Al bak ta ses kartı gör. Ecik param olsa bu ses kartını almayı çok istiyom.
[URL=http://img46.imageshack.us/i/laylauz.jpg/][/URL]
Evet daha iyi anliyorum adminler........
http://www.youtube.com/watch?v=kDIxm04eqEg
adam bu video da anlatmış creativenin xfi yongalı ses kartlarından bile üstün olduğunu söylüyor ingilicen varsa izle :))
Neyi tartışıyoruz ki.
Bakın bu da benim ses kartının görüntüleri. Kutusundan tarama yaptım.
Kimin ne tür yorumlar yaptığı değil gerçek ölçümlerde elde edilen değerler önemlidir.
Sarı çizgilerle belirttiğim gibi X-Fi ses kartları
64 MB kendi rami vardır.
51 milyon transistör ve 10000 üzeri mips barındırır. O günün teknolojisinde CPU larda bile bu kadar transistör yoktu.
Ön panelinde optik ve coaksiyel olmak üzere giriş çıkışları vardır. Ayrıca harici mikrofon ve kulaklık için ayarlanabilir çıkışları da mevcuttur. Kullanabilirlik açısından uzaktan kumandası vardır.
64 bitlik böcüklük işletim sistemlerine ve donanımlara uygundur.
Tüm kodekleri ve en önemlisi MLP-Lossles tekniğini desteklemektedir.
[/URL]
[URL=http://img804.imageshack.us/i/img20001.jpg/]
tüm bunlara rağmen benim hayalimdeki ses kartı LAYLA dır. Ama LAYLA nın fiyatı yaklaşık 800 sterlin olduğu için hala parayı denkleştirip alamadım. Siz Layla ile bu tür ses kartlarını kıyaslamaya çalışırsanız çok büyük ayıp etmiş olursunuz.
Test etmek farkli kullanmak farkli xfiyi bende sevmedim ama benim ses kartimdan iyi oldugunu soylemiyor.X-Fi ses kartları audigyZs serisinden sonra çıkmış ses kartlarıdır ve sınıfları farklıdır. X-Fi kartlar üst seviye kartlardır. Benim aldığım yıllarda audigyZS ses kartları 300$ iken ben bu kartıma 525$ saymıştım.
Kullanılabilirlik açısından aslında amatör bir kişinin iki kart arasındaki farkı anlayabilmesi mümkün değildir. Ancak X-Fi kartlar sinyal işleme gücü olarak ve SNR (signal Noise Ratio) olarak çoğu diğer kartlardan çok üstün bir karttır.
yanlis anlamayin ama xfinin ses kayit kalitesi bile kotu asusu zaten karttan saymiyom.Bunu nasıl anladın. Ben bu kartı almadan önce işyerindeki profesyonel test aletleri ile ölçtüm. İşyerinde LAYLA kullanılıyordu. Layla, test ettiğim tüm kartları ezdi geçti. Benim kart ise diğer kartlardan yüzde 20 daha iyi sonuç verdi. Onboard kartları ise saymıyorum. Tamamen rezalet idi.
Kaldı ki layla da ne bir DTS ne de DOLBY hiçbir decoder dahi yoktu. Cıscıbıl bir ses kartı idi sadece.
sanirim oyun videolarini basslari ve testleri dinlediniz audgy2 zs dunyanin en iyi ses kartidir pc icin studio kalitesinde ses veriyor oyunlarda cok bariz duyuluyor sony tv den bile cok yuksek detayda ses aldim xfi de fis xonarda.))))))))))
Gerçek testleri oyunları ya da filmleri izleyerek mi yapıyorlar sanıyorsun...
Bak yaptığım tesleri anlatayım.
Öncelikle okuma testi.
Daha önceden referans olarak kaydedilmiş bir sinüs dalgasının (saf ses dalgası) okutularak spectrum u incelenir. Dalganın özelliklerinin ne kadar değişime uğradığı ne kadar bozulduğu gibi unsurlar ölçülür. (Toplam harmonik distorsiyon ölçümü)
Ses kartının okuma karakteristiği içerdiği tüm frekans bandlarında saf ses dalgasıyla test edilir. Benim testlerde 10 Hz te 48 KHz e kadar test yapılmıştır. Bu frekanslardaki dalgaların frekansa göre değişimleri incelenir. (Okumada Frekans karakteristiği ölçümü)
Tek bir sinüs dalgası işlenirken (okunurken) Bu sinüs dalgası test aletince eliminize edilerek geride kalan artık sinyallerin ölçümü. (Weighted SNR ölçümü)
Tüm yukardaki ölçümler ses kartının kayıt eğrisi için de tekrarlanır. Yani saf ses dalgası veya dalgaları ses kartı ile kaydedilir ve bu kaydedilen sinyaller okuma modu testinde analiz edilir. Bu testte kayıt karakteristiği ortaya çıkartılmış olur.
