Biraz göreceli olacak ama ben ESET Smart Security kullanıyorum(ESET NOD32 diyede geçer aralarında biraz fark var ama henüz çözebilmiş deilim). Sistemi kastırmadığna ve gereksiz uyarılar ve kontroller yaratmadığna garanti veririm. Sanırım geçen sene avrupada saygın bir yerde 1.lik ödülü almıştş(orda dikkatimi çekmişti zaten). Çok kullanışlı da bir program, şuanki düşüncem: "para verseler değiştirmem"(lisanslı kullanıyorum buarada)
Bunun dışında Karspersky de oldukca iyidir. Daha önce kullandım ve tavsiye ederim, yani gönlün rahat olsun.Zaten işinin ehli bir şirket üretiyor.
Norton da ünlü ve kaliteli olduğu kesin ama performansı konusunda şüpheler arttı son yıllarda.Sistemi fazla meşgul ettiği ve doğal olarak yavaşlattığı söyleniyor(İşini bilen kişilerden ve oldukca sık duymasam yazmazdım).Ben kısa süreli kullanmıştım ve çok bir yorum yapamıycam.Bukadar seçenek arasında biraz gereksiz gözüküyor.Zaten genelde anlaşmalı ürünlerle piyasada devamlılığını sürdürüyor buaralar(Anakartlar mesela...)
Mecafe içinde performans olarak aynı şeyleri söyliyebilirim.En azından memnun edici bir program olsada kesinlikle en iyiler arasında yer almadığını söylerim, kanıtlarım, itiraz edeni de gerekirse döverim;))
Bunlara alternatif olarak Antivür diye bir program biliyorum(simgesi kırmızı şemsiyedir). Bu programı arkadaşlarım kullanıyor ve kesinlikle oldukca basit ve temiz bir program.Sistemi kesinlikle meşgul etmiyor.Ancak ilk zamanlarında lisanslı bir ürün bile değildi, tamamen freeware idi(şuanda bir bilgim yok). Bu iki anlama gelebilir; Piyasaya kolay yayılma politikası yada gerçekten oldukca basit bir sistem üzerine kurulmuş bir program.Bu yüzden "evet en sağlam programlardandır" diyemiyorum ama gördüğüm kadarıyla başlangıç seviyesi ve sıradan kullanıcılar için OLDUKÇA ideal.
AVG!!! Adını duyduğun yerde kaç.Nükleer bombadan daha "etkili" ve servet çetinden daha dengesiz bişeyler düşün. Allaha şükür kendi bilgisayarımda tecrübe edinmedim. Babamın ofisindeki bilgisayarlarda yüklü olan program, ağ üzerinden bir çok bilgisayara bulaşmış olan virüslere karşı hiçbirşey yapmadığı yetmediği gibi 1 tanesinin de çökmesine sebep oldu.Ordaydım ve bizzat kendim uğraştım.(Hemen freeware NOD32 yükledim ve geri kalan bilgisayarları kısa sürede kurtardım, evet ben yaptım:))). Aman sen bulaşma...
Ek olarak, genellikle virüs programları zamana bağlı olarak sıklıkla değişmektedir. Misal, Norton zamanında en çok güvenilen programdı ancak şuanda pek rağbet görmüyor. Üretici firmanın yeni virüsleri iyi takip edip en kısa sürede çözümünü üretmesi ve güncellemesi gerekmektedir.Yani "Survive of the fittest!"
Ayrıca tüm programlarda geçerli olmak üzere eğer kaçak, kopya şifreli yada freeware kullanıyorsan, tüm yorumlarımı al çöpe at. Çünkü üreticiler çeşitli çeşitli taktiklerle bu tür kullanıcılara bir şekilde kısıtlama koyuyor. Ayrıca detaylı ayarları(tarama ayarları mesela) çok kurcalar veya iyi ayar yapamazsan, virüs programları yüksek güvelik bahanesiyle bilgisayarının özellikle belleğini sömürür ve sistem performansını sinir bozucak kadar yavaşlatabilir.