Giovanni Schiaparalli Birthday Google Logosu

maviay67
14-03-2009, 17:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj

Google'ın bugün saat 00:01'den itibaren yayına koyduğu yeni logosu İtalyan Gökbilimci Giovanni Schiaparelli'nin keşifinden esinlenilerek bir Mars yüzeyi oluşturulmuş. Google arama motorunun Giovanni Schiaparelli'nin doğum günü nedeniyle bir logo oluşturması güzel fakat bu kişi hakkında internette çok az Türkçe kaynak olması beni şaşırttı. Bu yüzden Giovanni Schiaparelli (Mart 14, 1835 – Temmuz 4, 1910) hakkında bulduğum birkaç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum:

"İtalyan astronom Giovanni Schiaparelli, ileriki dönemlerde müthiş bir Mars literatürü yaratacak buluşuyla sahneye çıkıyor. Schiparelli, gezegen yüzeyinde örümcek ağına benzer şekiller bulunduğunu söylüyor. Bu çizgilere de “Canali” adını veriyor. Sözcüğün İngilizce karşılığı aslında “Channel” ancak “canal” şeklinde çevriliyor. Canal, yani bildiğimiz insan eliyle açılmış su kanalı oysa “Canali” sözcüğünü “Doğal Su Yolu” anlamaktan geliyor. Bu çeviri yanlış olmasına rağmen bilimsel çevrelerde kabul ediliyor."
Giovanni Schiaparelli
Bir diğer bilgiye ise Wikipedia'dan ulaştım. Gerçi çok kısa bir paragraf ama yinede Giovanni Schiaparelli hakkında birkaç bilgi edinmemize olanak sağlıyor.

"1880'lerde İtalyan gökbilimci Giovanni Schiaparelli atmosferin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek amacıyla, Merkür'ün gökyüzünde yüksekte bulunduğu gündüz saatlerinde teleskopla yaptığı gözlemlerle, Merkür yüzeyindeki koyu ve açık renkli bölgeleri gösteren ilk 'albedo haritası'nı çizdi ve Merkür'ün dolanma süresi ile kendi etrafında dönme süresinin eşit olduğunu iddia etti."

Bunların dışında bulabileceğiniz Türkçe kaynak yok gibi birşey, fakat ingilizcesi yeterli düzeyde olanlar yabancı kaynaklardan gerekli bilgiyi edinebilirler ;)

Kaynak: www.dusungec.com

Son Düzenleme: maviay67 ~ 14 Mart 2009 17:30