Testte kullanılan aletler.
Audio generatör.
Audio spectrum analizer.
Audio distortion and noise analizer.
Audio polyscope.
Sakın bu cihazları ben de alıp test yapacaam demeyin En basit alet olan Audio generatör ün fiyatı 3000$
Polyscope ise Yaklaşık 40.000 $ cık.
haci bunlari bende biliyorum ama suanda onemli olan kulaginin duydugudur bilmeyen adam sese bakar gelismis ses yazilimlari bizi alakadar etmez onemli olan ayni kaynaktan kayit ve ses dinlemektir.Xonarda x fide ses kartida kotuler oyunlarda yine kotu ses verdikleri ortada pc kullacilari Polyscope dan anlamaz ama ayni kaynaktan kaydedilen sesi kavrarlar.Kulakların hata toleransı 4-5 db dir. Ölçü aletlerinde ise 0.1db hatta 0.01db hata toleransı ile ölçülür.bak 30 tane yutubeda video seyret hepside audigy 2 zs seslerin netligini kavrarsin.Efeckt olaylarinda diger kartlar sonuk kaliyor.
http://www.youtube.com/watch?v=MyLPglJac7Q
adamlar canli studiyoya cevirdiler evlerini x fide bunu yapan varmi boyle kalitede.
http://www.youtube.com/results?s ... l0l0l0l0l0l0l0ll0l0kadina bak otturuyor valla.
http://www.youtube.com/watch?v=3JVzUW0WfNk
Birtakım eklentilerle Equalizer vb. yapılmış ses rengi kulağı çok rahat aldatabilir.
Ayrıca benim X-Fi deki sistemim de canlı stüdyo gibidir.
Ankarada isen gel sistemimi X-Fi ile dinleteyim.
Ben vazgeçtim. Teslimim. suçumu itiraf ediyorum.
dogrudur ama bunu ogrenmemiz icin senin layla yi alip xfi ile test etmelisin.x fiden iyise audgy kalitesindedir.x fiden 2 kat iyise audgy 2 zs kalitesindedir 5 kat iyise bende alicam.Hala MP3 lerle ya da internetten müzik dinlemelerle uğraşıyorsan bu kaliteyi anlamanı bekleyemem.
İnternetten yayınlanan müziklerin kalitesi ne olabilir ki.
Kaldı ki profesyonel broadcasting tekniğinde kullanılan MPEG-1 L2 formatı bile normal müzik dinlemesinde alt seviyededir.
http://translate.google.com.tr/t ... .toptenreviews.com/
Bu linkte amatör ses kartlarının kıyaslaması var.
bende sana diyorumki mp3 le kaybolan internetten dilerkende kayiplara ugrayan sesleri geri getiriyorum ses karti ile.Senin bu yaptığın sadece sesin volümünü yani şiddetini artırır. Kaliteyi artırmaz.
yani aslinda wave dan mp3 cevirince sesler kaybolmaz ordadir sadece kisilir bizde duyamayiz mp3 de kisilan sesleri geri getiriyorum boylece cd sinden waveden yaptigin dinlemeye yakin oluyor dts ile kaydedersen geciyor.resim alakasiz bir resimdir grafik olarak usteki mp3 aldakinide wave sayarsak mp3 ilk convert hanine geri getiriyorum hatta otesine bile geciyorum ama her mp3 de olmuyor kaliteli SIKISTIRILMIS mp3 olmasi gerek.
Sıkıştırılmış bir ses dosyası açılsa bile kalite geri gelemez.
[URL=http://img848.imageshack.us/i/80253615.jpg/][/URL]
Bak adobe ta senin bu şeyi nasıl yapmışım.
