Etki alanında bir sorun

egge04
27-08-2008, 15:00   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

Arkadaşlar merhaba,
Windows 2003 STD server ve 8 adet Windows XP Pro kurulu istemcilerden oluşan bir domain yapım mevcut.Henüz ilk tecrübem bu kurulumda herhangi bir sıkıntı yaşamadım fakat domain içerisindeki PC lerin birbirlerine erişiminde zaman zaman problem yaşıyorum.Şöyle ki; Ağ bağlantlarım>>Tüm Ağ>>Microsoft Windows Ağı>>Domain adı na geldiğimde domain içerisindeki PC'leri görebiliyorum fakat kendi araların erişimi sağlayamıyorum bu ister bir dosya ya da yazıcı olsun zaman zaman sorunsuzca çalışıyor fakat zaman zaman da giriş izniniz yok yöneticinzle görüşün gibi hata veriyor.Bunun sebebi ne olabilir yardım ve önerilierinizi bekliyorum,teşekkürler.

Sting_
27-08-2008, 15:27   |  #2  
Taze Üye
2 mesaj

merhaba egge04
zaman zaman bu sorunu yaşamanın sebebi bilgisayarların logon olurken domainden değil local den logon olmaları sanırım devamlı aynı sorunu yaşasn dosya erişim izinlerine bak derim ama (ki sorun erşim izinlerinde) yaşamadığın zamanları düşünürsek aklıma gelen sadece bu yani makinelerin logon olurken domainden değil localden olmaları olabilir
buda erişemediğin kişinin farklı bi grupta olması gibi

egge04
27-08-2008, 16:05   |  #3  
OP Taze Üye
6 mesaj

Local den logon olmaları derken kasttetiğiniz şey ;oturum açarken kullanıcı adı local de bulunan -ki genellikle administrator oluyor- ve etki alanı bölümünde de domain adı değilde PC nin locali'nin görünmesimi?Eğer bu ise kullanıcılar active directory deki kullanıcı hesapları ile logon oluyorlar ve zaten etki alanı olarak da domain in adı görünüyor ctrl+alt+delete kombinasyonu ekranında.Şu da var domainden çıkan bir kullanıcıyı tekrar domain e eklemeye çalışırken domain etki alanı kısmına domain adını yazıyorum admin kullanıcı adı ve sifresi istenen ekranın gelmesi gerekirken etki alanı denetleyicisinde böyle bir ad bulunamadı gibi bir hata veriyor bende domainadı.local yazıyorum boyle yazınca sorunsuz gırıyor domain e..elimden geldiği kadar sistem hakkında bilgi vermeye çalışıyorum ilgniz ve anlayısınız için tesekkurler.

Tuğsan
27-08-2008, 16:14   |  #4  
Tuğsan avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
879 mesaj

Mevcut domain'in var --> egge.int olsun..

D.C de userları oluşturdun ve hernagi bir policy uygulamadın diyelim. Sonra clientları sırasyla egge.int domainine dahil ettin.. A.D de tanımlı olan herhangi bir userla domainde herhangi bir client'dan oturum açabilirsin.

aMa paylaşım konusunda ise oluşturduğun userlar sefil user olduğu için her paylaşıma gerekli permissinonları vermen lazım.

egge04
27-08-2008, 16:25   |  #5  
OP Taze Üye
6 mesaj

dediğim gibi henuz ılk tecrubem,kurulumdan sonra hıc bır yetkı ataması yapmadım zaten nasıl yapıldıgını da bılmıyorum detaylandırırsanız yapacagım ıslemlerı sevınırım ve mumkunse kısaltmalar olmadan cunku karıstırmaktan korkuyorum..

Tuğsan
27-08-2008, 16:30   |  #6  
Tuğsan avatarı
Yıllanmış Üye
879 mesaj

Ozmaan şu şekilde anlatayım.Oluşturduğun userlar, power user yada admin yada herhangi başka bir gruba üye değilse.Ağdaki paylaşımlara girebilmesi için , paylaşımı yapan user yada admin tarafından ona izin verilmesi lazım. Dosya üzerinde sağ click yapıp permission (izinler) ve bunların ne şekilde olacağı ayarlanmalı..

