Ek$iSözlük yine kapandı

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
TuncaBozkurt
19-04-2007, 16:29   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Türk internetinin popüler, katılımcı sözlüğü Ekşi Sözlük’ün yayını, Adnan Hoca lakaplı ve etrafında topladığı gençlerle oluşturduğu grup ve kendi kimliği, toplumda pek çok tartışmaya neden olan Adnan Oktar’ın kendisi hakkında yer alan bazı ifadelerle ilgili başvurusu üzerine mahkeme kararıyla durduruldu.

Adnan Oktar’ın, kişilik haklarına saldırıldığı iddiası ile başvurusu üzerine, Eyüp 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Ekşi SÖzlük'ün yayınının durdurulmasına karar verdi.

Ekşi SÖzlük ilgili başlıkları siteden kaldırdı ama mahkeme sitenin tamamına kapatma verdi. Çünkü Oktar'ın avukatlarının yaptıkları başvurunun sadece bu maddelerin kaldırılması değil, tüm sitenin kapatılması şeklinde olduğu bildiriliyor. Site yetkilileri sitenin tümden kapatılmasına itirazda bulundu.

2006 Yılında da Kapatılmıştı

Ekşi Sözlük sitesi 2006 yılı başında da, "esrar" kelimesine karşı verilen açıklamada gençliği bu maddeyi kullanmaya özendirici ve temin etmeyi kolaylaştırıcı ifadeler bulunduğu iddiası ile yapılan şikayet sonucunda kapatılmıştı. O dönem ilgili maddeler kaldırıldıktan sonra site yeniden erişime açılmıştı. Bu konudaki tüm detayları okuyabileceğiniz dosyamıza Ekşi Sözlük ve Kapatma Olayı başlıklı dosyadan erişebilirsiniz.

Geçen hafta TBMM Adalet Alt Komisyonunda kabul edilen yeni internet suçları Yasa Tasarısı, internet siteleri kapatmalarını mahkemelerden önce Telekomünikasyon Kurumu altında yapılandırılacak bir merkeze veriyor.

İşte bu konu internet sektöründe "sansür" tepkisi ile karşılaşıyor. Çünkü kapatılan sitenin mahkemeye gitme yolu da kapatılabiliyor. Ancak Eyüp Mahkemesi tarafından verilen yukarıdaki kararda da anlaşılmaz olan unsur, herkes tarafından bilinen siteden, sakıncalıysa ilgili maddelerin kaldırılmasının istenmesi gerekirken, sitelerin tamamı kapatılıyor.

Ekşi Sözlük Severlerin Tepkisi

Ekşi sözlük Türk internetinin çok popüler sitelerinden birisi. Bu nedenle internet camiasinda Oktar'ın bu hareketine karşı bir tepki oluşabileceği ve pek çok hareketin organize edilebileceği konuşuluyor. Oktar'ın hala mahkemelerde, kendi grubu ve yayınları ile ilgili bazı davalar bulunuyor.

Adnan Oktar 2005 yılında da Ekşi Sözlük'de kendisiyle ilgili 4 başlık nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Ekşi Sözlük bu maddeler hakkındaki davayı aralık 2006'da kazandı. Ancak Oktar temyize gittiği için bu 4 başlık hala kapalı duruyor. Diğer yandan mevcut durum "Adnan Hoca" ve "Adnan Hoca Mucizesi" şeklindeki 2 başlığın altındaki 30 kadar yazıdan 3-4 tanesi için verilmiş durumda. Tabi, neden sitenin tamamı için kapatılma kararı verildiği, neden sadece bu 3-4 maddenin içerdiği sayfaların kapatılmadığı soru işareti.

İnternet camiası, "sansür" olarak adlandırılabilecek tür yaklaşımları rahatsız edici buluyor. Bu nedenle de bu tür olaylarda karşı manevralar planlanıyor.

Bu konuda düşüncelerinizi Turk.internet.com Blog'una ya da aşağıdaki yorum bölümüne bırakabilirsiniz.


18 Nisan itibariyle güncelleme :Antoloji.com da Mahkeme Tarafından Kapatıldı

Alıntı: http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=17982

Borga-x
19-04-2007, 16:43   |  #2  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

BEn böyle saçmalık görmedim.Şaşkın RTUK gibi maşallah bizim denetleme organları. Devamını beliyoruz.Zonk

ufuks
19-04-2007, 16:47   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Ozgur platformları kapatmak kendilerine bisey getirmeyecek eksisozluk'un diger kazandıgı davalara gibi bunu da kazanmasini umuyorum.

theironman
21-04-2007, 13:43   |  #4  
theironman avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

başlığa atfen: ekşi sözlük yine açıldı

TuncaBozkurt
21-04-2007, 14:49   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Bu kapanıp açılmalar bir gün başımıza dert açmasın da.

ufuks
21-04-2007, 16:02   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,430 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006
ufuks
Ozgur platformları kapatmak kendilerine bisey getirmeyecek eksisozluk'un diger kazandıgı davalara gibi bunu da kazanmasini umuyorum.
Umdum oldu.