Yamyam biraz geciktim kusura bakma öncelikle 3 kayıt var Önce Diğer bilgisayardan C media onbordan ses kaydettim.Daha sonra Creative ses kartının oldugu bilgisayara geldim.İnternetten ttnet muzikten atiye aşkistan parçasını Wave 96khz 24bit olarak 2 kanal kaydettim sadece THX bass konrol açık bırt bırt yapmasın diye kabinler sesi düzenledim 200hrz ayarladım bass şiddetini.Daha sonra DTS neo6 ile THX bass frekansı 5+1 deyken 80hrz corosover THX e geçiyor.5+1 Multi kanal kaydettim ve eax acustik açıktı.Ayrıca ses şiddetini kontrol eden yazılımlar DTS de devreye otamatikman giriyor.Bas frekansın 200 HZ ve crossover ın 80 HZ ise o sistemi at.
Onbord ile kaydettigim mono gibi geldi bana ama sterio kaydettim.48khz ile kaydetti.Çünkü şarkının gerçek oranı 64khz di kaydederken 48khz düştü.
Creative 2 kanal wave kaydında 96khz 24bit ile kaydettim Kaynaktan gelen sesi %100 yükseltip detaylarını %100 arttırdım kayıp olan sesler yerine %60 geri geldi.
Dts Neo6 ile 2 kanal wave dosyasını tekrar kaydettim bu sefer dts eax thx dolby dinamik range ve 96khz açıkken kaydettim.
Multi kanal wave ları creative converter ile kayıpsız olarak kaydettim.
Dts ile son kaydettigim 5+1 ses sistemi 24bit 96khz destekleyen kaliteli bir ses kartında çok iyi anlaşılabilir onbord ses kartlarında çok tiz çıkar çünkü işleyemezler.Ayrıca Dts ile multi kanal kaydedilen kaynaktan gelen sesi işlendikten sonra %90 geri getirdi ve %300 de kalitesini arttırdi.Çünkü kaynak 64kpbs idi.(kötü kaynak)
Dts multi kanalı dinlerken kesinlikle dolby dts srs wow veya diğer ses çüzücüleri kapalı olsun yoksa istenilen sesi duyamazsınız çünkü zaten dts ile çözüldü ikinci bir çözüm sesin bozulmasına sebeb olur.Kesinlikle ttnet müzikten gelen sesden kaydedildi başka yerden kodlanmış mp3 lerden bire bir kayıt yapılmadı.
indirme linki 3 adet wma formatlı şarkı var farkı anlayın diye.
Benim crossover frekansım 30 HZ ve bas seslerim de 20-40 hz arası turnover.
Bu demektir ki sen sisteminde 30 Hz i duyamıyorsun.
WAHH TÜÜHHH
GETTİİİİ GETTİİİ
[URL=http://img46.imageshack.us/i/ekrangrntsa.png/][/URL]
Senin için ubuntudan audacity yi indirdim. Bir şarkıyı dinlerken resmini aldım.
Kırmızı işaretlediğim yerlere bak ve ne olduğunu bana anlat.
Önemli olan 10Hz i göstermesi değil. 10 Hz e alıp ayarladığın zaman duyabiliyormusun. Sakın duyabiliyorum deme Normal bir insan kulağı 10 Hz i duyamaz. Ben 20 Hz i arkadaşlara duyurabilmek için Özel subwoofer yaptım.Ağırlığı 80 Kilo çift bass hoparlörlü ve kaydırmalı bass-refleks kabinli.
Tüm bunlara rağmen 20 Hz i duyurabilmek için ses şiddetini 120db e kadar çıkartmak zorunda kalmıştım.
120db lik ses şiddetini ise hiçbir bilgisayar ses sistemi veremez. Ama 30 Hz i çok rahat duyuyorlar benim sistemde.
Benim creative nasıl çalışıyordu ama linux ta
EHÜÜÜ EHÜÜÜ
[URL=http://img842.imageshack.us/i/adszykf.png/][/URL]
Al bak ta Gudur
Bu kadar yüksek kaydedersen sadece distorsiyon duyarım ben.
Bak bu arada X-Fi kartımla sana demo hazırladım.
Audacity ile müzik dinlerken diğer taraftan kayıt yapıyordum. EHÜÜÜ EHÜÜÜ
Kim demiş linuxta X-Fi ses kartı çalışmaz diye
[URL=http://img263.imageshack.us/i/201201100248061024x768s.png/][/URL]
Bi de lingot u gör ve ecik linux programı gör.
Sadece gitarı değil her türlü sazı akort etmeye yarar ve müziğin de temel harmoniklerini ve spectrumunu gösterir.
[URL=http://img502.imageshack.us/i/ekrangrnts2.png/][/URL]