EKRAN (TV) Kalibrasyonu nedir? Faydaları nelerdir?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
123456789a
24-10-2011, 12:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2011

 TV Kalibrasyonu – Ekran Kalibrasyonu nedir?

TV’nizden en gerçekçi ve en net görüntüyü elde edebilmek için, profesyonel cihazlar, yazılımlar ve bilimsel veriler kullanılarak yapılan uygulama sürecine verilen isimdir.

Renk tonu, renk sıcaklığı, renk balansı, kontrast, parlaklık, keskinlik, gölgelendirme, gama vb. bir çok özelliğin en doğru ve en hassas ayarlarının yapılmasıyla gerçekleştirilir. bu özellikler her TV tipi için farklıdır. Çünkü her TV’nin kendisine özgü ekran yapısı ve menü özellikleri vardır.

Kalibrasyon sayesinde TV’den en doğru değerleri almış oluruz ve izlediğimiz yayınlarda ( film, belgesel, maç, haberler vb.) yada oynadığımız oyunlarda ( playstation, xbox, kinect vb.) bize verilmek istenilen görüntüyü olması gerektiği gibi alırız.

Yüzlerce hatta binlerce lira ödeyip, en iyi görüntüyü verdiğini sandığınız TV’nizin aslında ne kadar bulanık, soluk, cansız ve göz yorucu olduğunu kalibrasyon işlemi yapıldıktan sonra çok daha iyi anlayacaksınız.

Üretici firmalar fabrikalarında, kullanıcıya özel ve her ortama uygun tipte TV üretemeyecekleri için ayarları belirli bir standartta tutmak zorundadırlar. Kalibrasyon kişinin yaşadığı ortamdaki faktörlere göre, ortama özel bir işlemdir. Dolayısıyla TV üreticileri sizlerin yaşam ortamını bilemeyeceği için, TV’leri belirli bir standartta üretmek zorundadırlar. Standart ayarlarla satın aldığınız TV’nizden en iyi performansı sağlayabilmeniz için kalibrasyon işlemi gerekmektedir.

Üretici firmalar mağazalarında dikkatinizi çekebilmek ve sizi etkileyebilmek için TV’leri çok daha parlak ve renkli hale getirirler. Bu aslında yanlış bir satış stratejisidir ve oldukça aldatıcıdır. Pazar araştırmaları göstermiştir ki müşteriler en parlak ayarlı olan TV’lerden etkilenirler. TV’nin parlak ve aşırı renkli olması kaliteli olduğu anlamına gelmez ve kesinlikle bir tercih sebebi olmamalıdır. TV seçimi yapılırken bir çok özellik göz önünde bulundurulmalıdır.

Televizyon ( Ekran) Kalibrasyonunun Faydaları Nelerdir?

• Yönetmenin tasarladığı yayını en doğru ve en canlı şekilde ekrana yansıtır. Bu sayede gerçeğe en yakın görüntüyü alabilirsiniz.
•Daha doğal ve pürüzsüz görüntü netliği elde edebilirsiniz.
•Tüm sahnelerin en karanlık ve en parlak görüntülerinde tam detay alabilirsiniz.
•Tam çözünürlüğe sahip ve keskinlik odaklı resim elde edebilirsiniz.
•Doğru renk ve doğal görüntü sayesinde gözlerimiz çok daha az yorulur.
•%40-50 daha az enerji harcar.
•%40 daha az ısı kaybı ve bu sayede TV ömründe artış sağlanır.

Bu hizmet yalnızca

• Ekran kalibrasyonu eğitimi almış
• Renk bilimi, elektronik ve bilgisayar konularında bilgili
• Profesyonel ekipmanlar ve yazılımlar kullanabilen
• Sertifika sahibi uzmanlar (iSF-THX)
tarafından yapılabilen bir işlemdir.

SORMAK İSTEDİĞİNİZ TÜM SORULARINIZ İÇİN BANA YAZABİLİRSİNİZ.