Sağlık Bakanı Recep Akdağ "Kaçış yok. Evet 2010 dünyada domuz gribi yılı olacak. Çok sayıda insan hastalanacak, hastanelere yatacak, yoğunbakım gerektiren ağır hastalığa yakalanacak ve bu insanların bir kısmı maalesef hayatını kaybedecek. Biz Türkiye açısından bunu asgaride tutmak için toplum olarak birlikte çalışmalı ve gayret etmeliyiz" dedi.
Aşı planı;
"Belirlenen risk gruplarından öncelikle kimlere aşı yapılacağı" sorusu üzerine de Akdağ, hem Dünya Sağlık Örgütü'nün hem de hastalık kontrol çalışmaları yapan önemli merkezlerin tavsiyeleri doğrultusunda bilimsel kurulun bir sıralama yaptığını bildirdi.
Öncelikle hamilelerle sağlık çalışanlarının, daha sonra 6 ay - 3 yaş arası çocuklar ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilecek sürekli hastalığı olanların, ardından da itfaiye ve güvenlik görevlileri gibi önemli kamusal görevleri yerine getirenlerin aşılanacağını bildiren Akdağ, "Bu arada sırasıyla 3 yaşından başlayarak 24 yaşına kadar olan yaş grubundakileri süreç içinde aşı elimize geçtikçe aşılamış olacağız" diye konuştu.
Önemli risk grubu olarak görülmediği için yetişkin yaş grubunu aşılamayacaklarını bildiren Akdağ, bunlar için de korunma tedbirleri uygulanacağını söyledi. Grip aşısına ve yumurtaya alerjisi olanlara aşı yapılmayacak.
Gerekli tedbirlerin alınıp, riskli gruplara aşı yapılması halinde bile 400 kişi ölür, 1200 kişi yoğun bakıma alınır, 750 000 kişi polikliniğe başvurur ve salgının Türkiye'ye maliyeti 640 milyon lirayı bulur."cnntürk"
orta yaş olarak tabir adilen 24 - 45 yaş arasındaki insanlar bu salgının teğet geçeceğini düşünüp karşılaşacağı duruma hamdolsun mu demeli ?
Aşı vurulmayacak bu yaş aralığındaki sivillerin alacağı tedbirler ne ciddiyette olabilir, bu önlemler kaç hayat kurtarabilir ?
71.517.100 nufüslü ülkemizde, elimizdeki ve sipariş edilenlerle birlikte 43 milyon aşı kime yetecek ve geride bırakılan yaklaşık 30 milyon insana ne olacak ?