Google PC kavramını değiştirmeye hazırlanıyor

CHIP Online
27-01-2009, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Google'ın sessiz sedasız yürüttüğü projesi, geleneksel PC anlayışını kökten değiştirmeye aday.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Goog ... rlaniyor_10662.html

Resimlerle: Google ve hizmetlerine 10 alternatif

Pek çoğumuz için PC'lerimiz tüm bilgilerimizi, yazılımlarımızı sakladığımız, internete bağlanmak ve farklı konularda çalışmak için kullandığımız donanımsal bir araç. Peki ya tüm bilgileriniz, yazılımlarınız, her şey internet üzerinde olsaydı ve siz bilgisayarınızı sadece internetteki sanal PC'nize bağlanmak için kullansaydınız? Tüm verilerinize, programlarınıza herhangi bir bilgisayardan kolaylıkla erişebilseydiniz? Kulağa çok güzel geliyor değil mi? Endüstri uzmanları Google'ın tam olarak bunu yapmaya hazırlandığını söylüyorlar. Onlara göre Google, muhtemelen kendi basit işletim sistemi yardımıyla, tüm kullanıcıların bilgilerini kendi sunucularında saklayıp, herkesin internet üzerinden sadece kendi bilgilerine erişebildiği bir sistem üzerinde çalışıyor.

Eğer gerçekleşecek olursa bildiğimiz anlamda PC kullanım alışkanlıklarını kökten değiştirecek olan bu yeni yapı, her ne kadar son derece ilgi çekici gelse de, uzmanlar bu durumda tüm bilgilerinizin Google'ın elinde olacağını söylüyorlar. Bu verileri kullanmak ya da herhangi bir devlet kurumu ile paylaşmasını engellemenin zor olacağını, hatta mümkün olmayacağını söylüyorlar.

GDrive kod adıyla anılan böylesi bir atılım hazırlığında olduğu konusunu Google doğrulamasa da, firma yetkililerinden Dave Armstrong'un sözleri düşündürücü; "İnsanların artık 'bu benim bilgisayarım ve bu benim sabit diskim' şeklindeki düşünmek yerine 'Ben bilgi ve internet ile bu şekilde etkileşimde bulunuyorum' düşünmeye doğru yol aldığını açıkça görebiliyoruz". Armstrong'un bir anlamda PC kullanımını yeniden tanımladığı bu sözleri, uzmanlara göre GDrive'ın 2009 içinde ortaya çıkacağının bir göstergesi.

Tüm konu: Google PC kavramını değiştirmeye hazırlanıyor

İzleyin: Google SearchWiki

Resimlerle: Google ve hizmetlerine 10 alternatif

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Gerçekleştiği taktirde siz GDrive kullanmayı tercih eder miydiniz?

hakki.sert
27-01-2009, 00:50   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
581 mesaj

Tabii ki kullanırdım. Özellikle birkaç farklı bilgisayar kullanan kişiler için ortak bir sisteme bağlanmak çok avantajlı.
Bu tarz bir projeyi microsoftta yıllardır düşünüyor ama gün yüzüne çıkarmanın vakti gelmediğini düşünüyor sanırım.
Ortak sisteme bağlanma durumunda işletim sistemi satın almak pek gerekli kalmaz gibi görünüyor. Microsoftun pek işine gelmeyecek bir gelişme olacağından anca bir rakip çıkarırsa microsoftta rekabet için çalışmalarını kullanıma açar bana göre. Gene ücretli abonelik filan alınabilir bu sistem içinde ama google ücretsiz verirse kim microsofta para verecek. :)
Googledan beklentilerimiz çok. Maddi manevi desteklerim sürüyor. :)

Fattur
27-01-2009, 00:52   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

Sanmıyorum.(Aslında asla da olabilirdi ama ufak tefek işler için belki)
Tüm herşeyiniz google ın elinde olcak.Ayrıca sizce türkiyede şu anda imkanlımı bu? Bizim 10 mbit upload 100mbit download hızımız yokki...
Ayrıca buna benzer bir proje var zaten piyasada..

frozen
27-01-2009, 01:09   |  #4  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Asla ve Asla..

