EXTREME BIR SISTEME 400W POWERSUPPLY YETERLI MI?

madinsane
27-10-2007, 23:01   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
13 mesaj

Merhaba arkadaslar; gecenlerde asagidaki ozelliklere ait bir bilgisayar dizdim. Bu sisteme; seçtiğim kasa ile birlikte dahili gelen 400W'lık güç kaynağının yeterli olmayacağı dendi. Ve sorun olarak yeterli performans alınamayacığını veya yer yer mavi ekranların çıkabileceği denildi. Ben de test ettikten sonra karar vermek istedim.

Şimdilik sisteme Vista-Ultimate kurdum ve sorunsuz bir şekilde bilgisayar çalışıyor ve bir problem ile karşılaşmadım. Tabi bilgisayarın performansını da test etmiş değilim henüz. Performans testlerimden önce;
sistemimin minimum watt gereksinimini ve neden buna ihtiyaç duyduğunu TEKNIK OLARAK anlatır mısınız? Forumda araştırdım nedenlere yönelik bir bilgi bulamadım. Eğer güzel bir şekilde konuyu ele alırsak diğer arkadaşlara da faydalı olur. Ben araştırmaya ve test etmeye devam edeceğim; deneyim ve bilgileri buraya eklerim.

SISTEM:
Anakart: ASUS P5K-E/WIFI DDR2
CPU: INTEL Q6600 QuadCore 2.4 8MB
RAM: OCZ 2 GB 800 Mhz Reaper
VGA: Sapphire hd2900 Pro 1Gb 512Bit
HDD: 500GB WD
CASE: Cool Master 400w ATX

Son Düzenleme: madinsane ~ 30 Ekim 2007 22:48
madinsane
30-10-2007, 22:43   |  #2  
OP Taze Üye
13 mesaj

Beklerdim ki; en azından chip ekibinden bir cevap alayim. Ama...

Bu yukarıdaki sisteme ek olarak samsung bw226 monitör kullanıyorum. Onun power supply ile bir alakası yok. Fakat normal bir dvd attigimda 19" monitorlerden daha kötü görüntü alıyorum. Ve fazladan bir siyah şerit daha ekleniyor görüntüye. Peki bunun nedeni ekran kartımın performanslı çalışmamasından kaynaklanıyor olabilir mi?

Hala 400w kullanıyorum ve herhangi bir sistem hatası almadım.

Borga-x
31-10-2007, 09:04   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

Teknık olarak anlatmak gerekirse her elektronık parçanın çalışması ıcın bır volt değeri ve bir akım değeri yani Watt değerine ihtiyaç vardır. Volt parçanın çalışması ıcın gereken gerilim değerini verirken o parça bır akım çeker işte bu akım değerlerinin toplanması sonucu (ekran kartı , anakart, HDD, suruculer gıbı)sıstemın ıhtıyacı olan amper değerini bulmuş olursun. Farkettıysen butun PSU'larda hep 12 volt gırış kabloları vardır.Ama sağladıkları Amper yanı Watt değeri farklıdır. Bu PSU'nun sıstem ne kadar akım çekerse o kadar akıma dayanacağnı gosterır. Umarım anlatabıldım..

madinsane
31-10-2007, 11:21   |  #4  
OP Taze Üye
13 mesaj
Borga-x
Teknık olarak anlatmak gerekirse her elektronık parçanın çalışması ıcın bır volt değeri ve bir akım değeri yani Watt değerine ihtiyaç vardır. Volt parçanın çalışması ıcın gereken gerilim değerini verirken o parça bır akım çeker işte bu akım değerlerinin toplanması sonucu (ekran kartı , anakart, HDD, suruculer gıbı)sıstemın ıhtıyacı olan amper değerini bulmuş olursun. Farkettıysen butun PSU'larda hep 12 volt gırış kabloları vardır.Ama sağladıkları Amper yanı Watt değeri farklıdır. Bu PSU'nun sıstem ne kadar akım çekerse o kadar akıma dayanacağnı gosterır. Umarım anlatabıldım..
O zaman ben sistemimi kullanırken, bilgisayarın hep dayanabileceği kadar zorlamış oluyorum. Açıkçası henüz oyun dahi kurmadım.

Peki, yukarıdaki sisteme dönersek; gerçekten power supply'ı değiştirmeli miyim? Evet ise kaç watt olmalı?

Borga-x
31-10-2007, 12:04   |  #5  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Bu sıstem en azından 500W normal koşullarda %10-15 gerilim payı bırakmak ıcın yanı rahat çalışabılmesı ıcın 550W-600W'lık bır PSU  alman gerekir.

madinsane
31-10-2007, 12:11   |  #6  
OP Taze Üye
13 mesaj
Borga-x
Bu sıstem en azından 500W normal koşullarda %10-15 gerilim payı bırakmak ıcın yanı rahat çalışabılmesı ıcın 550W-600W'lık bır PSU  alman gerekir.
O zaman bunu dikkate alıp; değiştirmem gerekecek.

Yeni sistem kuracak olan ve 400W uzeri PSU gereksinimi duyan arkadaşlara tavsiyem; kasayı seçerken PSU olmayan bir tane seçmeniz; böyle olunca fiyat daha da düşüyor. Zaten bu konuda şöyle bir tutarsızlık var; 99$+KDV veridigim kasanın içinde dahili 400w PSU olmasına ragmen; yeni bir PSU alırken 130$ vermem gerekecek.

Bu noktada dikkatli olmayı tavsiye ederim.

Borga-x
31-10-2007, 12:15   |  #7  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Şöyle bır durum var. PSU'suz kasalar bıraz daha pahalı.Benım genelde onerım uygun fıyatlı beyendıklerı bır kasayı almaları ve ıcıne adam gıbı bır PSU takmaları. www.hepsiburada.com da GMC adında PSU'suz bır kasa var fıyatı da cok uygun ona bakmanı öneririm. Eger satabılıyorsan PSU'nu sat. Ikıncı el alan fırmalar var..