Dosya Sıkıştırmak

Berke Aydın
02-08-2010, 23:30   |  #1  
Berke Aydın avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
368 mesaj

Bir şey öğrenmek istiyorum.
Örneğin 10 Gb'lık bir dosyayı 7zip ile en iyi şekilde sıkıştırsak. Sonra Acronis True Image ile sıkıştırdığımız dosyanın yedeğini alsak (yaklaşık yarı yarıya boyut düşüyor)... Bunun gibi 4-5 farklı formatlarla sıkıştırma işlemi yapan programları kullansak. Dosyayı 200 Mb gibi bir boyuta düşürebilir miyiz?

Bunu yapmayı deneyebilirdim. Ama o kadar zamanım yok. Gerçekten uzun sürüyor.
Siz hiç böyle bir şey denediniz mi?
Yoksa sıkıştırma prensibine filan mı aykırı?

Düşünüp duruyorum böyle yapsam olmaz mı diye.

Nicoll
03-08-2010, 00:11   |  #2  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Testlerini 10 GB yerine 1 MB bir dosya üzerinde yap. Sana çok kısa bir süre içinde aynı sonucu verecektir...

Neyse... Benim buraya yazmaktaki amacın sana teşekkür etmek... Bu soruya cevap vermeden önce profilindeki yaşına, yazdığın diğer mesajlara filan baktım. Eğer profilinde yazan yaşın doğru ise, süpersin, harikasın... Gelecek vaad ediyorsun...

Türkçeyi yaşına rağmen çok çok iyi kullanıyorsun. İleri yaşlarında bu halini sakın bozma. Senin gibi mantıklı, saygılı ve zeki çocukları görmek güzel.

Tekrar teşekkür ediyorum. İyi geceler.

Son Düzenleme: Nicoll ~ 03 Ağustos 2010 00:12
violence
03-08-2010, 00:16   |  #3  
Yıllanmış Üye
121 mesaj

Bi kere o kadar sıkıştırırsan bazı dosya ve özellikleri eksiltmen gerek

Berke Aydın
03-08-2010, 01:28   |  #4  
Berke Aydın avatarı
OP Yıllanmış Üye
368 mesaj

Cevabımı aldım. Teşekkürler...
Zaten mantıksız geliyordu. Öyle bir şey olsa devrim olurdu. Hepimiz duyardık.
Chip Online forumlarına mantıksız şeyler yazdığım oldu. Ama ne yapalım böyle öğreniyorum.

bosluk
03-08-2010, 17:28   |  #5  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

Aslında bahsettiğiniz sıkıştırma denemeleri yapılmıyor değil. Çoğu korsan oyun dağıtımında bu tarz abartılı sıkıştırma yöntemleri kullanılıyor. En yalın haliyle dosyalar ayıklanıyor, ses dosyaları daha düşük boyutlu mp3'lere; video'lar avi'lere (yahut mp4 gibi daha düşük boyut sunan biçimlere) ve resimler de yine daha düşük boyutlu jpeg, gif, vb..'lerine ayrılıyor. Ardından arc/uha gibi rar'dan daha üst seviye sıkıştırma sağlayan bir yazılımla kodlanıyor, daha sonra dağıtıcıların genellikle kendi yapımları ek sıkıştırıcılarla paketleniyor ve ardından bir kez de rar biçiminde birleştirilip son kullanıcıya sunuluyor.

Bu şekilde çoğu oyunun 10/20'de 1 olarak ufaltıldığına şahit olabiliyoruz. Tabi sıkıştırmanın kalitesi, sıkıştırılacak şeyin ne olduğuna bağlı aslında. Zaten düzgün kodlanmış ve kaynak kodları en düşük boyutu verecek şekilde ayarlanmış dosyaları hiçbir uygulama ile daha da fazla ufaltamıyoruz (bu duruma en uygun örnek mp3 ve düşük kaliteli mp4 dosyaları olarak verilebilir).

Yanlız sıkıştırma hususunda şunu atlamamak gerekli. Evet, belli oranda bir yer kazanımı sağlanabilir abartılı sıkıştırmalarla ama, sonuçta o sıkıştırılan dosyaların daha da abartılı bir açılma süreleri de olacak. Genel kullanımda bu ne kadar pratik olur, tartışmaya oldukça açık bir konu...

Son Düzenleme: bosluk ~ 03 Ağustos 2010 17:30
Berke Aydın
03-08-2010, 21:13   |  #6  
Berke Aydın avatarı
OP Yıllanmış Üye
368 mesaj

Daha az yer kaplayan formatlara dönüştürmek mantıklı.
Aslında çok uğraşılsa boyut büyük oranlarda küçülebiliyor. Ama dediğiniz gibi pratik değil.

Yorumunuz için teşekkürler...