Elektrik havadan gelecek, pil ve kablo kalkacak
Kablosuz iletişimin yaygınlaşmasının ardından, dünya artık kablosuz şarj dönemine de hazırlanıyor.
Yeni geliştirilen bir sistem sayesinde çok kısa süre sonra bilgisayarlar,cep telefonları ve televizyonlar prize ihtiyaç duymadan hem kullanılabilecek hem de şarj edilebilecek. Fizik dünyasında yeni birdevrin başlangıcı olarak kabul edilen bu teknoloji, ABD’den WiTricity firması tarafından geliştirildi. Elektriği kablosuz olarak havadan ileten bu teknoloji, boşta duran bir ampülün yanmasını sağlarken bilgisayarın da durmadan çalışmasına imkan veriyor.
Piller ortadan kalkacak
Bu teknolojinin yaygın hale gelmesinin ardından kilometrelerce uzunluğundaki kabloların artık ortadan kalkacağını söyleyen uzmanlar, yılda 40 milyon adet üretilen şarj edilebilir pil döneminin ise kapanacağını söylüyorlar. Enerjinin manyetik dalgalarla yayıldığı için herhangi bir tehlikesi olmadığına dikkat çeken uzmanlar, teknolojinin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Marin Soljacic’in eseri olduğunu belirtiyorlar. Şarjıbiten cep telefonunun uyarı sesi nedeniyle üç gece üst üste uykusunda nuyanarak buna bir çözüm bulma yoluna gittiğini belirten Soljacic,belirli bir frekansta uygun resonansın gönderilmesiyle devrime imzaatmayı başarmış.
İnsana zararı yok
Biri evin merkezi elektrik akımına bağlanan, diğeri de elektronik cihaza bağlanan iki sargı bobin ibirbirleri arasında elektromanyetik akım alışverişi yapıyor. Bu sayed havadan elektrik akımı iletilmiş oluyor. İnsan vücudu üzerinde herhangibir olumsuz etkisi bulunmadığı belirtilen bu sistemin şimdilik bazı dezavantajları da bulunuyor. Duvardaki bir prize takılan küçük bobin,en fazla 2 metre uzaklıktaki bir televizyona elektrik gönderebiliyor ancak bu mesafenin önümüzdeki dönemde 30 metreye kadar çıkarılabileceğiifade ediliyor.