Ek batarya (teknik bilgi)

irfankeskin61
12-04-2009, 15:47   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,248 mesaj

Sormak istediğim soru teknik bir soru. O yüzden teknik bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.

Bir mp5 oynatıcım var. Bataryası 3,7 volt 400 mAh'likti. Bataryasını 3,7 volt 1020mAh'lik nokia bataryası ile değiştim. Eskiden 2 saat video gösterim modunda dayanmayan batarya şu anda 5 saat rahat gidiyor. Elimde kalan diğer batarya ise işime yaramadığından hurdaya çıkıyor. Eski bataryasını ek batarya olarak paralel bağlayamıyorum çünkü devrenin genel voltajını aşağı çettiğinden mp5 player açılmıyor. Seri bağlama da ise voltaj artması söz konusu olduğundan cihazı yakabilirim

Ben de bu sorunun üstesinden gelebilmek için söyle birşey düşündüm. Bataryaların "+" ucunu direk mp5'e "-" ucunu ise bir elektrik anahtarından geçecek sekilde mp5'in - ucuna bağlayacağım. anahtarın görevi çentik bir yöne çekildiğinde bataryanın 1'ini mp5'in bir ucuna ulaştırmak diğerinin "-" bağlantısını kesmek, çentik diğer yöne çekildiğinde ise diğer bataryayı mp5'in "-" ucuna bağlamak ilkinin "-" bağlantısını kesmek olacak. Bu durumda devrede teorik olarak herhangi bir problem olmayacak ve batarya bitene kadar mp5 çalışacak, daha sonra ise diğer bataryaya elektrik anahtarıyla (çentiği diğer yöne çekerek) geçilebilecek.

Sormak istediğim asıl şey bu işlem sırasında bataryaların "+" kutupları sürekli olarak birbirine temas halinde olacaklar. ("-" kutupta sorun yok) Bu durum batarya ve cihaz açısından bir sakınca doğurur mu? Yani atıyorum birbirine 4 kutuplarından sürekli değen 2 kalem pil uzun süreç sonunda bir problem oluşturur mu? Çünkü bildiğim kadarıyla bir pilde kutuplar çapraz olarak birbirine değmiyorsa (sadece birinin "+" kutbu diğerinin "-" kutbuna değse bile) bir akım oluşmadığından herhangi bir problem çıkmaz. Bildiğim kadarıyla 2 ve üstü pille çalışan her cihazda cihaz kapalı olsa bile piller ardışık olarak ters kutuplardan birbirlerine temas halindeler. ilk pilin bir kutbu ile son pilin diğer kutbu birbirine değmediği müddetçe bir sorun olmaz sadece uzun süre bekleme de pillerde akma yaşanır. Acaba bu problem benim oluşturmak istediğim düzenekte de yaşanır mı?

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.