Herkese Merhaba.
2010'da Arçelik'ten bir masaüstü bilgisayar almıştık, bulunsun diye alındı ve benden başka kullanan neredeyse olmadı, ben de sene içerisinde şehir dışında olduğum için tatiller haricinde açmadık bile. Ama oyunlarda (çok yeni oyunlar sayılmaz) idare etti, 3 sene boyunca da bir problem çıkarmadı.
Bilgisayarı açamadığım için hatırladığım kadarıyla sistem özelliklerini yazacağım; kasadan anakartın modelini görebiliyorum: Gigabyte GA-H55M-S2H, 4 GB Ram, ya i3 ya da i5 işlemci (kasadan bakarak görebileceğim bir yerde yazıyorsa onu da bulabilirim) ekran kartı da bilgisayarda sürücüleri güncellerken hep ATI Radeon HD 4600 series diye çıkıyordu, 128 bit ve 1gb olduğunu biliyorum bir de. Güç kaynağı AC 230V yazmakla birlikte Total output 300 W diyor.
Geçen hafta açmaya çalışırken monitöre görüntü gelmedi, birkaç kez resetledikten sonra düzeldi, 4-5 saat kadar oynadıktan sonra ise komple görüntü gitti. Kasadan ses geliyor ancak görüntü yok, kasayı arçeliğe götürdüm. Ekran kartı bozulmuş, değişmesi gerekiyor dediler, ancak bozulan ekran kartı artık üretilmiyormuş ve onun yerine başka bir kart takılacakmış onun için de 230 TL istediler garanti süresi dolduğu için. Yerine takacağı ekran kartı HD 7510. Biraz araştırdım, 80-100 TL arasında olduğunu görünce orada yaptırmayıp kasayı aldım.
Sizlere sormak istediğim, ne yapmalıyım. Ekran kartlarını biraz araştırdım, muhtemelen yakın zamanda yeni bir bilgisayar alacağım ancak bu da kenarda dursun istiyorum olur da alamazsam ya da bir sorun olur diye. HD 5570 diye bir kart buldum, 100 TL civarında (150 TL'ye kadar bir şey alabilirim), HD 7510 için de çok iyi şeyler söylenmemiş ama o da ötekine göre yeni bir kart galiba. Gerçi bir şey bulamazsam herhalde onu alacağım gibi görünüyor. Bir de güç kaynağı problemi var, yeni bir güç kaynağı almak istemiyorum, bu kartlar ve önerebileceğiniz başka kart varsa onların güç tüketimini kasadaki güç kaynağı kaldırabilir mi? Bu yüzden fazla iyi bir kart da alamam, ama en azından eskisinden biraz daha iyi olsun istiyorum. Genelde Total War ve Elder Scrolls oyunları ile değişik türden strateji ve role play oyunları oynuyorum, açıkçası Rome II TW ve Skyrim'i düşük seviyede de olsa kaldırsa çok güzel olurdu. Sık aralıklarla bilgisayar oynayamıyorum, bu yüzden fırsat bulup başına oturduğumda bana problem çıkartmasın istiyorum. Donanım konusunda, görüldüğü üzere, çok bir bilgim yok, bu yüzden absürt ifadelerde bulunduysam kusura bakmayın, yardım edecek herkese şimdiden teşekkür ederim.