Not: ilk denemen için server+8 client biraz karışıklığa yol açabilir.

egge04
27-08-2008, 16:44   |  #7  
OP Taze Üye
6 mesaj

haklısınız ama bu iş öğrenmenin iyi yolu gerçekte tecrübe kazanmanın oldugunu dusundum.Dediğiniz gibi gerek klasör gerek yazıcı paylaşımı için izinler hatta güvenlik sekmesinde ki ayarlamaları yaptım bütün istemcileri ekledim ama hala sonuç yok.aklıma gelen gruplarla alakalı bir ayar gerektiği ama..aa bi de araştırmalarım sonucu bi yerden eriştiğim bilgiye dayanarak kullanıcıları DOmainAdmins grubuna da ekledim bunu soylemeyı unutmusum...

Tuğsan
27-08-2008, 16:48   |  #8  
Tuğsan avatarı
Yıllanmış Üye
879 mesaj

Görmeden fikir vermek gerçekten zor.

Clientlar birbirleri üzerindeki paylaşımları görebiliyorsa ve yetki hatası diyorsa sorun sadece permissionlarda kalıyordur.Peki domain admin her paylaşım klasörüne ulaşabiliyor mu?

egge04
27-08-2008, 16:55   |  #9  
OP Taze Üye
6 mesaj

domain admin in erişim durumu hakkında bir bilgim yok açıkçası hiç denemedim..yalnız bütün client lar server daki pallaşıma rahatlıkla erişebiliyorlar,sıkıntı kendi aralarında zaten.

egge04
27-08-2008, 16:57   |  #10  
OP Taze Üye
6 mesaj
egge04
domain admin in erişim durumu hakkında bir bilgim yok açıkçası hiç denemedim..yalnız bütün client lar server daki pallaşıma rahatlıkla erişebiliyorlar,sıkıntı kendi aralarında zaten.
Bu arada clientlar kendi aralarındaki paylaşımı göremiyorlar Ağ bağlantısı>>Tüm AĞ>>Microsoft Windows Ağı>>domain adı>>herhangi bir client a tıkladıgımda bazen paylasılan klasor ya da yazıcıyı gorebılıyor bazen de yetki hatası veriyor.

Sting_
27-08-2008, 17:12   |  #11  
Taze Üye
2 mesaj

hım şimdi ağ paylaşımından bir klasöre erişirken 2 türlü izin etkili olur (permission) biri paylaşım izinleri (sharing) diyeri güvenlik (Security) bir klasörü paylaşıma açarken iki izinlerde de everyone grubuna ki bu grubu yazarak ekle tam denetim zini verirsen sanırım sorunun hallolur
bu arada izinler ile ilgili bilgi edinirsen senin için faydalı olur

olmez
21-10-2008, 11:57   |  #12  
Taze Üye
6 mesaj

Benzer bir problem bizim işyerinde de var. Bir üniversite ağı altındayız ve kendi birimimiz içerisinde de bir ağımız var. Bölümde sanırım 50 ye yakın bilgisayar var. Bir tanesi server ve Windows Server 2003 yüklü. Paylaşımdaki klasörlerimizi bu bilgisayar üzerinde tutuyoruz. Diğer bilgisayarlara 95, 98, 2000 ve xp yüklü. 95, 98 ve 2000 yüklü bilgisayarlarda hiç problem yaşamamamıza rağmen xp bilgisayarların tümünde aynı problemi yaşıyoruz. Bilgisayarlar ilk açıldığında herhangi bir prblem yokken bir süre sonra paylaşımdaki dosyalara ulaşamamaya başlıyoruz. Bu sırada internet bağlantısı falan kopmuyor. Sadece server üzerindeki paylaşımlara ulaşmaya çalıştığımızda ya yetkiniz yok diyor, ya da kullanıcı adı ve şifre soruyor. (Onu da zaten denendi diye kabul etmiyor) Problem oluştuğunda XP yüklü bilgisayar üzerinden yeni bir kullanıcı tanımlamaya çalıştığımızda ise aynen şu uyarıyı alıyoruz (ki büyük ihtimalle problemin kaynağı da zaten bu ama çözemedik.)
Bu iş istasyonu ile birinci etki alanı arasındaki güven ilişkisi başarısız"

Aldığımız mesaj bu. 2003 ile XP birbirine güvenmiyor galiba. Dil çıkarıyor

Şaka bir yana bu anlattığım problemi çözmek için yardımcı olabilecek arkadaş var mı?

mkaskaya
01-11-2008, 21:52   |  #13  
Yeni Üye
29 mesaj

Merhaba arkadaşım.dns serveri düzgün yapılandırılmış bir ad de bu tür sıkıntılar pek yaşanmaz. öncelikle dns serverinizi yeniden bi gözden geçirmeni tavsiye ederim..