xp nin kurulumu sırasında sorunla karşılaşıyorum...açılışı biostan cd rom seçtim..şu ana kadar defalarca format attım hiçbi sorunla karşılaşmadım..ilk kez oluyor..f8 e bastıktan sonra kurulumu yapacağım yerler görünmüyor...yani hard diski görmüyor...bu yüzden kurulumu yapamıyorum ..denemediğim yöntem kalmadı..lütfen yardımcı olun çıldıracam yoksa...
format sorunu
çünkü yardım istemeden önce defalarca inceledim ve bulamadım..forumu yeterince inceledim..
denedim yine olmadı..format c: dedim onuda yemedi
Makinanın donanımlarını yazarmısın
Merhaba arkadaşlar ben forma yeni üye oldum.Benim için büyük bi problemim var. xp kullanıyorum, seagate 7200.7-80GB sata hdd.var. Bilgisayarım açılışta ram' i sayıyor kontrolleri yapıyor ama xp'yi açmıyor siyah ekran öylece kalıyor.Format atmak istiyorum ama elimde ne bi driver var nede başka bir cd bana yardımcı olurmusunuz.Nasıl çözebiliriz.Şimdiden yardımlarınız için herkeze çok thanks...
p4 3.0ghz
512 ram
80 gb seagate harddisk
gigabyte ga8s648fx775 anakart
aozturkMerhaba arkadaşlar ben forma yeni üye oldum.Benim için büyük bi problemim var. xp kullanıyorum, seagate 7200.7-80GB sata hdd.var. Bilgisayarım açılışta ram' i sayıyor kontrolleri yapıyor ama xp'yi açmıyor siyah ekran öylece kalıyor.Format atmak istiyorum ama elimde ne bi driver var nede başka bir cd bana yardımcı olurmusunuz.Nasıl çözebiliriz.Şimdiden yardımlarınız için herkeze çok thanks...Arkadasim format atabilmek icin elinde en azindan bir windows cd si olmak zorunda. Bunu da pc ni aldigin yerden bedava edinmelsin normalde. Toplama ise yada bir arkadasindan filan satin aldiysan isletim sistemi cd si ve sürücüler hakkinda ondan bilgi al. Yoksa orjinal yada kirik bulacaksin birtane.
genelde böyle şeylerde anakartlarda sorun oluyor daha dün bi bilgisayarda bu sorunu gördüm servisine götürdüler bugün geri geldi anakart değişmiş. Anakart bağlantıları bozukmuş. Normalde bilgisayarı açınca çalışıyo fakat format atmaya gelince olmuyodu. Anakartı değiştirdiler sorun ortadan kalktı...
Arkadaş,
sen formatı yapmadan önce fdisk yaptın mı?bence yapmamışsın ve makina senin sürücülerini görmüyor.Yani sürücülerin yok.Sağlam bir sistem cdsi edin.ve önce makinanı bu cd ile aç.Ve fdisk ile c ve d sürücülerini yarat.Sonra tek tek iki sürücüyüde fat 32 ile formatla.İşlemler bitince de istediğin windows sürümünü kurabilirsin.
Öncelikle şu bilgiyi vermekte fayda var: “Bir bilgisayar açılış sırasında BIOS kontrollerini yaptıktan sonra çalıştıracak dosya veya dosyalar arar. Bu dosyalarda bilgisayarın depo elemanlarından birinde tutulur. Bu yüzden bilgisayar, HardDisk, Disket veya CD-ROM vb. sürücüde bu dosyayı arar. Birden fazla depo elemanında çalıştırılacak dosya varsa ne olur. İşte onun sırasını belirlemek bize kalmış. Ancak standart olarak bilgisayar önce ana depo elemanı olan HardDiske bakar daha sonra Disket Sürücüye ve en sonunda da CD-ROM sürücüye bakar. Peki, Windows veya işletim sisteminiz hangisi ise fark etmez, bilgisayarın ana depo elemanı olan HardDiskte yüklü ise ve çökmüşte durum ne olur. Bu defa BIOS bilgisayarı Disket Sürücüye yönlendirir. Disket sürücüde de çalıştıracak bir dosya yoksa, bu defa da CD-ROM sürücüye yönlendirilir. Orada da çalıştırılacak bir şey yoksa, bilgisayar yapacak bir iş bulamadığı için aşağıdaki hata mesajını kullanıcıya bildirir.
DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER
Bunun anlamı şudur: “Diskten çalıştırma başarısız, lütfen system disketini(içinde çalıştırılacak dosyalar olan) takınız ve Enter a basınız”
Çökmüş bir sistemdeki mesaj elbette ki sadece bu değildir. Bilgisayarınızdan tam verim alamıyor olabilir veya bilgisayarınızın sisteminde sık sık hata mesajlarıyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Sistemi tazelemek birçok probleminizi giderecektir. En azında şunu söylüyorsanız “İlk yüklendiğinde çok hızlıydı ve hiç böyle yapmıyordu, şimdi ne oldu bu bilgisayara?”, sisteminizi yeniden kurma zamanı gelmiştir. Sistemi yeniden kurmaya başlamadan önce elbette ki eski sistemi silmek zorundasınız. Düşünün evinizden memnun değilsiniz yeniden inşa etmek istiyorsunuz. Eski evinizden ortada hiçbir şey bırakamamanız lazım ki yenisini aynı yere yapabilesiniz. Burada Evinizin Temeli de Sahip olduğunuz donanımlarınız oluyor. Onları sabit bırakıyoruz(Şimdilik : ). Peki evin enkazını tamamen atmadan önce acaba işe yarar şeyler varmı?(Önemli sürekli kulandığınız dosyalarınız, *p3 leriniz diğer kayıtlarınız). Hiç açılmayan bir bilgisayarda bunları almak çok zor. Ama ekrana ulaşabiliyorsanız onların yedeğini bir CD ye veya Diskete almanızı öneririm. Bu yöntem aslında eski hafızası çok düşük olan bilgisayarlar için geçerli. Günümüz HardDiskleri tek parça değil. Derslerimde de anlattığım gibi HardDiskiniz birden çok parçaya sahipse ve sizin için önemli olan bilgileriniz Windows un olduğu parçanın dışında bir parçada ise endişelenmeye gerek yok. Çünkü bizim problemimiz sistemle ve sadece onu sileceğiz. Yinede içim rahat olsun yüklerken yanlışlıkla silerim ben acemiyim daha diyorsanız bir yedeğini CD ye veya Diskete almanız yararlı olur. Fakat unutmayınki disketin depolama kapasitesi çok düşüktür ve şarkılarımı diskete alayım diyemezsiniz. CD ye almaktan başka çareniz kalmıyor. Bir disket ortalama uzunlukta bir *p3 ün ancak ilk 40-45 saniyesini alabilir. www.
