruyor.Prize takılı şarj olmuyor diye bir ibare görünüyor pil simgesinde senin deiğin gibi.Ama benim hp arkadaşımın makinasından daha yeni olmasına karşın böle bir özelliği yok %99 olsa bile şarj ediyor ve tabi buda ömrünü tüketiyor.Bo durumu düzeltmem için ne yapmam gerekir özel bir ayar var mı?Bios u güncellemem bu sıkıntıyı giderir mi?
modelinizin tam özelliklerini bilmiyorum fakat bende de hp bir notebook var buradan hp ile temasa geçerseniz 1 gün içerisinde cevap veriyorlar sizde bu konuyla ilgili direkt hp den teknik destek alın

mancukya
25-01-2010, 14:33   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Sürekli prizde birakacaksan bataryayi cikart ama periyodik olarak arada bataryasini takip doldur ortalama kullanmadan 15 ila 1 ay icerisinde.