Foxconn'da Büyük Ayaklanma!

yunus07
08-06-2012, 16:51   |  #1  
yunus07 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
992 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2011

Çin'deki çeşitli insan hakları ve emek örgütlerinden yayınlanan haberlere göre, geçtiğimiz Pazartesi günü ülkenin en büyük teknoloji firmalarından Foxconn'un Chengdu kentindeki fabrika yatakhanelerinde çok büyük bir isyan ve ayaklanma patladı!

Haberlere göre isyan iki fabrika güvenlik görevlisinin bir hırsızlık şüphelisini tutuklamaya çalışmasıyla başladı. Kısa sürede büyüyen olaylarda, erkekler yatakhanesinde kalan işçiler tarafından aşağı katlara yanan nesneler ve eşyalar fırlatılmaya başlandı.

Fabrika yatakhanesinde barınan işçilerden 1,000'den fazlasının katılması, olayların kısa sürede kontrolden çıkmasına ve şehrin kolluk kuvvetlerinin olaya müdahale etmesine sebep oldu. Olaylar bastırıldığında düzinelerce işçinin tutuklandığı ve gözaltına alındığı duyuruldu.

Foxconn yönetiminden yapılan açıklamada ise, olayların fabrika yönetimiyle alakalı olmadığı, yatakhanede kalan işçilerle bölgede faaliyet gösteren bir lokanta sahibi arasında çıkan kavganın büyümesi sonucunda bu huzursuzluğun yaşandığı vurgulandı. Ancak basit bir lokantacı kavgasına neden 1,000'den fazla işçinin katıldığı hakkında bir yorum yapılmadı.

Foxconn yıllardır işçi haklarını çiğnediği gerekçesiyle mercek altında tutuluyor, üstelik daha önce de benzer olaylar yüzünden başı çok ağrıdı. Öte yandan bu tür sorunların Çin'deki neredeyse tüm endüstri kuruluşlarında yaşandığı, ancak Foxconn'un dev boyutları ve Apple, Sony gibi batılı iş ortakları nedeniyle sık sık gündeme getirildiği de sıkça yazılıyor. Sonuçta kesin olan bir şey varsa, o da hayatın Foxconn çalışanları için pek de kolay olmadığı!

Alıntı:Technopat

feanorking
08-06-2012, 19:20   |  #2  
feanorking avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 91
1,688 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

japonya çinin doğusunda kalıyorken sony nasıl batılı bir ortak olabiliyor anlamış değilim.