Bu konu 100 sayfa olur umarım :D
Forumda Türkçemizi düzgün kullanalım.
- 1
- 2
Dediğim gibi tek sevdiğim ders Dil Ve Anlatım'dır.
E biraz da bilelim bari
Arkadaşlar,
qanqi nßr N$iL$iN?
yazmanın Dil Anlatımla ilgisi yok. Türk iseniz Türkçe biliyorsunuz demektir. Okuma yazmanız varsa Türkçe yazabiliyorsunuz demektir. İlla ki hatalar olacak ama örnek verdiğim gibi cümleler Türkçeyle uzaktan yakından alakalı değil.
Bu tarz yazıları genelde ergenler yazıyor. Şimdi ergen diyince aklınıza başka şeyler geliyor. Ergenlik çağındaki kişilere ergen denir. Bu bir hakaret değildir. Yaşlı birisine yaşlı demek neyse ergen birisine ergen demek odur. Neyse ergenler yazıyor dedik. Karakterleri oturmadığı için böyle şeyler oluyor. Havalı olduğunu düşünüyorlar.
Bir alt kademeden gelenler ise internet ortamında bunları göre göre Türkçeyi bu şekilde öğreniyorlar. Doğrusu bu oluyor onların gözünde. Allah'a şükürler olsun ben ergenlikte MSN konuşmalarında "ok" yazmaktan öteye gitmedim. Zaten bir sene sonra bunu da bıraktım.
"Türkçe giderse Türkiye gider." - Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu
Oktay Sinanoğlu'nundu sanırım. BYE BYE TÜRKÇE adlı bir kitabı var tavsiyemdir :)
Ergenlik kişinin kimliğini oturtma kendi kişisel özelliklerini seçme zamanıdır.
Bu zamanda böyle saçmalıkları yapanlar da var ama fikrimce neredeyse hepsi zamanla bırakıyor bu alışkanlıkları.
Ben hala "ok, bb..." gibi kelimeler kullanıyorum malesef.
Değerli arkadaşlarım geçenlerde ünlü iki tarihçinin sohbetine katıldım.
Adamlar geçmişini ecdadının yazılarını okuyamayan tek millet Türklerdir diyor.
Elin Yunan'ı her sene çocuğuna bin kelime eski dil öğretiyormuş 5 yaşından itibaren.
Biz daha bir İstiklal Marşı'mızı anlayamıyoruz...
Ya yanlış biliyorsunuz. Türk-çe değil mi? -çe yapım eki olduğu için yapım ekinden sonra gelen çekim ekleri ayrılmaz örneğin: Zonguldaklı :)İyide ikisi birbirinden farklı şeyler. Yönelme durum eki değil mi bu Türkçe'ye diyoruz. Yanlış hatırlamıyorsam bunların adı iyelik ekiydi. İyelik ekleri her zaman kesme işaretiyle ayrılır.Alın bir ders size
Yok dostum ben okulda böyle öğrendim hatam var mı bilemem ama özel bir kelimeye yapım eki gelirse ondan sonra gelen çekim ekleri bitişik yazılır diye biliyorum.
Hatta Türkçe'nin Önemi adlı komposizyonda bu kelimeyi ayırıp da yazdığım için elenmiştim
Kıta, deniz, nehir, göl, dağ, boğaz, geçit, yayla; ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, bulvar, cadde, sokak vb. coğrafyayla ilgili yer adları: Asya’nın,
Marmara Denizi’nden, Akdeniz’i, Meriç Nehri’ne, Van Gölü’ne, Ağrı Dağı’nın, Çanakkale Boğazı’nın, Zigana Geçidi’nden, Uzunyayla’ya, Türkiye’dir, İç Anadolu’da,
Doğu Anadolu’ya, Ankara’ymış, Sungurlu’ya, Ziya Gökalp Bulvarı’ndan, Yıldız Mahallesi’ne, Taksim Meydanı’ndan, Reşat Nuri Sokağı’na.
... ... ...
Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe,
Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte,
Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün.
Alıntıdır.
Ben diflerimi fektirdim. Fimdi (F) leri Föyleyemiyorum.
İmla hatalarım fok oluyor.
))))
YAMYAM abi hala gülüyom deli gibi şu espriye
hayırdır abi diş mi yaptıracaksın noldu 8 tane dişe bir anda?
YAMYAM abi hala gülüyom deli gibi şu espriyeYaf sormayın. Yıllar önce porselen yaptırmıştım. Ama yaptırdım adam (dr. demiyorum) çürük dişin üzerine porselen yapmış. Bu da haliyle diğer tüm dişlerimi çürütmüş.hayırdır abi diş mi yaptıracaksın noldu 8 tane dişe bir anda?
Kısacası üst kısım tamamen gitti.
Ben bu konuyu bu güzel teknoloji forumunda türkçemizi güzel kullanmanın ve dilimizin kavranmasının amacıyla açtım.Umarım konu pekiştirilir ve türkçemiz doğru kullanılır :)Ben bu konuyu açan COTRJ65 arkadaşımıza özel teşekkürü borç bilirim.
Saygılarımla
Bu konu önemlidir arkadaşlar üzerinde duralım.
YAMYAM abicim çok geçmiş olsun yav baya kötü bir durum.
Diş dedi mi akan sular durur
Ayrıca B harfini almancadaki çift S harfi olarak yazanlarda var.
E leri é diye yazanlarda var.
- 1
- 2