.exe uzantılı bir arşiv dosyasını Vistada birlikte aç diyerek winrar ile ilişkilendirdim. Bu sırada bu tür dosyaları daima bu programla aç seçeneğinin seçili olduğunun farkına varmayarak tamam dedim. o dosya winrar ile açıldı. ama bundan sonrası tam bir facia. bütün program dosyaları .exe uzantılı olduğu için programlar çalışmıyor. Dosya arşivi tanınamadı diyor. Bu ilişkilendirmeyi nasıl kaldırabilir veya değiştirebilirim. regedit çalışmıyor, sistem geri yükleme çalışmıyor, vista yeniden başlatınca başlangıçta yüklenenecek olan hiçbir program çalışmıyor. winrarın adını değiştirdim hata mesajı Uygulama bulunamadı şeklinde çıkmaya başladı yani winrarı arıyor. Klasör seçenekleri açılıyor ama orada XP de olduğu gibi klasör seçenekleri çıkmıyor. exe uzantılı dosyaları birlikte aç diyebiliyorum ama neyle açmam lazım program seç diyor. kayıt defterinde yapılan bu değişikliğ .reg uzantılı bir dosya ile düzeltebiliriz ama neredeki hangi kaydı düzelteceğimizi bilemiyorum. Bu yüzden vistayı yeniden kurmak zorunda kalmak istemiyorum çok zaman harcadım. yardımlarınızı bekliyorum
.exe uzantılı dosyalar winrar ile ilişkilendirilmi
Programın üzerine gel sağtıkla birlikte aç komtuna gel ( eğer göremiyorsan shift tuşuna basılı tutarak programa sağ tıkla) buradan mutlaka başka bir program seçeneği vadır.
buda windowsun yardımdan aldığım yazı...
Dosya türünü açan programı değiştirme
Windows'ta bir dosyayı çift tıklatırsanız ve bu dosya yanlış yazılım programını açarsa, söz konusu dosyanın kullanmasını tercih ettiğiniz programı seçmek için aşağıdaki adımları uygulayın. Bu ayarı yalnızca söz konusu dosya için değiştirebilir veya Windows'un bu türdeki tüm dosyaları seçtiğiniz yazılım programında açmasını sağlayabilirsiniz.
Değiştirmek istediğiniz dosyayı içeren klasörü açın.
Değiştirmek istediğiniz dosyayı sağ tıklatın ve ardından dosyanın türüne bağlı olarak Birlikte Aç'ı tıklatın veya Birlikte Aç'ın üzerine gidin ve sonra Varsayılan Programı Seç'i tıklatın.
Bu dosya için kullanmak istediğiniz programı tıklatın.
Aşağıdakilerden birini yapın:
Bu türdeki tüm dosyaların aynı yazılım programında açılmasını istiyorsanız, Bu tür dosyaları açmak için her zaman seçili programı kullan onay kutusunu seçin ve Tamam'ı tıklatın.
Yalnızca bu dosyanın ve yalnızca bu seferlik söz konusu yazılım programında açılmasını istiyorsanız, Bu tür dosyaları açmak için her zaman seçili programı kullan onay kutusundaki işareti kaldırın ve Tamam'ı tıklatın.
bu işi görecektir.
tamam arkadaşım oraya kadar geliyorum. örneğin firefox.exe dosyasını birlikte aç diye seçtim programlar geliyor. peki bunu neyle ilişkilendireceğim. yani .exe uzantılı dosyalar program dosyalarıdır bunu neyle ilişkilendirebilirizki
Biraz önce kendim exe ile aç diye başarmazdım bile. siz nasıl başardınız bunuda bilmiyorum ama eğer karşınızaa altarnatif bir şey gelmiyorsa sistemi tamir etmeniz en doğrusu olacaktır vista cd si ile tamir edeceksiniz.
sağ tuşla birlikte aç gelmiyor. winrarın adını değiştirince exe uzantılı dosyaları açmak istediğimde winrarı bulamadığı için birlikte aç penceresi geliyor. bu arada bazı exe uzantılarını com yapınca program çalışıyor. regedit32.exe dosyasının uzantısını .com yapmak istedim izin vermedi hala bir yol bulmaya çalışıyorum.
