Ghostbusters The Videogame İnceleme

beckahma
02-04-2010, 22:11   |  #1  
beckahma avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,052 mesaj

Atari yılların filmi olan, binlerce hayrana sahip olan Ghostbusters'ın oyununu çıkarır da Ghostbusters hayranları bırakır mı? Bırakmaz, en azından ben bırakmadım.
Oyunu yeni bilgisayarımı aldığımdan birkaç gün sonra hemen oynamaya başladım.

Oyuna ilk girdiğimizde oyunun reklamı bile çok iyi tasarlanmış ki burda resim çıktıktan sonra aşağıya tuzak atılıyor ve tuzak bu resmi çekiyor. Reklamları geçtikten sonra siyah hafif dumanlı bir ekranda karşımıza Ghostbusters logosu ve sağ altta Press Enter yazısı çıkıyor. Tüm bu sistem gereksinimlerine rağmen oyunda sade bir menü olması çok güzel. Menü bir binanın üzerine yerleştirilmiş yazılardan oluşuyor ve alt tarafta sürekli trafik akıyor. Grafiklerimizi ayarladıktan sonra oyuna giriyoruz ve o da nesi? Karşımızda Slimer ve sırtımızda Proton Pack. Görev bize Slimer'a proton stream atmamızı söylüyor. Aynı zamanda bunu konuşarak ta belirtiyorlar ve seslendirmeler mükemmel. Ben ayrıca alt yazı kullanıyorum ki alt yazıları da çok iyi düzenlemişler oyuna hiç bir şekilde engel olmuyor.

Öncelikle şunu söylemem gerek ki oyun tamamen HD bir oyun. Okuduklarıma göre bu böyle ama malesef monitörümden dolayı ben HD kalitesinde henüz oyanayamadım. Umarım yeni monitörümü alınca size bu konu hakkında da bilgi vereceğim. Oyunda yüzler çok kaliteli yapılmakla birlikte oyunda karakterlerin konuşmasında hiç hata yok yani kim konuşursa yanına gidiyorum, telefon çalıyor sekreterin yanına gidiyorum hep ağızlar düzgün konuştuklarını ses olmasa bile anlarsınız yani. Ayrıca senaryoda da karakterler tipik özelliklerinin bazılarını gösteriyor. Ara videolar çok güzel olmuş.

Oyunun ilk bölümüne giriyoruz ve otele gidiyoruz. Filmi izleyenler bilir burda Slimer'ı arıyoruz. Slimerı bulup yakaladıktan sonra ilk boss olan Fisherman Ghost çıkıyor karşımıza. Türkçe karşılığı balıkçı hayalet. Bu hayalet siz tam çıkarken merdiveni kırıyor ve üst katta tek başınıza kalıyorsunuz, bununla kalmayıp her tarafı su yapıyor ve tüm şamdanlar size düşman olup üstünüze geliyor. Bu bossu geçtikten sonra karşınıza filmin en "tatlı" karakterlerindenbiri olan Stay Puft çıkıyor. Karakterimiz önce bize küçük marshmallow adamlar gönderiyor ve biz bunları öldürerek açılan yoldan otele kaçıyoruz. Ve sonrasında tabiki çatıdan bizi iple sarkıtıyorlar ve Stay puftla kapışıyoruz diyebilirim. Oyundaki en zevkli bölümlerden biri.

Oyun hep bu tip hayalet avlarıyla giderken arada bizim yaptığımız ek şeyler de var. PKE meter dediğimiz aleti kullanarak nesnelere gizlenmiş hayaletleri bulabiliyoruz. Ayrıca sihirli özellik taşıyan nesneleri çantamıza ekleyip para kazanabiliyoruz. Bu nesneleri bulmak tabiki yine PKE meter ile mümkün. Bu alet gece görüşüne benzer bir görüşe sahip ve elimizde birde sinyal algılayıcı var burdan sinyalleri takip ederek yönümüzü buluyoruz ve yönü bulunca aletin etrafındaki kollar kalkıyor ve doğru yönü bulmamıza onlar da yardımcı oluyor. Yaklaştıkça kalkıyorlar.
Bunun dışında tekdüze bir proton pack kullanmıyoruz. İlk olarak standart hareket olan proton atışını öğreniyoruz ki bu mouse sol tuşu ile yapılıyor.İkinci olarak shifte basarak proton atışı ile bir yaratığı tutmayı ve sonrada sağ tuş ile slam yaparak o yaratığı yerden yere vurarak sersemletmeyi öğreniyoruz. Sonrasında biraz daha ilerde boson dart'ı öğreniyoruz buda sağ mouse tuşuyla mümkün oluyor. Attığımız boson dartlar proton streamin biraz daha toparlanmış ve bir kerede daha çok zarar veren hali gibi birşey. Haliyle kullandıkça ısınan proton packimizin epey enerjisini yiyor. Ama r ile tamamen ısınmadan manuel vent yaparak hemen soğutabiliyoruz. İleride proton packimizin 2.bölümü açılıyor ve bu bölümde mouse sol tuşu ile şok atışı yapabiliyor sağ tuşu ile şok dalgası atabiliyoruz.Bu da bazı hayaletleri dondurmaya yarıyor. Biraz daha ilerde silahın 3. bölümü açılıyor ve bu bölümde sol tuş ile slime püskürtüyor, sağ tuş ile biraz daha katı bir slime atarak bir nesneyle bir nesneyi birleştiriyoruz. Resimlerde zaten bununla ilgili şeyler yaptım. Slime püskürterekte hayaletlerin geçişi için açılan delikleri kapatabiliyor ya da etraftaki black slime denen hayaletlerden kalıntı ve bazı türlerinin oluşumu sağlayan,deymemiz zararlı olan maddeleri temizleyebiliyoruz. 4. bölümde ise ateşli bir atış biçimi hakim. Sol tuş ile biraz daha güçlü ama daha yavaş atış yaparaken sağ tuş ile daha seri ama biraz daha zayıf atışlar yaparak düşmana saldırabiliyoruz. Hangi hayalette bu atışları kullanıcaz derseniz eğer, hayalete yaklaşıp x e basarak pke meterınızı çıkarıp hayaleti incelemeniz yeter. İncelemek içinde pke meter açıkken mouse sol tuşuna basıyoruz. Taba bastığımzda zayıf noktası,saldırı türü ve hikayesi gibi özellikler karşımıza çıkıyor inceledikten sonra.