Durumu bu şekilde özetledikten sonra yukarıdaki hata mesajına veya hata vermese bile silinip yeniden kurulmak istenen bir sisteme ne yapmalıyız ona dönelim. İlk olarak yapılması gereken iş Bilgisayarın çalıştırılacak dosyaları ilk olarak CD de veya Diskette aramasını sağlamaktır. Çünkü sistem yüklü bir bilgisayar ilk olarak HardDiske bakar. Biz bunu istemiyoruz. Eskiden Windows 98 sistemlerini kurarken açılış diketi yapılır ve sistem çöktüğünde ilk olarak bu disket takılır ve Disketten bilgisayar açılırdı. Ancak günümüzde neredeyse her yerde Windows XP kullanılıyor ve Windows XP açılış disketi ile açılıp kolayca yüklenebilecek bir sistem değildir. Dolayısı ile Windows XP yükleyecekseniz tek çareniz bilgisayarı açılırken ilk olarak CD-ROM sürücüye yönlendirmektir. Windows 98 içinde aynı şeyi yapabilirsiniz ancak Windows 98 i Açılış Disketi ile de yüklemeye başlatabilirsiniz. Tek fark bu. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir. Neden Kur gibi bir şey yazıp Enter a basmıyoruz ve sistem hemen yüklenmiyor? Aslında bizde bunu yapmaya çalışyoruz. Çökmüş bir bilgisayar komut veremezsiniz? Sizin komutlarınızı anlayabilmesi için bile birkaç dosyanın çalışır olması gerekir. İşte bu birkaç dosyayı da içinde açılış disketi veya Orijinal Sistem CD si barındırır. Windows XP, Windows 98 vb. işletim sistemlerinin CD leri bu özellikleri taşır ve onun için Orijinal bir XP veya 98, ME, 2000 CD nizin olması gerekir. Bu CD ler olmadan sistemi yeniden kurmanız ve yüklemeniz imkansızdır. Bu tip CD lere Bootable Cd lerde denir. Yeni bilgisayara gerekli komutları vermeyi sağlayan dosyaları barındıran CD ler. Bu CD nin sizde varolduğunu düşünerek işlemleri anlatmaya devam ediyorum. Ayrıca şunuda belirteyim, güncel bilgileri anlatmak ve bilgilendirmek amacıyla şu aşamada Windows XP kurulumunu anlatacağım.
Birinci problem, bilgisayarın açılırken ilk olarak CD-ROM sürücüsü içerisindeki Windows XP CD sini çalıştırmasını sağlamaktır. Bunun ayarlamasını da BIOS yapar. Yani BIOS a müdahale etmemiz gerekiyor. BIOS un içeriğini görmeye bilgisayar kullanıcıları arasında genelde “Setup a girmek” deyimi kullanılır. Peki Setup a nasıl girilir? Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur. Çünkü BIOS Anakart üzerinde bulunur ve anakartı üreten firmalar BIOS a girerken standart bir yöntemi kullanmazlar. Bazı Anakart üreticileri Del tuşuna basılarak girilecek şekilde BIOS larını üretirken bazı üreticiler F2 tuşunu bazıları Alt+F2 vb. gibi tuş kombinasyonlarını kullanırlar. Peki, biz nereden bileceğiz hangi tuşla Setup a gireceğimizi? Sorunun cevabı son derece basit: Bilgisayar açılırken size ekranda bunu nasıl yapacağınızı anlatan bir mesaj bulunur. Bu mesaja göre hareket edeceğiz. Bu mesajlar genelde şu cümle ile başlar “Press Del to Enter Setup” veya “Pres F2 to Enter Setup” gibi. Anakartınız bu giriş yöntemlerinden hangisini kullanıyorsa o tuşa basınız. Bu tuşu bazen basmakta geç kalabilirsiniz, bu yüzden hangi tuşla Setup a gireceğinizi biliyorsanız bilgisayarın açma düğmesine bastıktan sona kısa aralıklarla u tuşa Setup