Basit çözümler;
1.)Bu tür ayarlar kullanıcı ayarlarıdır.Denetim masasına girip yeni bir yaönetici kullanıcı hesabı oluşturun ve o hesaba geçip eski hesabı silin.
2.Denetim masasından programlar kısmından varsayılan dosya türlerini ve ilşkilendirilen programlarını resetleyebilirsiniz.
3.)Sistemi güvenli modda açarak kayıt defterine ulaşabilir ve HKEY_CLASSES_ROOT\.exe anahtarından winrarın olduğu değer verisini silebilirsiniz yada sağ tarafta Content Type adında yeni dize değeri oluşturup değer verisini application/x-msdownload olarak ekleyerek hatayı düzeltebilirsiniz.
4.)Güvenli modda açıp sistem geri yüklemeyi deneebilirsiniz. Yada vista dvd ile sistemi başlatıp standart adımları uyguladıktan sonra bilgisayarınızı onarın seçeneğinden onarma seçeneklerine geçip sitem geri yüklemeyi seçerek geri yükleme yapabilirsiniz.
Daha sıralayabileceğim birçok yöntem var lakin sanırım ihtiyacınız olmaz birisini uygulayıverin.
Sevgili arkadaşım verdiğin yanıtlar için çok teşekkür ederim.
1.yeni bir kullanıcı belirlediğimde programlar çalışır hale geldi. Burada herşeyi yeniden ayarlamak gerekecek şimdilik bu çözüm vistayı yeniden kurmaktan daha iyi görünüyor.
2.ben yinede eski hesabı onarmanın yollarını bulmak istiyorum. "Denetim masasından programlar kısmından varsayılan dosya türlerini ve ilşkilendirilen programlarını resetleyebilirsiniz" diyorsun denetim masasında böyle bir seçenek yok veya ben bulamadım. zaten exe uzantılı bir dosya çalıştırılması gerekiyorsa çalışmıyor.
3.ne normal modda nede güvenli modda kayıt defteri açılmıyor. regedit dosyası exe uzantılı olduğundan. bu nedenle kayıt defterinde değişiklik yapamıyorum. ancak ekleyeceğim anahtarı .reg uzantılı dosya şeklinde oluşturabilirsem direk kayıt defterine yazdırabilirim. bunun için gerekli kodları verebilirmisin
4.aynı şekilde sistem geri yüklemede çalışmıyor. zaten oluşturulmuş bir geri yükleme noktasıda yok.(geri yükleme noktası ayarlarında öyle diyor)
Bu durumda tek çözüm reg uzantılı bir dosya ile kayıt defterini onarmak bu konuda oluşturacağımız bu dosyaya yazacağımız kodları söyleyecek arkadaşımız varsa sorun çözülebilir
Sevgili khramn yukarıda verdiğin anahtarı kayıt defterine eklememe rağmen olmadı. .exe uzantılı bir dosyayı açmak istediğimde bu dosya bir uygulama ile ilişkilendirilmemiş türünden mesaj gelmeye devam ediyor. regcure programıyla kayıt defterini taratıp fixledim bu arada .exe dosyasınında karşılığı olmadığı için silmiş olabilir. çünkü ondan önce arşiv tanınamıyor diyordu. şimdi ilişkilendirilmemiş diyor. exe.reg dosyasını kuruyorum ama yinede ilişkilendirilmemiş diyor. acaba bu dosyada değişiklik yapmakmı lazım. yani bu anahtarlar mevcut değilse önce anahtar ekleyen satırlarımı yazmalı (bu arada regcue programını nasıl çalıştırdın dersen .exe uzantısını .com yaparak)
XP'de .exe uzantılı bir arşiv dosyasını birlikte aç diyerek winrar ile açıp içerisindeki dosyaları görebiliyorum. Ben XP'de bunu devamlı yapıyorum. Vistada aynı şeyi yapmaya kalktığınızda altta bulunan bu tür dosyaları daima bununla aç kutusu işaretli çıkıyor ve işareti de kaldıramıyorsun dalgınlıkla tamam dersen işte bütün bu problemleri yaşarsınız. hiçbir program çalışmaz olur. Microsoftun böyle bir hatayı bu kadar kolay yol açması ve üstelik kolay bir çözüm sunmaması doğrusu anlaşılır değil
