Phenom II X4 955Black Edition işlemcisiyle 7GHz bariyerini aşmayı başaran AMD, yüksekperformans segmentindeki hız aşırtma dostu işlemcilerine ek olarakönümüzdeki haftalarda enerjiverimliliği ile öne çıkacak düşük güç tüketimli yeni modelleriniduyurmayı planlıyor. Isıl güç tasarımı 45 Watt olan çift çekirdekliişlemcileri (EE serisi) uzunca bir süredir satışta olan AMD, 45nmüretim teknolojisiyle birlikte dört çekirdekli işlemcilerinde de ısılgüç tasarımını aşağı çekeceğini açıklamış ve hem performans noktasındaiddialı hem de güç tüketimi konusunda mevcut çözümlerden daha tutumlumodelleri endüstrinin beğenisine sunacağını ifade etmişti. AMD'ninuzunca bir süredir merakla beklenen düşük güç tüketimli yeniişlemcileri için detaylar netleşmeye başladı. Firmanın Athlon II X4serisi altında hazırlayacağı ısıl güç tasarımı 45 Watt olan dörtçekirdekli yeni işlemcilerin model bilgileri ve teknik özellikleri günışığına çıktı
Deneb kod adını taşıyan Phenom II X4 işlemci ailesiyle birlikte 45nmüretim teknolojisine geçiş yapan AMD, daha sonra kullanıma sunduğu ikive üççekirdekli işlemcilerinde yine Deneb mimarisini temel almış ve hempazar koşulları hem de maliyetler düşünülerek doğal tasarımlıişlemciler hazırlamak yerine daha çok üretim aşamasında çekirdeklerdenbirini veya ikisini kapama yoluna giderek hazırladığı çift ve üççekirdekli işlemcilerini rekabetçi bir fiyatlandırma ile pazarasunmuştu. Tabii modeline göre seviye 3 (L3) bellek birimlerinde defarklılıklar olan Phenom II X3 800 ve Phenom II X2 500 serisiişlemcilere ek olarak AMD, Athlon II X2, X3 ve X4 serileri altındaseviye 3 bellek birimi olmayan kısmen daha ekonomik iki, üç ve dörtçekirdekli işlemcilerini de yine yavaş yavaş pazara sunarken Athlon IIX4 çatısı altında 45 Watt'lık modeller de hazırlıyor. AMD dörtçekirdekli Atlon II X4 serisi altında ikisi düşük güç tüketimli dörtyeni modelini kullanıma sunmayı planlıyor. Athlon II X4 600e, 605e, 620ve 630 olarak isimlendirilen yeni modellerden tahmin edilebileceğiüzere isim uzantısı "e" ile biten işlemciler, düşük güç tüketimliçözümler olacak. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan yeniişlemcilerin tamamı her çekirdek için 512Kb olmak üzere toplamda 2MBseviye 2 bellekle gelecek. Isıl güç tasarımı 45 Watt olan Athlon II X4600e ve 605e modellerinin sırasıyla 2.2GHz ve 2.4GHz'de çalışacağıbelirtiliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse AMD'nin 65nm üretimteknolojisiyle hazırladığı Agena kod adlı dört çekirdekli işlemciserisinde, 2GHz'de çalışan modelin 65 Watt TDP ile geldiğihatırlandığında, 45nm üretim teknolojisinin güç tüketimine olan etkisiçok daha net bir şekilde gözlemlenebilir.
Athlon II X4 serisi altında pazara sunulması planlanan dörtçekirdekli diğer iki model yani Athlon II X4 620 ve 630 ise sırasıyla2.6GHz'de ve 2.8GHz'de görev yapacak. Soket AM3 formunda hazırlanan veDDR3 bellek desteği ile gelecek olan işlemciler, AMD'nin geriye doğruuyumluluk stratejisi sayesinde Soket AM2+ anakartlarda dakullanılabilecek. Performans odaklı medya bilgisayarları ve ofissistemleri için ilgi çekici seçenekler olması beklenen 45 Watt'lıkmodellerden farklı olarak Athlon II X4 serisinin 65 Watt'lık modelleriIntel cephesinde Q9000s serisi ile rekabete tutuşacak. Bu noktada AMDdaha düşük fiyatlandırma politikasının getireceği avantaj ile rekabetpotasına girmeyi başarabilir.
ALINTIDIR