ekranını görene kadar sürekli basabilirsiniz. Setup ekranı neye benziyor. Bu da giriş tuşunda olduğu gibi Anakart üreticisi firmalara göre değişiyor. Ancak temel olan bölümler vardır. Bu genelde bütün anakartlarda aynıdır. Setup ekranınız nasıl olursa olsun, ilk etapta sizi şaşırtacaktır. Karşınıza İngilizceniz iyi değilse veya iyi olsa bile Türkçe si anlamadığınız ifadeler çıkacak. Endişelenmeye gerek yok. Bizim amacımız Bilgisayarın açılış sırasında ilk olarak CD yi çalıştırmasını (görmesini) sağlamak. Karşınıza alt alta veya yan yana dizilmiş menüler çıkacak. Bu ortamda hareket etmek için tek aracınız Klavyedir, çünkü sistem olamadan Mouse ekranda gözükemez. Menüler arasında geçişler için klavyenin yön tuşlarını, menünün içine girmek için ise Enter tuşunu kullanacaksınız. İlk CD yi çalıştırma işlemi ayarlayan ifadeler First Boot, First/Second/Third Boot Device (Boot Sequence) -…veya 1.st Boot ile başlar. Bu ifade genelde Advanced BIOS Features isimli bölümün içerisinde saklıdır. Bu böüme girerek yukarıda bahsettiğim ifadeleri seçili hale getiriniz. First Boot veya 1st. Boot ifadelerin karşısında yazanlara bakarsanız, HardDisk, C:, veya HDD0, HDD.. vb. bir ifade olduğunu göreceksiniz. Bu ifadeyi CD-ROM(Veya CD-ROM unuzun markası yazar) yaparsak problemin çoğunu halletmiş olacağız. Peki bu ifadeleri nasıl CD-ROM a çevireceğiz. Öncelikle yön tuşlaryla bu ifadeleri seçili hale getirin. Daha sonra klavyeden PageUp, PageDown tuşlarına basın. İfadeler değişmeye başlıyorsa, CD-ROM veya bunun gibi bir ifade yazana kadar tuşlara basarak değiştirin. Hiçbir değişikli olmuyorsa Enter a basın. Karşınıza HDD nin karşısı işaretli bir küçük pencere çıkacaktır. O işareti yön tuşlarıyla CD ye kadar getirin ve Enter a basın. Aslında nasıl değiştirileceği Ekranın en altında yazar ancak ben yinede kolaylık olsun diye söylemek istedim . Windows veya işletim sistemi CD sini CD sürücüye takın. Şimdi bu değişikliği BIOS un hafızasına kaydedip çıkmaya geldi. Bu işlem için F10 tuşu çok yaygın olarak kullanılır. Karşınıza Save Changes and Exit(Y/N) Y şeklinde bir ifade çıkar. Klavyeden Yes manasına gelen Y harfine ve arkasından da Enter a basın. Bilgisayarınız yeniden başlaycaktır. Eğer bu ekranı göremediyseniz BIOS menüsünün altına bakınız. Mutlaka Kaydetme işlemi ile ilgili basılması gereken tuşları anlatan bir İfade vardır. Uyarıda da bulunmakta fayda var. Exit Without Saving ifadesi kaydetmeden çık demektir. Buna dikkat edin. Kaydedip çıktığınızı varsayıyorum. Bilgisayar yeniden başlaycak ve Boot From CD gibi bir ifade ekranda yazacaktır. Arkasından, eğer Windows XP yüklüyorsanız “CD den Önyükleme İçin Bir Tuşa Basınız…” ifadesi belirecektir vakit kaybetmeden hemen klavyeden bir tuşa basın. Donanım Yapılandırmanız inceleniyor… ifadesi çıktığında işin büyük bölümünü hallettiniz demektir. Kur programı sizinle konuşacaktır . Sorulardan biri kritiktir. Buda Windows un nereye kurulacağına dairdir. HardDiskin C: bölümünü tavsiye ederim. Bu bölümü seçip Enter a bastıktan sonra karşınıza;
• NTFS Dosya Sistemini Kullanarak Biçimlendir.
