Merhaba arkadaşlar evimde yeni bir ağ kurma gayretindeyim amacım yüksekhızlı kablosuz (kablolu ağ-Gigabit olarak) kurmak evimdeki cihazlarım.Belirteyim tüm ürünler aynı odada olacak belki TV'ye bağlılar ile diğerleri yanodaya ince duvarla ayrılmış bir odaya geçebilir. Mileni 2M sınırsızkullanıyorum.
1-Casper Laptop
2-Acer Netbook
3-Apple Mac Mini 2011
3-MSI E350IA-E45 anakartlı AMD download ve dosya paylaşımı amaçlı pc'im (2adet atomun ömrünü bitirmiştim bu üçüncü)
4-Bir adet oyun amaçlı pc
5-Apple iPhone4
6-New iPad
7-Dark MediaMania
8-2 adet 1 TB ve 2 adet 2TB ayrıca pclerde 2 adet 1TB 2 adet 500GB ve Mac inTime Machine için 320GB diskler var. Birde oralarda buralarda gezen 1 TB diskdaha hepsi USB2.0 tüm arşivlerim bunlarda dağılmış durumda.
9-HP 2060(çok ekonomik bir renkli mürekkep püskürtmeli yazıcı çok ucuzve bereketli orjinal tonerlerle herkese tavsiye ederim) ve Brother HL-2040Laser yazıcı(yine çok verimli herkese tavsiye ederim).
Bu cihazlar şu an emektar Airties RT -205'e
bağlı(hepsi kablosuz) evde LCD TV ye bağlıoyun pc'm de ya da MacMinimde çalışırken kablosuz ağ üzerinden downloadcihazındaki(USB bağlı hariçilerde ya da Harddiskindeki) HD 720/1080p içeriğidirek oynatmak istiyorum ya da en azından dakikalar içerisinde (5GHz dual bantve 300Mb hız da mümkün sanırım) aktarmak istiyorum. Bir çok ürün inceledimgönlümden Asus N66U geçiyor lakin Türkiyeye aylardır gelmesini beklesemdegelmiyor bende onun yerine bir evvelki kardeşi kabiliyeteri biraz daha az olanAsus RT-N56U' bakıyorum yine incelediğim ürünler arasında TP-Link'in WR2543D'sivar daha ucuz ve güzel, ve diğer alternatif Linksys WAG320N tüm buürünler oldukça iyi. Ayrıca çoklu SSID olayı da seçeneklerimin içinde misafirçok geliyor keza. Tabii 5GHz için bunu uyumlu adaptörler var; Airties Air 2410,Tp-Link TL-WDN3200 gibi tabii Windows 7 64bit desteği önemli çok incelemedimama kullandığım Ubuntu 12.04'de desteğini incelemem gerekiyor. Download PC veOyun PCsine 2 adet bu adaptörlerden (300lük) almayı düşünüyorum laptoplar, macve iphone/ipad 5 GHz destekli değiller. Şimdi bildiğim kadarıyla Asus(emindeğilim ama Airties'inde bazı ürünleri) hem 2.4GHz hem 5GHzde yayınyapabiliyorlar yani internet için tüm cihazlarımında kullandığı n standardın da2.4 GHz multimedia içinse 5GHz uyumlu adaptörle 2 adet PC'yi çalıştırmakistiyorum. Sanırım bu teknik olarak mümkün. Tabii yazıcıların print serverolayı ASUS da 2 adet USB var diğerlerinde tek yada yok ben bunlara yazıcıdanziyade diski bağlamayı tercih ederim zaten çoğu kez de yazıcı uyumsuzlukları davarmış.
Yine hiç yapmak nasip olmadı içimde kaldı birkaç arkadaşla laptoplar vebenim oyun pc’im ile online oyun keyfi Crysis Trackmania gibi süper olurdukabloluda sanırım kolay tabii çokça pc’im olduğundan çoğu kablolu bağlanmalı 2siz zorunlu olarak Gigabit internette kalacak. Normal laptoplarda 300M lik birkablosuz ağda oyun keyfi nasıl olurdu bilmiyorum bu konuda da fikri olan varsayazarsa sevinirim.
Neticede böyle bir sistemi nasıl kurmalıyım Gigabit kablolu ağ mı tümcihazlar buna uyumlu (Cat6 kablosu kaliteli nereden bulurum bilmem ama) yoksa yukarıda izah ettiğim gibi bir kablosuz ağ mı (kapsama sıkıntısıolmayacaktır tüm cihazlar aynı küçük odada ya da bitişik odalarda) mantıklıolacaktır. Ben kablosuzdan yanayım eğer kablolu olacaksa ucuz yollu bir GigabitRouter iş görür. Tabii FTP olayı ve P2P de düşünüyorum. kafam karışık bu ağa300-400 lira harcayabildim yeter ki iş görsün. Adaptör olayı da mühim Ubuntudesteği olmassa olmaz değilse de olsa çok iyi olurdu. Ağ kurma konusundabasit temel bilgim var çok detayı bilmem... Kablosuz yüksek GHz kanser sebebiolduğu ideaları da var kabloluya geçsek daha mı sağlıklı olur bilmem?
Buna benzer bir ağ kuran var mıydı? Ya da bu konuda yol gösterebilecekbiri varsa fikrilerin almayı çok isterim. Herkese iyi çalışmalar kesintisizhızlı netler...:)