FAN KONTROL SORUNU

HPQ-User
04-12-2010, 19:25   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj

ehhalil sormuş:
FAN KONTROL SORUNU

kasamda 3 adet 12 cm.lik 1500 rpm lik fan kullanıyorum. doğal olarak biraz gürültü çıkıyor. gündüz sorun değil ama geceleri biraz sıkıntılı bir durum ortaya çıkıyor.
geçenlerde gördüğüm bi mesajdan yola çıkarak biosa girip Q-FAN özelliğini kontrol ettim. meğer "disabled" konumundaymış. "enabled" konumuna getirdim. (anakart: ASUS m4a785td-v evo)
sonuç: 3000 devirlerde gezen işlemci fanı 2000 devir civarına düştü, 1500 devirlerde gezen arkadaki egsoz fanı 900 devirlere düştü. ama öndeki fan halen 1500 devirlerde dönmeye devam etti (yan kapaktaki fan anakarta bağlı olmadığı için onunla ilgili beklentim yoktu. direkt PSU'dan gelen kablolardan birine bağlı olan yan kapak fanını kış geldiği için zaten devre dışı bırakacaktım; soket bağlantısını çıkardım)

sormak istediklerim şunlar:

1-) anakart üstünde işlemci fanı hariç iki adet fan bağlantı noktası gördüm. Q-FAN özelliğini açtığımızda, kuzey köprüsü ile arka panel çıkışları arasında kalan ve yanında "CHA_FAN" yazan noktaya bağlı olan egsoz fanının devrini anakart kendiliğinden ayarlamasına(düşürmesine) karşın, SATA girişlerinin yanında bulunan ve yanında "PWR_FAN" yazan bağlantı noktasına bağlı olan ön taraftaki emiş fanının devrini anakart niye ayarlamıyor(düşürmüyor)?? max.devirde dönmeye ve gürültü üretmeye devam ediyor:( benim anakartımda bi sıkıntı mı var, yoksa genel olarak durum böyle mi?

2-) eğer, anakart "PWR_FAN" yazan bağlantı noktasına hükmetmiyorsa, diğer fan bağlantı noktasına (CHA_FAN) çoklayıcı takıp diğer fanlarımı da aynı noktaya bağlayabilir miyim? böyle bir çoklayıcı aparat/kablo var mı? (PWM değil; 3 pinli bağlantı için, zira fanlarım 3 pinli) varsa nerden temin edebilirim?

3-) işlemci fanının bağlandığı nokta "4 pinli". bu PWM fan bağlantısı anlamında mı? her 4 pinli yuva PWM demek midir? kafam karıştı, zira HW Monitor programı ile baktığımda "Fans PWM" başlığı altında hiç bir fan görünmüyor. (eğer bu nokta PWM noktası ise PWM çoklayıcı kablo ve PWM uçlu fanlarla fan gürültüsünü çözebilirim diye düşünüyorum)

4-) diğer bir çözüm alternatifi olarak 3 pinli tüm fanlarımı bağlayabileceğim, pratik-ekonomik fan kontrolcüsü önerileriniz var mı?

5- PSU fanını da kontrol etmek mümkün müdür?? mümkünse nasıl yapılır? (PSU dan pek şikayetim yok ama merak ettim, aklıma takıldı)

not: şu an yan kapaktaki fanın yanısıra öncedeki fanı da devre dışı bıraktım, ses baya farketti; oldukça sessiz diyebilirim. sadece 80 mm.lik işlemci fanı hafif derecede duyuluyor. ancak sistem boştayken bile kasa sıcaklıklarında 4-5 derecelik artış sözkonusu oldu. yük binince ekstra 10-15 derecelik sıcaklık farkına neden olabilir düşüncesindeyim. ayrıca yaz mevsimi gelince durum daha da vahim olabilir diye korkuyorum. bu yüzden bi an önce fanlarımı kontrollü bir şekilde çalıştırmak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows 7
Sistem Özellikleri:
AMD Phenom II X4 925
ASUS M4A785TD-V EVO (ATI HD4200 OnBoard)
G.SKILL Ripjaws 4GB (2*2) 1333 MHz CL7 1.5 Volt
WD Caviar Black 500GB
XIGMATEK Asgard Pure Black Edition (500W PSU)

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; WOW64; Trident/4.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; InfoPath.2)