Fan dönerken düşen oyun performansı

Stennlord
17-02-2011, 13:32   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj

Öncelikle merhaba...

Benim bir tane Lenovo G550'im var, özelliklerini de yazayım kimse bilmek zorunda değil çünkü;  

P7450 2.13 gHZ 

3.00 gb ram

Nvidia G210m 512mb ekran kartım

İşletim sistemim de Windows 7...

bu makineyi alalı daha bir yıl olmadı,Herhangi bir sorun da yaşamadım son haftalara kadar. Son oyunları da oynamaya çalıştım performans izin verdiği ölçüde. Amma ve lakin şu anda; aletin bir fanı hızlı bir fanı dönmeye başladığında(özür dilerim bir fanı diyorum, çünkü dönen şeyin ekran kartı fanı mı yoksa işlemci fanı mı olduğunu bilmiyorum. Bu konudaki cahilliğime verin) oyun performansında bir düşme oluyor. Bariz bir fps düşüşü oluyor. Fan tekrar durduğunda her şey normale dönüyor. Oyun esnasında da periyodik olarak fan dönüp durduğu için, bu dur-kalklar rahatsız ediyor beni.

SpeedFan programıyla ısılara baktım ve sistem boştayken gördüğüm görüntü şuydu; /

Bir sürü şey 0 derece gösteriyor. Ayrıca anakart modelim de fan hızlarım da görünmüyor...

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

sevimli85
17-02-2011, 13:39   |  #2  
Taze Üye
7 mesaj

onun fanla ilişkisi yok arkadaşım o arka planda çalışan yazılımlarla ilgili

Stennlord
17-02-2011, 13:44   |  #3  
OP Taze Üye
5 mesaj

Yani arka plandaki programları mümkün olan en az sayıya indirsem sorun çözülecek, diyorsunuz.

Fan olayına eğilmemin sebebi, dönmeye başladığı an, yani o anda bir performans azalması olması ve ardından tekrar düzelmesi. 

Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.

eozenir
17-02-2011, 14:07   |  #4  
eozenir avatarı
Yıllanmış Üye
406 mesaj

öncelikle bu olayının cahillikle alakası yok. herkez bilgisayar bilmek zorunda değil kullanman için. ama bir önce sana yardım eden arkadaşım doğru bilgi vermiş. fanla ilgisi yok bu olayın. arka plan hizmetleri ile alakalı. ayrıca ekran akrtının detayını diğer sitelerden incelemdim. eğer paylaşımlı bir ekran kartı ise laptopunun ramını 4 gb yap diyebilirim. boylece erkan kartını 1 gb olarak kullanabilirsin eğer paylaşımlı ise.

Stennlord
17-02-2011, 14:17   |  #5  
OP Taze Üye
5 mesaj

Çok sağolun, baktığımda arka planda çalışan baya bir program gördüm(msn, skype, opera vs)

Cahillik konusunda da, derdimi iyi anlatamamaktan çekindim. Neticede burada bir şey dönüyor ama nedir? :)

Ekran kartım paylaşımsız sanırım.

Bir de benim anakartım niye görünmüyor acaba? Benim anakartımın driver'i bile yok sitede...

Kapalı Hesap (154666)
17-02-2011, 15:21   |  #6  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Bence fan ile doğrudan ilgili.
Sistem ağır yük altında haliyle ısınıyor ve bu ısıyı atabilmek için fanlar daha hızlı dönmeye başlıyor. Herkes bilir ki ağır programlar TDP (top digital procesing) ye direk etki eder ve bu da güç harcanmasına sebep olur. Harcanan bu güç te gerek ekran kartının gerekse işlemcinin ısınmasına sebep olur. Bu ısı belli limit üzerine çıktığında bilgisayar kasımaya başlar.
Tavsiyem dizüstü soğutucu tablası edinmendir.

Stennlord
18-02-2011, 15:32   |  #7  
OP Taze Üye
5 mesaj

Benim lap top soğutucum var zaten. Olmasına rağmen saçmalıyor...

Bir de benim fan hızlarım bile görünmüyor bunun sebebi nedir?

Arka planda çalışan programları kapatmama rağmen yine bir sonuç alamadım. Aynı sorun devam ediyor...

Kapalı Hesap (154666)
19-02-2011, 00:38   |  #8  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
Alıntı: Stennlord  
Benim lap top soğutucum var zaten. Olmasına rağmen saçmalıyor...

Bir de benim fan hızlarım bile görünmüyor bunun sebebi nedir?

Arka planda çalışan programları kapatmama rağmen yine bir sonuç alamadım. Aynı sorun devam ediyor...

Başka öneride bulunamayacağım. Ancak fanların görevini tam yapıp yapmadığı. (Kirlenmeden dolayı)
Termal macunun nadir de olsa iş görmeyecek derecede deforme olması bu tür hatalara sebebiyet verebilmektedir.