baykep.exe uzantılı bir arşiv dosyasını Vistada birlikte aç diyerek winrar ile ilişkilendirdim. Bu sırada bu tür dosyaları daima bu programla aç seçeneğinin seçili olduğunun farkına varmayarak tamam dedim. o dosya winrar ile açıldı. ama bundan sonrası tam bir facia. bütün program dosyaları .exe uzantılı olduğu için programlar çalışmıyor. Dosya arşivi tanınamadı diyor. Bu ilişkilendirmeyi nasıl kaldırabilir veya değiştirebilirim. regedit çalışmıyor, sistem geri yükleme çalışmıyor, vista yeniden başlatınca başlangıçta yüklenenecek olan hiçbir program çalışmıyor. winrarın adını değiştirdim hata mesajı Uygulama bulunamadı şeklinde çıkmaya başladı yani winrarı arıyor. Klasör seçenekleri açılıyor ama orada XP de olduğu gibi klasör seçenekleri çıkmıyor. exe uzantılı dosyaları birlikte aç diyebiliyorum ama neyle açmam lazım program seç diyor. kayıt defterinde yapılan bu değişikliğ .reg uzantılı bir dosya ile düzeltebiliriz ama neredeki hangi kaydı düzelteceğimizi bilemiyorum. Bu yüzden vistayı yeniden kurmak zorunda kalmak istemiyorum çok zaman harcadım. yardımlarınızı
bu resimde exe görünmüyor sende görünmesi lazım klasör seçeneklerine gir sonra Dosya türkleri daha sonra exe yi ara winrar logosu vardır bi kere tıla üstüne yandan da silde olay biter
vistada klasör seçeneklerinde dosya türleri seçeneği yok. Denetim masası
- varsayılan programlar içerisindeki dosya türünü veya protokolü bir programla ilişkilendir seçeneğinde buna benzer seçenekler var ancak kaldır yok ayrıca bir şekilde benim exe dosyalarındaki ilişkilendirme yok oldu. bu listede gözükmüyor. ama .exe uzantılı dosyalarıda bir programla ilişkilendirilmemiş diyerek açmıyor.
ve TOMBALA
1. Windowsu F8 tuşu ile Güvenli Modda Komut sisteminde başlattım.
2. Windows\regedit.exe komutu ile kayıt defteri düzenleyicisini açtım.
3. [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\FileExts\.exe\UserChoice]
"Progid"="Applications\WinRAR.exe vardı. UserChoice anahtarını komple sildim (bunun için sağ tuş-izinler-adminisrator seçtim)
4. OpenWithList içerisinde bulunan varsayılan dışındaki ikili değerleride sildim. Dolayısıyle Kayıt defterindeki bu komutlar orjinaline uygun oldu.
bilgisayarrı yeniden başlattığımda bütün programlar yüklendi.
bu arada khramn arkadaşımızın dediği gibi yeni bir kullanıcı tanımlarsanız (Bu kullanıcıya administrator yetkiside verebilirsiniz) ve bu kullanıcı ile giriş yaparsanız Kayıt defterindeki bu bozulmuş ayarlar düzgün şekilde geliyor. yani işin doğrusu dosya uzantılarını ilişkilendirilmesi kullanıcı tanımlı bir ayar olduğundan yeni kullanıcıda bu ayarlar kaldırılmış olarak geliyor.
Birçok arkadaşımız yeniden kur, onar, formatla gibi öneriler sunuyor. Bunları biliyoruz ama ben mecbur kalmadıkça bu yollara başvurmuyorum. Vistaya yeni geçtim. XPde yıllarca çalıştım ve inanırmısınız bir kere bile format atmadım. Çökmüş sistemleri bile kurtarmanın yollarını buldum. tabi bu arada sayısız özellikler öğreniyorsunuz ve bunlarıda paylaşmanın zevkine varıyorsunuz. Yeni kullanıcı ile sorun kısmen çözüldü ama onda bile sayısız ayarları yeniden yapmak zorundasınız. Birde bende sorunu çözme inadı var ve sorun çözülünceye kadar bazen sabahlara kadar uykusz kalıyorum ama sonunda başarmanın zevkine varıyorsunuz. tabi siz sevgili forum dostları sayesinde.
konuyla ilgilenen herkese teşekkürler