pekala js marka hoparlöre nasıl kabin yaptırabiliriz olmadı valal alalacam geçecem en son önerdiğin stero hoparlörü ama şu js liye mesela performans açısından malzeme büyüklük yani kabin özellikelri ne olmalıMalzemeler gelince bana resimlerini koy. Ben özelliklerine göre sana kabin tasarımı yapayım.
Böylece en ideal sesi elde etmiş olursun. Ama oto tweterleri bu işlerde çok zayıf kalacaktır keşke almasaydın. En ideali dome tweterdır.
Elektronikle İlgili Müzik Seti Hoparlör vb
tamam home da alırım sorun deil 4lü baglasam acaba sorun çıakrmıHome değil cahal civelek adam..:)))
DOME tweter. Yani kubbe tweter.
Fazla harcama yapmadan ben sana kabin hesabı çıkartayım. Şimdilik en sağlıklı iş iki yollu hoparlör kabini yapmak olacaktır. Yani bir bas bir de tiz hoparlörümüz olacak. (iki tiz hoparlör de olabilir.)
Benden haber almadan başka bişii yapma.
[/URL]
[URL=http://img193.imageshack.us/i/images2lne.jpg/]
AHANDA BUNLARDAN OLACAKSon Düzenleme: Kapalı Hesap (197807) ~ 29 Ocak 2012 18:25
AHA BU ENTEGRE DEĞİŞECEK.diş macunu
Önce kartın alt kısmına ulaşmalısın. Daha sonra entegrenin tüm lehimlerini emerek temizle. Soğutucuya bağlandığı vidalarından sök. kartın lehim yerlerini (entegrenin) alkolle temizle. Yeni entegreyi arkasına diş macununu pardon ısı macununu sürerek soğutucuya vidala. Tüm bacaklarının deliklerden düzgün geçtiğine emin olduktan sonra lehimle.
Bağlantıları yeniden kontrol et ve çalıştır.
[url=http://img849.imageshack.us/i/grnt0371.png/][/url]
Öncelikle şunu söyleyim. 15cm lik hoparlörler tamir ettiğimiz müzik setinin çıkışları için yeterli olmaz. Yeterli olan hoparlörler de var ancak normalden daha pahalı. (boyuttan dolayı) 20cm lik hoparlörler ise uygun fiyata temin edilip tatminkar güç ve frekans elde edilebiliyor.
Aslında ankarada olsaydın sana orijinal kabinlere uyacak 15cm lik hoparlör temin edebilirdik ama uzaktasın.
Yine de piyasayı bi dolaş. 15cm lik hoparlör ve eski kabinlere uyacak tweeter bulabilirsen eski kabinleri adam etmeye çalışalım. Sanırım eski kabinlerin tweeter larını sökebilirsin.
20 CM HOPARLÖR İÇİN BASİT BİR KABİN ÇİZDİM.
[URL=http://img35.imageshack.us/i/hopq.png/][/URL]
Burada en önemli şey hoparlör kabinin her tarafının kesinlikle kapalı ve hava almayacak şekilde yapımıdır.
İç izolasyon çok önemli olup İzocam, keçe veya kaşe türü izolasyon malzemesi ile yalıtımı yapılmalı ve hoparlör kabinin iç kısmı tamamen kaplanmalıdır.
Hava deliği olan kabinler bass reflex tipi kabinler olup bu hava deliği kullanılan bas hoparlörün free-air resonance frekansına uygun olarak açılmaktadır. Bizim hoparlörümüzün bu özelliğini bilmediğimizden her tarafı kapalı (İNFİNİTİVE-BAFFLE) tipi kabin yapmamız daha doğru olacaktır. Sakın ola kafana göre hava deliği açayım deme.
Senin orijinal kabinler için bulabilirsen şundan iki tane al
[URL=http://img828.imageshack.us/i/westra20dscn4205208.jpg/][/URL]
Bir kabinin temel prensibi hoparlörün içerde sıkıştırdığı hava miktarına orantılıdır. Yani kısaca en iyi bas ses (ki bu temelde free-air resonance frekansıdır) Ne kadar büyük kabin ise o kadar alt seviye bas seslere inileceğinin delaletidir.
Ancak senin sonradan yapmış olduğun kabinlerde hesapsız bazı delikler olduğu için muhtemelen bas rezonans frekansını yukarlara çekmiştir. Bu da 100 Hz ve üzeri değerlerde uğultu şeklinde bir duyum olacağı anlamına gelir.
Eğer sonradan yapmış olduğun kabinin iç kısımlarını izocam, keçe ya da benzeri bir izolasyon malzemesi ile kaplarsan. Aynı zamanda tüm deliklerini kapatıp hava almayacak bir hale getirebilirsen orjinal kabinlerinin verdiğinden daha iyi ses elde edersin.
Önemli bilgi:
Kabin yapım malzemesi oldukça önem taşımaktadır.
MDF, gibi aşırı titreşim yapan kabin malzemeleri ile iyi sonuç alınması mümkün değildir. Çok özel şartlarda ve özel yalıtım yapılmış kabinlerde belki dış kaplama malzemesi MDF olabilir.
SUNTA bulunması çok kolay ve ideal bir kabin malzemesidir.
En iyi kabin ise mermerden yapılır. Mermerin iç kısmının yalıtımından sonra rezonansı bozabilecek hiçbir faktör yok gibidir.
Benim HECO marka hoparlörlerimin bir hikayesi var..
Bu kabinleri ilk aldıktan sonra daha iyi bas elde etmek için iki kat büyüklükte kabin yaptırmış ve heconun hoparlörlerini bu kabinlere yerleştirmiştim. Ancak tüm izolasyon çalışmalarıma rağmen daha iyi bass elde etmek bi yana daha kötü bir rezonans frekansıyla karşılaşmıştım.
Guduruk bir şekilde nedenini araştırırken sonunda öğrendim meseleyi.
Meğerse benim heco kabinlerimin yapı malzemesi 4 kat sıkıştırılmış (preslenmiş) kavak ağacıymış. Yani 5cm kalınlığındaki kavak tahtayı sıkıştırırarak 1.8cm ye indirmişler. Bu yüzden bu metaryelin değerlerine ulaşmam mümkün olmadı.
anladım bu bilgi çok işime yaradı izolasyon dedigin malzeme ne oluyor tam olarak bu ısı yalıtım falanmıKulağını kuyruğunu ısıracaam senin.
Kaç kere dedim.
İZOCAM
KEÇE
KAŞE
gibi malzemeler.
Bu malzemeler hopalörün kabininin içerisindeki yankılanmayı ve kabinin titremesini engelleyici malzemelerdir.
bass hop olarak bunu buldum nasi http://www.hepsiburada.com/Liste ... 60&categoryId=26090
Ve tiz olarakta http://www.hepsiburada.com/Liste ... 06&categoryId=26090 YANİ MASANIN ÜSTÜNDE DURACAK 2li sag sol