Selamlar arkadaşlar.. Bu yazıyı bloguma yazdım .. ama daha çok okunması amacıyla burada da paylaşıyorum.. Son zamanlarda şu ekran kartı mı bu ekran kartı mı tarzı sorular çoğaldı.. Bu yüzden bu tartışmayı bu yazımla kökten çözmeyi amaçladım ..
xxx ten sonrası şuan yazılmıştır öncesi bloguma aittir..
Ekran kartı seçimi
Tamamiyle pazarlama stratejisi..
Son zamanlarda forumumuzda çok duyar olduk... "Ama diğer kart 1gb daha performanslı değilmidir?"
Ekran kartı seçimi gerçekten ayrı bir mevzu. Bilinçsiz kullanıcılar ekran kartının RAM'ine bakarak performansı ile kıyaslayabiliyor..Tabi buda üreticilerin işine geliyor.. Tamamiyle bir pazarlama stratejisi aldı başını gidiyor. En basitinden şu ekran kartını örnek verebilirim..
>> http://www.hepsiburada.com/produ ... 4&productid=bd50699 <<
Karta dikkatli bakın.. 8600GT GPU ya sahip ve DDR2 ram kullanıyor ekran kartı.. Birde sahip olduğu RAM'e bakın .. "1GB!" inanılması güç ama bazı kullanıcılar bu kartın 256mb 8800GT den bile daha fazla performans getireceğine inanarak alıyor. Aldığı ekran kartını eve getiriyor. Zevkle kutusundan çıkartıyor. Anakartına takıp en güncel driverini yüklüyor... SONUÇ : Tam bir hüsran.. "Ben bu kadar düşük bir performans beklemiyordum" . Lütfen unutmayalım arkadaşlar ekran kartı seçiminde Ram'in tek bir özelliği vardır.. Oda çözünürlüktür. Eğer 1280x1024 ten daha yukarı bir çözünürlüğe çıkmayacaksanız 256mb bellekli bir ekran kartı size yeterde artar bile.. Tabi almışken 512mb 8800gt alim rahatlayim de diyebilirsiniz.. Buda normal.. 8800gt nin 1gblisinide alsanız normaldir.. Çünkü o kartta 1gb ram asla sırıtmaz..
Tek seçim ram değildir tabi ekran kartında. Kullanıcıların birçoğu ekran kartında önemli olan unsurun GPU olduğunu bilemez. Aynı ram gibi GPU da ne kadar hızlı ise ekran kartı o kadar hızlı diye birşey yoktur. Aynı seviye kartlar ( örneğin 2 farklı markanın 8600GT si ) arasında bu kıyaslama yapılabilir. Ama tutupta bir 8600gt ile 8800gt yi GPU Clock açısından kıyaslayamazsınız. Bu devrede işin içine :
-Piksel Doldurma Oranı
-Bellek Bant Genişliği ( xxxGb/S vs..)
-Genel İşlem Ünitesi ( 32 , 96 , 112 )
-Bellek Arabirim (256bit , 512bit)
-Bellek Tipi ( GDD3 , GDDR4 vs. )
-Transistör sayısı gibi etmenler, hatta kaç nanometre teknolojisi ile üretildiği bile işin içine girer. Ekran kartında asıl performansı bunlar belirler , Ram miktarı değil!!!
xxx
arkadaşlar ATI son çıkardığı 4xxx serisi kartlarıyla hem performans testlerini altüst etti hemde neredeyse f/p listesinin başına oturdu.. özellikle 4850 kartı tam bir f/p ürünü...
not:resim recep abinin topicinden alınmıştır..!
Bu seri sayesinde gerek HD3xxx serisi gerekse nvidia 8xxx ve 9xxx serisi tarihe karıştı diyebiliriz. ama nvidianın yeni GTX serisi de geliyor.. o kartlar da çıktıktan sonra tam karşılaştırma yapabiliriz..
Bu saatten sonra HD3xxx ve nvidia 8xxx serisi kart almak tam manasıyla MANTIKSIZLIK! tabiki bu kartlarında fiyatları düşecek hatta en ucuz 8800gt şuanda 250 milyon civarında diyebiliriz.. Size tavsiyem artık sisteminizi bu yeni kartlara göre kurmanızdır.. Nvidianın kartları şuan için çok pahalı GTX280 1.250 ytl civarında seyrediyor ve son kullanıcı için oldukça pahalı..
Ancak diyorsanız ki Ben f/p sistemi kuracagım.. Size önerim HD4850 dir!!
NOT: ALINTI yapacaksanız lütfen link belirtin...