Çok tartışılan bir konu var:
"Notebook umu aldım bataryasını en uzun ömürle nasıl kullanırım?"
İnternette araştırırsanız bu konuda yazılmış pek çok şey bulabilirsiniz:
-İlk aldığında 15 saat hiç açmadan şarj et.
-Eğer sürekli prize takılı kullanıyorsan pilleri çıkar dışarıda muhafaza et
-Sürekli şarjda durursa pilin ömrü çabuk biter vs. vs.
Bunları pek çok ciddi internet sitesininde bile bulabilirsiniz.
İşin aslı bunların hepsi saçmalıktır.Bunlar notebook ların yeni üretilmeye başlandığı tarihlerde kullanılan eski teknoloji bataryalar için geçerliydi fakat artık bunlar geçerliliğini tamamen yitirmiştir.Buna rağmen Türkiye'nin en büyük teknoloji dergilerinin resmi sitelerinde bile bu yönde makaleler yayınlandı.Bu Türk insanının araştırmaktan ziyade tevatürlerle iş yapmaya ne kadar meraklı olduğunun çok açık bir göstergesi.Ben zamanında Asus,HP ve Sony'nin merkezlerine(Türkiye merkezleri değil) mail atıp bu konuda bilgi istedim.Bunu eğer biraz İngilizce niz varsa siz de yapabilirsiniz.Şimdi buyrun doğrulara;
- Günümüzde kullanılan batarya kitleri batarya dolduktan sonra cihazın prize takılı olması durumunda bataryayı bypass ederek ederek gelen enerjiyi direkt olarak notebook a verir.Dolayısıyla batarya dolduktan sonra üzerinden akım geçmez.
Yani neymiş;
*Aldıktan sonra 15 saat te şarj etsen sadece dolana kadar da şarj etsen aynıdır.
*Bataryanı doldurup çıkarttıktan sonra yazlığında da saklasan notebook a da takılı olsa aynıdır.
- Bataryaların ömrü saat olarak değil doldurma adedi olarak ölçülür.Her şarj ettiğinizde ömründen bir birim çalarsınız.
Yani neymiş;
*Bataryayı boşalttınız ve şarj etmek için notebook u prize taktınız.%30 doldu.İşiniz çıktı fişten çektiniz eve gidince bi daha fişe taktınız.Bataryanın ömründen 2 birim yemiş olursunuz.Yani bunu sık sık yaparsanız batarya ömrünüz yarı yarıya kısalır.
*Aynı şekilde %90 dolu iken de fişe takıp şarj ederseniz ömründen 1 birim yemiş olursunuz.Yani tamamen boş bir bataryayı şarj etmekle %90 dolu bir bataryayı şarj etmek arasında hiçbir fark yoktur.
- Bataryayı tembelliğe alıştırmayın.Her zaman bataryada kullandığınızda bataryayı sonuna kadar bitirin ve öyle şarja takın.
- Notebookunuzu ne kadar çok bataryada kullanırsanız bataryanın ömrü o kadar kısalır.Günümüzde batarya kitleri bu sebepten dolayı doluluk oranları %95 e düşünceye kadar kendilerini şarj etmezler.Bu da size notebookunuzu taşıdığınızda gittiğiniz yerde direk prize takıp kullanma imkanı verir.
Neymiş;
Mümkün olduğunca bataryayı az kullanın.Örneğin %100 dolu bir bataryayla evden çıktınız okula gittiniz.Priz bulabiliyorsanız prize takıp çalıştırın.Okuldan çıktınız kafeteryaya gittiniz yine priz bulma imkanınız varsa prize takıp başlatın.Bu şekilde 1 hafta hiç şarj etmeden mobil kalabilirsiniz.
- Eğer hemen hemen sürekli evde desktop gibi kullanıyorsanız yapmanız gerekenler şunlar;
*Prizden hiç çıkartmayın.
*Pil sürekli notebook un üzerinde olsun.
*Haftada bir prizden çekerek bataryayı tamamen boşaltın ve şarj edin.
Ben işim gereği şimdiye kadar onlarca laptop kullandım.Şu anda da elimin altında 3 tane makina var.İşte kullandığım,kardeşimin kullandığı ve benim şahsi makinam.Daha evvel kllandığım tüm makinalarda bu yöntemleri kullanarak aradan 2 sene geçmesine rağmen batarya ömründe ya hiç yada sadece %5-%10 kayıp yaşadım.
Bu konuya yorumlarıyla muhalefet etmek isteyen olursa eğer lütfen bana
bilgi ile belge ile muhalefet etsin.Sağdan soldan duyduklarınızla bunu yapmayın lütfen.
Yazının orjinaline
buradan ulaşabilirsiniz