Geceleyin Dünya' nın Uzaydan Muhteşem Görünüşü
Bu forum kilitli bir forumdur. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Güzel..Işıl ışıl bir görüntü..
Nerelerde hayat var belli oluyor ışıların yoğunluğundan..Amerika`daki,Londra`daki ve İstanbul`umuzdaki parlaklığın yoğunluğuna dikkat..
Gerçekten çok güzel. Işıkların yoğun olduğu ülkelere bir bakın, ve Türkiye'miz de bunların arasında...
Özellikle ABD 'ye dikkat et.Işıklar boncuk gibi dizilmiş sanki.Eee... Adamlar yapıyor arkadaş.Gelişmişlik ne de olsa.Şehircilik anlayışı da var.
Paylaşımın için teşekkürler. Yalnız bana garip gelen çin. Çin'in batısında neredeyse hiç ışık yok. Yani 1,5 milyar insan sadece çin'in doğusundamı yaşıyor ? :)
Görüntü gerçekten güzel.Işıklar neden hep sarı?Saat kaç çekildiğinde.O kadar uzaktan ışıklar nasıl görünüyor hayret!!
Sevgili samet1986 oralar Karanlık,Tanrı,Nanşan,Himalaya,Altın Dağları ve Gobi Çölü ile kaplıdır.Onun için yerleşim yoktur.
Sevgili ufuks bilgi için ::
Işıkların eden sarı olduğunu ve saat kaçta çekildiğini bilmiyorum ama uzak cisimlerin görüntülenmesi hakkında sana birkaç şey söleyebilirim.Astronomide uzak cisimlerin görüntülenmesi için sonsuz pozlamaya imkan veren makineler kullanılır.Bu bir SLR fotoğraf makinesi de olabilir bir CCD de olabilir.Ama bu fotoğrafın neyle ve nasıl çekildiğini bilmiyorum.Eğer basit bir SLR ya da DSLR makinen varsa bir üç ayağa oturtup,temiz bir havada örneğin 20 saniyelik pozlarla çıplak gözle görebildiğinden daha fazla yıldız görürsün.Çok iyi bir takip mekanizmasına sahip geniş açıklı bir amatör teleskop ve buna takılı CCD veya SLR(B mode) ekipmanla derin uzay cisimlerini de görüntülemek mümkündür.
Sevgili Bopp, haklısın orada dağlar var fakat, açıkcası 1.5 milyar insanın sadece çin'in doğusunda yaşaması enteresan. Haritanın en kuzeyindeki tek tek ışık noktaları dikkatinizi çektimi ? Alaska ve grönland.
Ben bu görüntüyü duvar kagıdı yaptım gayet güzel oldu.
Işıklar neden sarı?
Güzel soru. Çünkü fotoşopçu öyle istemiş. Resim harikulade ama tabii ki uzaydan bu ışıkların görünmesinin imkanı yok. Genel olarak güzel bir izlenim yapan bir resim ve az çok nerelerde yaşam olduğuna dair hoş bir şey. Tabi bu mesafeden bakıldığında dediğim üzere, dünya sadece siyah görünecektir :)
Benim aklıma takılan birşey daha heryerde sarı ışık yanıyor.Yani heryer gece.Bu nasıl oluyor.Bence bir tarafta sarı ışıklar yanıyorsa diğer tarafta bişey olmaması lazım.Cünkü bir taaf gece bir taraf gündüz
Çıplak gözle bakarsanız hiçbir şey göremezsiniz(siyah görürsünüz).Ama sensörler ve filtrelerle çekim yaparsanız çok şey görürsünüz.
