Google kullanıcılarını bekleyen kabus: Gumbar

CHIP Online
25-05-2009, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yeni ortaya çıkan bir virüs doğrudan Google kullanıcılarını hedef alıyor! İşte yeni kabus: "Gumbar"

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Goog ... s-Gumbar_12950.html

Resimlerle: Bilgisayarınıza güvenlik kalkanı kurun!

İnternet dünyası çok kısa bir süre içerisinde inanılmaz bir hızla büyüyen yeni bir virüsün etkisiyle sarsılıyor. Gumbar adlı bu virüs aslında yeni değil fakat geçtiğimiz hafta içinde virüs yazarlarının güncellediği virüs, yeni hali ile son derece agresif hale geldi.

Virüs önce web sitelerini ele geçiriyor. Ardından bu web sitelerini ziyaret eden her şeyden habersiz kullanıcıların sistemlerine, Adobe PDF ve Adobe Flash oynatıcılarında var olan bir güvenlik açığı sayesinde bulaşıyor. Bu bilgisayarları kendi botnet'ine dahil eden virüs, bu sistemlerde bulabildiği tüm FTP bilgilerini elde ederek yeni web sitelerine doğru yöneliyor. Daha sonra kullanıcıları Google arama sayfalarına benzer sahte sayfalara yönlendiren Gumbar, buradaki bağlantılar sayesinde kullanıcıların şifrelerini ve kişisel bilgilerini elde etmeye çalışıyor. Ayrıca Google Chrome'u da etkileyen virüs, kendi varyasyonlarının bulunduğu sitelerin Chrome'un kara listesine eklenmesini de engelliyor.


Tüm konu: Google kullanıcılarını bekleyen kabus: Gumbar

Resimlerle: Bilgisayarınıza güvenlik kalkanı kurun!


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Son dönemlerde çok fazla sayıda ciddi zararlının türemesi sizce neden?

Mustafa@PC
25-05-2009, 15:01   |  #2  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Virüsler kendimi bildim bileli türüyor.

Tabi son dönemlerde artan internet kullanıcısı sayısı virüs yazanların iştahını kabartmış olabilir.

Ahmet Ertuğrul
25-05-2009, 18:30   |  #3  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Bıktım bu Adobe güvenlik açıklarından. Microsoft Silverlight Adobe Flash'ın yerini tutar mı yoksa Silverlight sadece Silverlight kullanılan siteler için mi kullanılabilir durumda? Yani Adobe Flash kullanılan sitelerdeki içeriği Silverlight'la görüntülemek mümkün müdürSoru

Bu arada virüsün adı da komik olmuş. Başka yerde duysam Arap mitolojisinde bir yaratık herhalde derdim Sinsiya da uyduruk bi bilimkurgu-gerilim filmindeki canavarın ismi gibi. Kahkaha

Eğer virüsün yaptıkları bu yazıda anlatılanlarla sınırlıysa bilinçli kullanıcılara dokunacak bir virüs gibi değil hiç. Sahte siteleri ayırt etmek kolay artık.

Tartışıyoruz: Son dönemlerde çok fazla sayıda ciddi zararlının türemesi sizce neden?
Bence aslında ciddi olmayan zararlılar değil, kullanıcılar. Bunların yayılıp ciddi virüsler haline gelmesine sebep olan yine korumasız, güncelleştirmeleri yapılmayan bilgisayarlar.

Ahmet Ertuğrul
25-05-2009, 18:34   |  #4  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Tüm konu, 2. sayfadan
Uzmanlar geçtiğimiz hafta hızını tam 2,5 kat arttıran Gumbar'ın, zararlı kod yayan web sitelerinin %42'sinin Gumbar virüsünün etkisi altına girdiğini tespit ettiler. Her hangi bir web sitesinin kodlarının Unmask Parasites adlı site üzerinden kontrol etmeleri konusunda uyardı.


temizmiş, endişelenmeye gerek yok. Ağzı kulaklarına varıyor

Bu arada tüm konu ikinci sayfada verilen güncelleştirme bağlantısında virüsten "Gumblar" olarak bahsedilmiş. Google'da hem "Gumbar" hem de "Gumblar" için baya sonuç var. Şu an Gumblar için yaklaşık 466000, Gumbar içinse yaklaşık 11500 sonuç çıkıyor. Nasıl yani? Acaba ikisi de aynı mı?

Son Düzenleme: Ahmet Ertuğrul ~ 25 Mayıs 2009 18:39