• NTFS Dosya Sistemini Kullanarak Biçimlendir(Çabuk)
• FAT dosya sistemini kullanarak biçimlendir
• FAT dosya sistemini kullanarak biçimlendir(Çabuk)
• Dosya Sistemini Olduğu Gibi Bırak (Değişiklik Yok)
• Burada Dikkat edilmesi gereken husus, eski sisteminizin FAT mi yoksa NTFS üzerine mi kurulu olduğu. Bunu anlamak çok basit: Yukarıdaki ifadelerin üzerinde HardDiskinizi açıklayan bir ifade vardır. C: nin yanında parantez içinde ne yazıyorsa şu anki eski sisteminiz onu kullanıyor demektir. C: nin yanında ne yazdığına bakın. Bunu öğrenmek size bu 5 değişik seçenekten 2 sini seçebileceğinizi anlatır. (Seçmeden ve Enter a basmadan önce bu makaleyi tam olarak okuyunuz.)C: nin yanında NTFS yazdığını kabul edersek, seçmeniz gereken NTFS Dosya Sistemini Kullanarak Biçimlendir(Çabuk)'dur. Bu işlem eski sisteminiz, masaüstünüz, belgelerim klasörünüz ve C: nin içerisindeki herşeyi siler. Onun için bunu seçip Enter a basmadan önce iki kez düşünün emin değilseniz Hemen Bilgisayarınızı kapatın ve bir uzmana danışın. Eminseniz bu seçeneği seçin ve Enter a basın. Peki FAT yazıyorsa? Aynı şey, bu durum da FAT dosya sistemini kullanarak biçimlendir(Çabuk) i seçmelisiniz. Bu aşamdan sonra yapacağınız tek şey Windows XP Yükleme Sihirbazı size soru sorana kadar klavye de dahil hiçbir şeye dokunmamak. Silme işlemi yapılır. Bilgisayar yeniden başlatılır. Sistem yeniden başlarken yine ilk olarak CD yi göreceğinden siyah ekranda “Önyükleme İçin Bir Tuşa Basınız” diyecek ama siz basmamalısınız çünkü önyüklemeyi zaten yaptınız. Bu ifade geçen kadar bekleyin. Tabi BIOS a yeniden girip ilk olarak HardDiskin çalıştırılmasını sağlayarak bu önyükleme için …. Basınız ifadesini tamamen kapatabilir ve Windows XP yüklemesine hiç beklemeden devam edebilirsiniz. HardDiskte sorunsuz sistem varsa genelde ilk olarak CD çalıştırılmaz. Çünkü bu açılışı 10 sn. kadar geciktirir. Bilgisayar Cd de çalıştırılacak bir şey arar 10 sn kadar bulamazsa zaten HardDiske geçer. Bilgisayarınız yeniden kurulum ekranına dönecek ve Kurulum işlemlerini size açıklayarak ve bazı sorular sorarak size uygun sizin istediğiniz gibi bir sistem kurmaya çalışacaktır. Sorularına genelde olumlu yanıtlar verin ve Sizin istediğiniz ve onayladığınız ne söylüyorsa yapın . 30-40 dakika sonra o çayır-çimenli Windows Masaüstü karşınıza çıkacaktır. Bu aşamadan sonra, bilgisayarınıza ihtiyaç duyduğunuz diğer yazılımların (Office, Winzip, Winamp, AutoCAD, PhotoShop…,) CD sini takarak bunları yükleyebilirsiniz.
Windows XP yüklemek isteyenler makalenin buradan sonraki kısmını okumanıza gerek yoktur.
Eğer Windows 98 yüklüyorsanız veya Windows 2000 den daha düşük bir sistem, öncelikle karşınıza;
• Boot From HardDisk
• Boot From CD
ifadesi çıkacaktır. Burada aşağı oka basarak Boot From CD yi seçin ve Enter a basın. Karşınıza bu defa 3 seçenekli bir pencere çıkacak.