Arkadaşın belirttiği gibi bu proje ilk değil ki? Ayrıca hiçte PC anlayışını değiştireceğini zannetmiyorum ve çok saçma buluyorum.

Neden mi?

Bir çok farklı neden içinden göze batan bir kaçtanesini söyleyeyim.

- Gizlilik nerede? Sunucunun başına geçebilmiş bir insanın o bilgileri oradan alamaycağının garantisi varmı? Ben tüm bilgilerimi ya da bir kısmını herhangi bir firmanın kucağına gözüm kapalı atacağımı düşünebiliyorlar mı gerçekten? Kendi bilgisayarıma belki hükmedebiliyorlardır fakat internete bağlı değilken benim bilgisayarımdan bilgi asla dışarıya çıkmayacaktır. Dolayısıyla sanki senin bilgi.ına erişemezler gibi bir cevap gelmesin.

- Bırakın Türkiye'yi dünya üzerindeki birkaç ülkenin az sayıdaki bölgeleri hariç, hiç bir ülkede böyle bir internet alt yapısı yok. Şu anki teknoloji şartlarında ne bir oyunun, ne bir filmin, ne de herhangi yüksek boyutlu belgenin hızlı bir şekilde ve veri kaybına uğramadan bana ulaşmasına olanak yok.

Bu teknolojik limit bile henüz tam anlamıyla aşılmamışken, böyle bir proje oldukça gereksiz. Böyle aceleye gelmiş ve an koşulları içinde oldukça gereksiz bir projeye para harcamayı biliyorlar fakat krizdeyiz diyip işçi çıkartıyorlar. Buda ayrı bir çelişki.

teks_niko
27-01-2009, 02:27   |  #5  
Taze Üye
14 mesaj

bu sistem pc yi ve interneti multimedya amaçlı kullananlar için iyi bu kullanım olur.yoksa gizlilik ilkesi ihlalinin yaşanacağı bu sistemi kimse kullanmaz.sadece ve sadece eğlence olsun diye kullanılır diye düşünüyorum yoksa hiçbir akıllıca bir tarafı yok bunun

Banned
27-01-2009, 05:10   |  #6  
Banlandı
347 mesaj

bazıları demiş herşey google ın elinde olacak diye...sorarım size ttnet herşeyimizi bilirken telefonlar dinlenirken msn(microsoft) üzerinden onca kritik bilgilerimiz geçerken siz bir google diyorsanız vardır bunun içinde bir şey...acaba birilerine dokunuyor mu google..geçelim onu türkiyenin internet bağlantı hızı şu kadar bu kadar denmiş..bunu gbit internet ile sörf yapan bir japona söylerseniz alacağınız her cevabı haketmiş olursunuz...adamlardan çok para veriyoruz ama hizmet yerine başka birşey oluyor...google bunu yapar ve kullanılır da....kim takar yavaş internet sağlayan yasakçı ülkeleri..amerikadaki adam tam gaz devam eder sanal veya gerçek biz burda aman elektrikler kesilmesin aman internet yok şu yasaklanırsa ne yaparız yok bu tarih öncesi bilgisayarlar bozulursa ne olur.................daha ne diyeyim dünya almış başını gidiyor çenesi yorulan bizim ülke...

frozen
27-01-2009, 06:36   |  #7  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj

Wakefield üzgünüm ama ülkeni bu denli aşağılamamalısın. O japona ben sordum. 100mbt bağlantı ismi geçiyor diye zannediyormusun tam performans çalışıyor. Kusursuz mu sanıyorsun o internetleri.

Amerikada kaç tane eyalette bahsettiğin o internet kalitesi var? Kendim bizzat LA CF NYC de bulundum ve sadece NYC bu bahsettiğin kaliteye sahipti. Diğerleri bizim ttnetin vaad ettiği 32 mbt internet'in başına gelenlerden farksızdı.

Bu bizim telekoma iyi sıfatı yerleştirmek değil, diğerlerininde farksız olduğu gerçeğidir. Bahsettiğin ülkelerde yatak odasına kadar Fiber optik kablolar mı döşeli sanıyorsun ki?

