Fan hızı problemi

HPQ-User
19-06-2008, 13:28   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

GURU sormuş:
ekran kartımın fan sesinden çok şikayeçiym üerindeki fan kendi orjinal fanı. Programında fan hızı ayarı mevcut degişiklik yaptığımda fan hızında herhangi bi değişiklik farkedemedim. Ekran kartı ayarlarından overclock yapabiliyorum sıcaklık degerlerini gorebiliyorum. en yüksek 57 dereceye cikarabildim çok fazla 3b uygulamalarla işim olmadığı için. Test amacıyla oc yapıp crysis kurdum goruntulemekte zoralanacagı seviyeye kadar ozellikleri açtım ve 2 saatin sonunda 83 dereceye kadar yükseldi. Fanın sesinin problemini çözebilmek için aldığım mavi bilgisayardaki gorevli
nibitor diye bi program onerdi onunla istedigim ayari yapabilicegimi soyledi. Lakin kullandım ve 2B uygulamalarda fan hızını %50 ye ve frekanslarıda standardının %30 u kadar asagiya cektim. Sonuç: hakkaten carpan hizi masa ustu uygulamalarda dusuyor 3b ye gecince yukseliyor malesef fan beni hic tınlamıyor :( fanın baglantilarinda 3 kablo var ve hizini okuyabiliyorum hic degismiyor.
Soruma gelince:
Bufanı yavaslatabilmem icin bi cozumum var mi ?
Bu fanin ses problemi icin nasil bi cozum yolu aramaliyim? (fani degistirmeliysem tavsiyenizi almak isterim)

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
Palit N73PV anakart üzerinde dual core 2 E2180 işlemci, msi 8600gts hd - oc 256 mb ekran kartı 2x1GB 667 mhz ram kingston

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; tr; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

XxXDaRKoXxX
19-06-2008, 13:31   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,720 mesaj

İlk önce fazla masrafa gerek yok fanınızın yağlı olup olmadığını kontrol edin.
Gerekirse tekrar yağlayın bu sesi biraz olsun düşürecektir.
Ekran kartınız zaten çok ısınan bir kart değil ama fanın hızı çok yavaşlaması kartınızın yanmasına yol açabilir.

Speedfan kullanabilirsiniz bu arada :)

Son Düzenleme: XxXDaRKoXxX ~ 19 Haziran 2008 13:34
Reborn91
19-06-2008, 14:04   |  #3  
Reborn91 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,307 mesaj

fan hızı zaten ısı arttıkça otomatik olarak artar.. fan hızını düşürmeniz beraberinde ısıyıda arttırır... Malesef hava sogutmalı sistemlerde extreme ürünler olmadıgı sürece Performans = ses oluyor birazcık.. :)

Borga-x
19-06-2008, 14:06   |  #4  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Ekran kartı fanları ne yazıkki denetlenemiyor. Bu kendı suruculerı de olsa 3.partı bır yazılımda olsa ne yazıkki fan kafasına gore takılıyor. Eger elınız ince işlere yatkınsa ve tornavıda tutabılıyorsanız fanı sökün ve vazelin ıle milini yağlayın. Sıvı yağ kullanmayın hıcbır ıse yaramaz 3 gun sonra yıne ses yapar en ıyısı vazelın gıbı koyu maddeler..

Bunun dısında ekran kartınıza yenı bır fan sogutucu alıp montaj yapabılırsınız

frkn_ua
19-06-2008, 15:34   |  #5  
Yıllanmış Üye
893 mesaj

nvidia nın vdo tool programında fan ayarı var ama bence siz bu sıcaklarda sesten çok sıcaklığın düşük olmasına bakın.benim ekran kartım 3 ay önce 43 dereceydi şimdi 53 lere çıkmış.seste var ama ısınmadığı sürece ses önemli değil bence...

caoss
07-08-2008, 19:41   |  #6  
Taze Üye
2 mesaj

Ben GURU.Bu fan sesinden kafayı yiyicem bu gidişle :S
Fan sesi fanın hızlı çalışmasından kaynaklanıyor yağlanmayla bi ilgisi yok burda sesi taklit edemem ama fanın kanatlarının yarattığı ses çok fazla. Kendisinin ısıya göre hızının değişeceği söylendi fakat ne yaptıysam hiç yavaş çalıştığını farketmedim. Bu sorunum için aldığım yerden bi yetkili ( nbitor ü öneren ) palitlerle uyumsuz olduğu ve ayarlanmadığı gibi bi ibarede bulundu anakartı değiştirmemi önerdi ( bu bana biraz pazarlamacı kişiliği öne vurmuş personel gibi geldi ) software olarak bu sorunu çözemiyorum vazalin temizlemekte işe yaramıyor. speed fan programıda herhangi bi işe yaramadı hızını dahi göstermedi fanının sadace nvidianın kendi programıyla fan bilgilerine ulaşabiliyorum.Anakartı değiştirmem bana çözüm olurmu sizce? ve benim ekran kartımla uyumlu olacak nasıl bi anakart almalıyım? soket 775 olmak koşuluyla.
İlginiz ve yanıtlarınız için teşekkür ederim...

Son Düzenleme: caoss ~ 07 Ağustos 2008 20:09
Banned
08-08-2008, 04:34   |  #7  
Banlandı
105 mesaj

ekran kartının fan ayarlarıyla fazla oynama çünkü her an cıs diye gidiverir anladığım kadarıyla çok oynamıssın ve yanıtı kendin vermessin sadece 3b'de çok ses geliyor diye yani ekran kartının işine karışma demekki yüksek performanslı uygulamalarda çok ısınıyor ki çok hızlı çalışıyor.
AMA Yinede bir şeyi deneyebilirsin...
Kasanın içini kompresörle üflet özelliklede fanı ve diğer fanlarıda çünkü çok tozluysa bunlar yüzündende çok ses çıkabilir bi de böyle dene yine aynıysa ve de hakikaten çok ses çıkıyosa garantiye gönderCool

Son Düzenleme: uA_pasaran ~ 08 Ağustos 2008 04:39
caoss
08-08-2008, 09:23   |  #8  
Taze Üye
2 mesaj
uA_pasaran
ekran kartının fan ayarlarıyla fazla oynama çünkü her an cıs diye gidiverir anladığım kadarıyla çok oynamıssın ve yanıtı kendin vermessin sadece 3b'de çok ses geliyor diye yani ekran kartının işine karışma demekki yüksek performanslı uygulamalarda çok ısınıyor ki çok hızlı çalışıyor.
AMA Yinede bir şeyi deneyebilirsin...
Kasanın içini kompresörle üflet özelliklede fanı ve diğer fanlarıda çünkü çok tozluysa bunlar yüzündende çok ses çıkabilir bi de böyle dene yine aynıysa ve de hakikaten çok ses çıkıyosa garantiye gönderCool
Sadece 3b de değil sürekli... 3b de gelse canım kurban olsun :D ama sabaha kadar mesala downloada bırakıyorum uyumak mümkün değil gelde çıldırma. Sonunda çözümü biraz manuelde olsa getirdim. Dün kendime 3 lü bi fan controller aldım ve tüm fanları bağladım sorun halloldu epey uğraştırdı ama şu an herşey harika 3b ye geçerken fanı açmayı unutmamam lazım sadece :))) dediğin gibi cıs olur

Borga-x
08-08-2008, 09:32   |  #9  
İlk Maestro
11,767 mesaj

;Onun yerine ekran kartına uyumlu bır sogutucu alabılırdın. En fazla 45-50YTL arası tutacaktır.