bvence anne baba baskısı.
bence artık insanlar düğün yapmak istemiyor. hadi eskiden gelecek olan altınlardan dolayı yapılıyordu desek, bugün yaptığın düğünün borcunu dahi ödemeye yetmiyor o gelenler. (bana mı öyle geliyor?) diyeceğim o ki resmen aileler yüzünden yapılıyor şu anda bu düğünler. aile baskısını vs bir kenara koysak, kendi kendime nasıl bir düğün isterdim diye düşünüyorum ve hep 10-15 kişiyle yapılan sadece en yakınların olduğu bir görüntü geliyor gözümün önüne. aileleri de anlamıyorum. mecbur muyuz maymunluk yapmaya 7 göbek öteden akrabamız olan yüzünü adını bilmediğimiz o insanlara? bütün akşam dedikodumun yapılacağı bir geceyi neden isteyeyim? niye birini seviyorum ve hayatımın devamında yanımda istiyorum diye kendim de dahil herkes göbek atsın? sırf bu yüzden bile evlenmeyebilirim. gerçi hayatımda hiç gelinlik hayali kuran bir hatun olmadım, kimi hemcinslerim böyle günlerin hayalleri ile büyüyorlar. onları da yargılamamak, düğün isteklerine saygı duymak lazım.
düğün yapmanın asıl amacı nedir
senin düşündüğün konuyu yaşayan insanlar var. evliliği sadece düğün karmaşası için erteliyorlar şahıs olarak tanıyorum. söylediklerin gayet doğru tesbit. hatta işin başka boyutları da çıkar karşımıza; geneli yapmacık sahte gülüşlerin içerisinde buluyoruz kendimizi. akraba deriz arayıp sormaz düğün var deriz zorunlu olarak çıkar gelir.
neden zorunlu. adam beni hiç arayıp sormamış, kaç yaşına gelmişim, hayatımda ne aşamalardan geçmişim haberi yok, böyle bir olay karşısında samimi görmüyorum o topluluğu (yada sırf oynamaya geliyordur şaşırmam bu bakış açısıyla birisiyle de karşılaşırsam)
dediğin gibi oynamak için gün sayanlarda yok değil saygı duyuyorum kendi yaşamları(bulunduğumuz toplumun etkisi olarak görüyorum)
acizane gözlemlediğim gençlerin günümüz hayatına bakış açılarıyla yeni bir akım bekliyorum er yada geç ama bir yandan düşünüyorum, bu toplum içerisinde çok zor olasılık çıkmaza giriyor (belki 2-3 nesil sonra)...yazının sonunda ki kısım doğrultusunda ben kendi çözümümü düşünüyorum...
düğünün asıl amacı ilandır
bizim toplumdaki düğün merasimi genel olarak eski türk toplumundaki törenleri simgeliyor(bazı yerlerde hala unutturulmadan devam ettirilen âdetler)
tabi tek çeşit düğün örneği yok toplumumuzda
...
çoğunluğu müslüman olan ülkemizde eğer ki inanç doğrultusunda bakarsak, örnek olarak peygamber efendimiz(s.a.s.)
kısaca. def çalınması ve düğün yemeği yedirilmesi durumunda bu merasim fazla karmaşaya girmiyor.
saygılar