Şahsen ben evimde 20mbt internet bağlantısı kullanıyorum. Gerek duysam 100'e kadar tercih edebiliyorum. Bu yakın zamanda dahada katlanacak. Fiyat diğer ülkelere göre yüksek bile olsa imkan var. Ayrıca bu ülkede internet kullanım oranı bu denli düşük kalmaya devam ettiği sürece internetin gelişimine yatırım yapılmaz çünkü getirisi-götürüsünden düşük.

Gelelim konuya. Google internet geçmişlerimizi nereye nereden adım attığımızı biliyor, msn konuşmaları takip ediliyor, telefonlar dinleniyor v.s. v.s. Google'ın kimseye battığı yok, keza diğerlerininde. Yapmaya çalıştıkları batıyor.

Misal, telefonum dinleniyor diyelim. Tonla özelim başkalarının elinde ama bu insanlar devlet mensupları. En kötü ihtimalle bir Türk. Amerikan ya da herhangi bir milletten değil. Bize ait detayları bize karşı kendi içimizde kullanabilirler. Milletler arası avantaj sağlayamazlar.

Burda dosya saklamaktan bahsediyoruz. Çok geniş bir kavram. Düşün ileriyi bi';
PCler ortadan kalktı, sadece Client görevi gören küçük monitorler ile işlerimizi görüyoruz. Şirketimin en değerli bilgileri Google amcanın kendinden geçmiş sunucularında saklı. ya da Microsoft ya da başka birşey. Başka alternatif yok. Telif durumları v.s bir işler karıştırılacak ve başkalarına yaptırılmayacak.(biraz abartı olabilir ama hafifide düşünsen bile aynı kapıya çıkar.) En kötü ihtimalle yabancı bir sağlayıcıda. E ne olacak? Şirketim, sağlayıcı firmanın ortakları ya da yandaşlarının önüne çıkabilecek durumda olduğunda ya da onların hakimiyetini sarsabileceği anda, bilgilerimi rahatlıkla alıp bana karşı kullanacaklar. Bunuda muhtemelen mükemmel hazırlanmış bir sözleşme ile (facebook gibi)sorun yaşamadan ya da delil yetersizliği sayesinde zarar görmeden yapacak.

Şimdi sen söyle, ne anladım böyle hizmetten.

Ve tam buraya da yazıyorum. Google, Microsoft v.b firmalar bunu ya yapamayacak ya da benim bahsettiğim senaryo yaşanacak.

hakki.sert
27-01-2009, 09:09   |  #8  
Yıllanmış Üye
581 mesaj

benim bilgilerim insanların işine yarıyorsa alıp kullansınlar. benim gizlim saklım yok. İnsanlar farkedilmek dinlenmek için çırpınır durur, biri bilgilerini merak edince aman kimse bilmesin diyor.
Tabi şirketler için sır niteliği olan bilgiler olabilir de ev kullanıcılarının ne bilgisi olacak. zaten bu şekildeki bir ortamda özel verileri internetten koruyacak bir sistemde geliştirirler mutlaka.

Hiper£l£v£nKids
27-01-2009, 10:16   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj
hakki.sert
Tabii ki kullanırdım. Özellikle birkaç farklı bilgisayar kullanan kişiler için ortak bir sisteme bağlanmak çok avantajlı.
Bu tarz bir projeyi microsoftta yıllardır düşünüyor ama gün yüzüne çıkarmanın vakti gelmediğini düşünüyor sanırım.
Ortak sisteme bağlanma durumunda işletim sistemi satın almak pek gerekli kalmaz gibi görünüyor. Microsoftun pek işine gelmeyecek bir gelişme olacağından anca bir rakip çıkarırsa microsoftta rekabet için çalışmalarını kullanıma açar bana göre. Gene ücretli abonelik filan alınabilir bu sistem içinde ama google ücretsiz verirse kim microsofta para verecek. :)
Googledan beklentilerimiz çok. Maddi manevi desteklerim sürüyor. :)
Dedikleriniz gayet doğru Windows Live SkyDrive'ı Microsoft geliştirip ücretli hale getirebilir.Yani mesela yüklediğimiz verileri indirmek yerine doğrudan SkyDrive üzerinden açabiliriz.Gayet güzel gelişme sabırsızlıkla bekliyorum