• Windows Kur'u CD-ROM dan Başlat
• Bilgisayarı CD-ROM Desteğiyle Başlat
• Bilgisayarı Yeniden Başlat
• Bu seçeneklerden 2. seçeneği işaretlerseniz eski Windows u silme şansımız olur ki bu iyidir. 1. seçenek Windows u üstüne kuracak veya sistem bozukta olsa varolduğu için CD den kurulum başarılı olamayacaktır. 3. seçeneği zaten biliyorsunuz . Bu yüzden ikinci seçeneği seçelim ve Enter a basalım. Karşınıza birçok İngilizce ifade çıkacak yazılar kaymaya başlayacak. Bir yerde duracak tabiki. Oda A:\> dır. Bu ifade en altta belirir ve bilgisayar sizden komut bekler. Bu işi yapmamızın da amacı buydu zaten . Bilgisayarın komutlarımızı anlar olmasını sağlamak. İlk iş eski sistemi silmek olduğu için onu yapacağız. Yalnız şunu da unutmayın: “HardDiskin sistem bulunduğu C: bölümünü sileceğiz ve bunu yapmadan önce mutlaka iki kez düşünün. HardDiskinizin bu bölümünde ihtiyaç duyduğunuz bir şey varsa hemen bilgisayarınızı kapatın ve bundan sonraki işlemleri yapmayın. Unutmayın Masaüstünüz ve Belgelerim dahil her şeyi silmek üzeresiniz. HardDiskin bu bölümündeki herşeyi sil komutumuz Format dır. Ancak bir komutu verebilmek için o komut dosyasının bulunduğu yerde olmanız veya yol tanımlamış olmanız gerekir. Format komutu CD de Win98 klasörü içerisindedir. Şu an ekranımızda A:\> yazdığı için bu komut kullanılamaz. Yapmanız gereken A:\> dan çıkıp CD ye girmektir. Derslerimde de anlattığım gibi CD-ROM sürücünüzün Harf olarak ismini bilmeniz gerekir. Eğer HardDiskiniz iki parçaysa ( C: ve D: ) CD sürücünüz E: harfini almıştır. Hangi harf olduğunu bilmiyorsanız biraz beklemeniz gerekecek. CD sürücümüzün E: olduğunu varsayalım. A:\>E: yazıp Enter a basın. Burada bazen : işaretini çıkartmak problem olur. Klavyeden Shift+: işaretli tuşa bastığınızda başka bir ifade çıkmışsa Shift+Ş yaparak deneyin. E:\> göreceksiniz. Hemen A:\>E: yazarak CD ye geçelim. Şimdide E:\>CD win98 yazarak win98 klasörü içine girelim. Şimdi Format komutu çalışır ancak bu komutun birçok kullanım yöntemi vardır. Bu komut HardDiskin tüm dosyalarını silmek veya HardDiski yeniden tanımlamak içinde kullanılır. Biz HardDiski yeniden tanımlamak istemediğimiz için Direkt Olarak Format yazmayacağız. Bunun yerine sadece HardDiskin bu bölümündeki tüm dosyaları sil anl***** gelen E:\>format C: /q komutunu kullanacağız. Bu komutu yazın ve Enter a basın. Emin olup olmadığınız soran bir uyarı mesajı gelecek. Yukarıda da söylediğim gibi HardDiskin bu bölümü Belgelerim ve Masaüstüde dahil olmak üzere silinecek. Eminseniz klavyeden E harfine arkasından da Enter a basın. Birçok ifadeden ve kısa bir işlemden sonra Birim Etiketi… şeklide bir ifade çıkacak. Enter a basarak boş geçebilir veya HardDiskinizin C: bölümüne yeni bir isim verebilirsiniz. Enter a basınız. Şimdi kur komutunu verebiliriz ancak yine bir komutu verebilmek için o komut dosyasının bulunduğu yerde olmanız veya yol tanımlamış olmanız gerekir. Ki zaten win98 in içerisinde bu komut vardır. Direkt olarak Şimdi Kur yazıp Enter a basabilirsiniz. Bu aşamadan sonra Sistem CD si sizi yönlendirecektir. Sorularına olumlu yanıtlar verin ve Sizin istediğiniz ve onayladığınız ne söylüyorsa yapın . 20-35 dakika içerisinde Windows 98 masaüstü karşınıza çıkacaktır. Bu aşamadan sonra, bilgisayarınıza ihtiyaç duyduğunuz diğer yazılımların (Office, Winzip, Winamp, AutoCAD, PhotoShop…,) CD sini takarak bunları yükleyebilirsiniz.
Buraya kadar işlemleri söylenildiği gibi yaptıysanız, küçümsenmeyecek bir iş yaptınız demektir. Çökmüş bir bilgisayar sistemine yeniden hayat verdiniz . Sizi kutlarım…