Oyunda grafiklerde ağırlık proton çantasına verilmiş ve her detay tek tek yapılmış Gözden kaçırılan birşey yok. Ayrıca suratlar, giysiler, aracımız,malikane, malikanedeki araç ve gereçler, atmosfer, eşyalar... Hepsi aşırı detaylı yapılmış ve oyunda bizi her zaman müthiş ötesi bir atmosfer bekliyor. Oyunda görevlere farklı farklı olaylar eklenmiş. Mesela bi bölümde elektrikleri açmaya gittiğinizde kablo kopuyor ve suya düşüyor elektrik olduğu için kabloda tüm suya yayılıyor ve kabloyu çekmeden suya giremiyorsunuz. Bu tip bazı yeni olaylar var. Ayrıca hayaletlerinde çok çeşit olması büyük bir artı.

Ayrıca oyuna sizi alırken senaryoyuda bozmamışlar. Biz ekibe yeni katılan bir genciz ve sürekli bizim yeni ve genç olduğumuzu konuşmalarda vurguluyorlar. Biraz hafifte dalga geçiyorlar bazen. Bunun dışında oyunun bir çok film oyunu gibi başarısızlığa uğradığını söyleyemem. Bence şimdiye kadar yapılmış en iyi film uyarlaması oyun ve bi süre öyle kalıcak gibi.

Son olarak "Oyunun kötü yani hep aynı şeyleri yapıyorsunuz yani oyunda sürekli görevler tekrar ediyor ve sürekli aynı şeyi yapıyormuşsunuz gibi geliyor." demiş herkes. Her ne kadar bu bir çok kişi sıksada beni sıktığını söyelemem. Hala oyunu ve filmi  seviyorum ve henüz sıkılmadım. Her bölüme dediğim gibi yeni hayaletler eklendiği için çok güzel bi atmosfer oluşuyor

Resimler: http://hotfile.com/dl/35972700/9 ... e_Resimler.rar.html

Resimleri NIS ile tarattım temiz. Ama yinede güvenlik için indirince taratmanız daha iyi olur.

Okuduğunuz için teşekkürler yazıyı devam ettirebilirim. Umarım beğenirsiniz.

Ayrıca eski Ghostbusters oyunları:

http://www.youtube.com/watch?v=RhxZdBkUid8

http://www.youtube.com/watch?v=GmvuH2QpXvc

http://www.youtube.com/watch?v=z2NYZbWbIWQ

http://www.youtube.com/watch?v=nv2O0u2yd1I

http://www.youtube.com/watch?v=LyVGSGynYpg&feature=fvst

Böyle bi evrim geçirmiş oyunumuz. Arada atladıklarım olabilir kusura bakmayın.

Son Düzenleme: beckahma ~ 02 Nisan 2010 22:34
murat32nba
02-04-2010, 22:18   |  #2  
murat32nba avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
527 mesaj

Birisi şu adamı durdursun yahu :D Artık inceliceği oyun kalmadı x)
Yine güzel bi inceleme Anıl. Resimleri de indiriyorum, bakıcam ; kesinlikle güzeldir zaten.. =)
Teşekkürler...

beckahma
02-04-2010, 23:02   |  #3  
beckahma avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,052 mesaj

Teşekkürler Murat. Resimleri senin için bu kez hemen hallettim. :)

murat32nba
02-04-2010, 23:04   |  #4  
murat32nba avatarı
Yıllanmış Üye
527 mesaj

Bu oyunu da senin incelemen doğrultusunda "oynanacaklar" listeme kattım.  =) Güzele benziyo ; özellikle ss'ler bunu anlamama daha yardımcı oldu..

dextercan
02-04-2010, 23:56   |  #5  
Yıllanmış Üye
1,624 mesaj

Ghostbusters filminin haranı ve Bill Murray haranı birisi olarak,oyunu beğendim ama bir bölümü geçemedim ve oynamayı bıraktım.Şamdanların saldırdığı bölümde şamdanları yok edemiyorum çok fazlalar.Grafikler ve görsellik çok güzel.

beckahma
03-04-2010, 23:16   |  #6  
beckahma avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,052 mesaj

Şamdanların zorluğu oyun için yapılmış mükemmel ötesi bir şekilde düşünülmüş bir korsan korumasıdır. Malum dosyayı yenisiyle değiştirdiğinizde şamdanlar normal zorluğuna dönücektir. Böylelikle casual seviyesinde oynuyorsanız rahat bi şekilde geçersiniz, ama resume career diyince bi bakın zorluğa ben casual diye bi üst zorluk seviyesinde oynamıştım bi süre.