Astro-fotoğrafçılıkta dijital resim işleme vardır bu doğrudur.HER FOTOĞRAF DİJİTAL OLARAK İŞLENİR.İŞLENMEMİŞ FOTOLARIN BİLİMSEL HİÇBİR DEĞERİ YOKTUR VE BU TAMAMEN NORMAL BİR DURUMDUR.Bu fotoğraf da her fotoda olduğu gibi bu işlemden geçmiştir ama öyle sarı nokta yapıştırmak gibi bir şey yoktur.Örneğin galaksilere geniş açıklı bir amatör teleskopla baktığımızda bile onu renksiz (gri,flu) görürüz.Renkli görmek için galaksinin uzun pozlu ve çeşitli filtrelerle fotoğrafını çekmemiz gerekir.Kısacası uzayla ilgili gördüğünüz (galaksi,gezegen,nebula,yıldız vb.) bütün fotoğraflarda fotoşop vardır.
Bu da Avrupa'nın bir başka görüntüsü http://veimages.gsfc.nasa.gov/1513/lights_europe_lrg.gif (bu fotoda ilgimi çeken birşey de dağlardı.Bu foto hem ışıkları hem dağları gösteriyor)
Bu fotolar NASA'ya aittir.İlk mesajımda sizi başka bir siteye yönlendirmiştim.Çünkü bu fotoğraf asıl hangi sitede yayınlanıyor bilmiyordum ve sonradan NASA'ya ait olduğunu öğrendim.Madem NASA'ya ait sen bizi neden bu siteye yönlendirdin diyenler için!
yaww dünyanın her yer yerinde nasil oluyo da gece oluyo yani dünyanın en kotu ihtimalle %45 inin acik olmsı lazımm
Güzel bir çalışma. Ancak bir de hangi zaman diliminde çekilmiş pek anlaşılmıyor.Yani gece ve gündüz bölgeleri. Her yer gece ise dünyanın gündüz tarafı nerede ki. Ama tekrar diyorum, yine de güzel bir çalışma tebrikler.
Selçuk İslamoğluIşıklar neden sarı?fotoşop aldatmacası olduğunu sanmıyorum . bu kadarını yapmak için birçok bilgiye daha sahip olmak gerek ( fotoşop bilgisinden çok daha fazlasına ) . mesela türkiyedeki en gelişmiş şehirleri bilmek ; izmir , ankara , istanbulu ve bunları takip eden diğer şehirleri. dikkat ederseniz türkiyedeki ışık oranı ile o şehrin gelimişliği gayet orantılı .Güzel soru. Çünkü fotoşopçu öyle istemiş. Resim harikulade ama tabii ki uzaydan bu ışıkların görünmesinin imkanı yok. Genel olarak güzel bir izlenim yapan bir resim ve az çok nerelerde yaşam olduğuna dair hoş bir şey. Tabi bu mesafeden bakıldığında dediğim üzere, dünya sadece siyah görünecektir :)
bu resmin birçok yabancı sitede de mevcut olduğunu hatta resmin %99 yabancı kaynaklı olduğunu düşünürsek aynı yabancının türkiyenin haritaki yerini şehirlerinin gelişmişlik durumundan çok daha iyi bilme ihtimalini göz önüne alırsak , ve bence en önemlisi bugün herkesin elinin altına google earth gibi bir nimet bulunabildiğine göre bilimin böyle bir resim çekememesi gibi bir ihtimali yok kanımca. bu dediklerimin hepsi varsayım tabiki , araştırcam gerçekliğinde emin olcam (şimdilik gerçek olduğuna inanıyorum deyim)ufuksBenim aklıma takılan birşey daha heryerde sarı ışık yanıyor.Yani heryer gece.Bu nasıl oluyor.Bence bir tarafta sarı ışıklar yanıyorsa diğer tarafta bişey olmaması lazım.Cünkü bir taaf gece bir taraf gündügoogle earthde de heryer gündüz , o zaman google earth de fotoşop
>>>tamamdır aradığım linkleri buldum ;
buyrun NASA bünyesindeki link http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap001127.html
daha büyük resim ; http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod ... ights2_dmsp_big.jpgçıplak gözle asla göremeyeceğimiz başka bir foto http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/astropix.html
Son Düzenleme: shehsuvar ~ 25 Mayıs 2007 09:13
Gayet güzel bır paylasım. Devamını beklıyorum