Eğer bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimalle en az bir kere sisteminizin bellek başarımını nasıl arttıracağınızı düşünmüş olmalısınız. Daha düşük gecikme zamanlı fakat ortalama aktarım hızına sahip bir belleği mi yoksa aktarım hızı yüksek ancak daha fazla gecikmeli olanı mı tercih etmelisiniz? Ya da bütün bu gecikme aktarım hızı hikayesinin başarıma gerçekten ne kadar etki ettiğini merak edebilirsiniz!
Bellek miktarı açısından bakıldığında yüksek özelliklere sahip sistemler için günümüzde bir çift 1 GB kapasiteli bellekler tartışmasız en iyi seçim olarak kabul edilebilir. Yeteri kadar bellek büyüklüğüne sahip olmanın amacı kullandığınız yazılımlara yeterli bellek alanı sağlayarak Windows'un sabit disk üzerinde tutulan ve belleklere göre çok daha yavaş olan takas (swap) dosyasına yazıp çizme işlemini en aza indirmektir. Bu açıdan bakıldığında ne bellek türü ne de hızı bellek kapasitesi kadar önemli değildir. Burada önemle üzeride durulması gereken nokta eğer sisteminiz çift kanal DDR bellek özelliği sunuyorsa bellekleri çiftler halinde kullanmaya özen göstermenizdir.
Ancak günümüzde satılan 1 GB DDR ürünler, 512 MB belleklerin sunduğu düşük gecikme zamanlarını veya yüksek saat hızlarını sunamıyorlar bu nedenle saat hızı ve zamanlama arasında seçiminizde seçenekleriniz biraz sınırlı. Bu yılın sonuna doğru pazara hakim olması beklenen DDR2 belleklere bakıldığında durum daha da kötüleşiyor. Bu belleklerde saat hızını arttırabilmek için zamanlama değerleri daha da serbest bırakılmış.
Bellek zamanlamasının tam olarak ne anlama geldiğini anlamamış olsanız da en azından daha düşük tur zamanlarının daha hızlı işlem anlamına geldiğini kestirmek kolay. Örneğin, DDR bellekler CL2-2-2-5 ve CL3-4-4-7 hızları arasında tur ayarlarına sahipken, DDR2 bellekler CL3-2-2-8 ve CL5-5-5-15 arasında değişiklik gösterebiliyorlar. İkinci belirttiğimiz bellek türü daha hızlı olan DDR1 ile karşılaştırıldığında neredeyse iki kat daha fazla gecikme zamanlarına sahip. DDR2 belleklerin DDR1'leri geçebilmeleri için çok daha yüksek saat hızlarında çalışmalarının nedeni de tam olarak bu.
Ayrıntılı bellek incelememiz için AMD Athlon 64 sistem kullandık çünkü bellek denetleyicisi işlemcinin bir parçası olarak geliyor bu yüzden bellek zamanlama ve saat hızı değişimlerine karşı daha duyarlı. Bu yazıda göstermeye çalıştığımız şeyler aşağıdakileri değiştirdiğimizde ortaya çıkan başarım farklılıkları:
İşlemci Saat Hızı: 1450 MHz'den 2610 MHz'ye;
Bellek Saat Hızı: 200'den 290 MHz'ye; ve
Bellek Zamanlamaları: CL2.0-2-2-5'ten CL3.0-4-4-7'ye
SONUÇ----Ne yazık ki bu deneyin sonucunda çok fazla söyleyebileceğimiz bir şey yok. Daha hızlı bir işlemci ve Winbond bellek kullanarak deneylere devam edebilirdik. Ancak Winbond'un yüksek gerilimli yonga serisi artık üretilmiyor, başarım farkı önemsenmeyecek kadar az görünüyor, 2x 1 GB belleklere geçiş süreci henüz devam ediyor ve yakın zamanda AMD DDR2'ye geçişini duyuracak. Bütün bunları dikkate alınca çok fazla zorlamanın bir anlamı yok. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu için Winbond'la Samsung arasında olabilecek olan %1-2 başarım artışı fark edilmeyecektir. Ayrıca kimseye bilgisayarının hızını arttırmak için son model bellek ürünlerine ciddi paralar harcamalarını tavsiye etmiyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi zamanlamaları değiştirmeden 2.6 GHz hızında DDR600 işlemci/bellek yoğunluklu uygulamalarda DDR400'e göre %5 başarım farkı sağlıyor. Bellek hızında %50 artış olduğunu hesaba katarsanız karşılığında aldığınız başarım miktarı gerçekten çok zayıf kalıyor. Ekran kartları tarafından sınırlanan yeni oyunlar hesaba katılırsa başarım artışı neredeyse sıfıra kadar düşecektir.
Sonuç olarak yeteri kadar sistem belleğiniz varsa - 2 GB tavsiye edilir - bellek hızı için vereceğiniz fazladan parayı daha güçlü bir ekran kartına harcamak daha akıllıca olur. Eğer oyunlar sizin için önemli değilse o zaman da işlemci ve sabit diskler genel sistem başarımı artışı için çok daha iyi imkanlar sunuyor
(Bilgi Paylaşımı için,bir Siteden Alıntıdır)