Gözler Kaç Mp Görüyor

neyzen64
03-11-2007, 11:15   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
84 mesaj

GÖZÜMÜZ KAÇ MEGAPİKSEL ?
Günlük hayatta "vay be, adamın cep telefonunun kamerası 2.0 MP" ya da bende bir makine var "12 MP" gibi sözler duyarız ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" dediğimiz bile olur. İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve vücudumuzun günümüz teknolojisinin ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.
Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinesi değildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır.

Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çok daha fazla çözünürlüğe tekabül eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.

Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP.
Şüphesiz alıntıdır...

Kapalı Hesap (53751)
03-11-2007, 11:46   |  #2  
Kapalı Hesap
3,036 mesaj

İşte teknoloji ne kadar doğayı taklit etmede hergün ilerliyorsada hala çok geride bu arada yüce Yaratıcı'nın bu büyük hikmetini hatırlatmama gerek yok sanırımBeğendim

uGuR.uK
03-11-2007, 13:38   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

bende yüksek bisi bekliodum ama bu kadarı yuh yani, kim bilir daha neler var vücudumuzda, ne hikmetler ne mucizevi seyler...

XxXDaRKoXxX
03-11-2007, 14:15   |  #4  
Yıllanmış Üye
3,720 mesaj

tabii

BOOMFUNKMCS
03-11-2007, 23:51   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
elazigli
kim bilir daha neler var vücudumuzda, ne hikmetler ne mucizevi seyler...
"fotoğraf çekilirken yapılacak ilk işlem netlik ayarıdır. Görme işleminde, etrafımızdaki görüntülerin duyarlı tabaka üzerine net olarak düşmesi için göz merceğinin görmek istediğimiz nesnenin uzaklığına göre kendini ayarlaması gerekir. Fotoğraf makinelerinde bu işlem elle, gelişmiş kameralarda otomatik olarak yapılır. Daha özel amaçlarda kullanılan mikroskop ve teleskoplarda da netlik ayarı yapılır. Her durumda bu işlem zaman alır.

Oysa insan gözü bu ayarı her an, çok kısa bir süre içinde kendi kendine yapar. Üstelik kullanılan yöntem taklit edilemeyecek kadar üstündür. Göz içinde bulunan göz merceği, çevresinde bulunan kaslar sayesinde görüntüyü retina üzerine kesintisiz düşürür. Yapısı son derece esnek olan ve kolay biçim değiştiren bu mercek gerektiğinde bombelenerek, gerektiğinde gerilerek ışığın düştüğü noktayı sabit tutar.

Eğer gözde bu ayar kendiliğinden yapılmasaydı, örneğin, bir düğme yardımı ile insan baktığı noktaya odaklama yapmak zorunda kalsaydı, görmek için sürekli özel bir çaba harcaması gerekecekti. Görüntü bir netleşip bir bulanıklaşacaktı. Bir nesneye bakıldığında görebilmek son derece zaman alacak, hayat büyük ölçüde yavaşlayacaktı.

İnsan karşısında belli bir uzaklıkta duran nesneyi net olarak görmek istediğinde, aradaki mesafeyi, merceğin odaklama ayarını ve bunlarla ilgili birçok optik hesaplamaları yapmakla uğraşmaz. Nesneyi net görebilmek için yalnızca ona bakması yeterlidir. Geri kalan tüm işlemler otomatik olarak göz ve beyin tarafından halledilir. Üstelik bütün bu işlemler yalnızca bir isteme süresi kadar kısa sürer. "

insan tanımlanamayan bir mücize :)

Son Düzenleme: BOOMFUNKMCS ~ 03 Kasım 2007 23:52
omer_6134
03-11-2007, 23:58   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
2,788 mesaj

Gerçekten ilginç bilgiler bunlar ama ben yinede teknolojının daha ilerde olduğunu düşünüyorum çünkü n95'in çektiği resimlere baktığım zaman ilk kurduğum cümle 'vay be gözümden iyi çekiyormuş' dedim.Bence insan gözü ort. 2.0 mp'dir.

Son Düzenleme: omer_6134 ~ 03 Kasım 2007 23:59
Banned
04-11-2007, 08:40   |  #7  
Banlandı
265 mesaj

walla benim gözüm 5 megapzel :D her evde olanı izleyebilirim :P

neyzen64
06-11-2007, 17:11   |  #8  
OP Üye
84 mesaj

Arkadaşlar sanırım gözlerdeki olayı anlayabilmek için bahsettiğiniz makinalardaki piksellerin tek boyutlu bir görüntü olduğunu söylemekle başlayalım.Sonra çok net çeken makinalar var ama detaya dikkat edin gözler kadar ayrıntılı çekemez derinlik renk bulutlu havada çekim titreşimin ve hareketin dezavantajları ışığın geliş açısı bunları hiç hesaba katmıyorum üstelik görüş açımızda çok önemli makinalarda sadece sabitleşen kareler bizlere piksel olarak yansıtılıyor düşünsenize karşımızdaki nesnelerden başımızın yanındaki nesnelere kadar görüntü sağlarız.Bu da tek kelimeyle ilahi bir dehanın bizler için sunduğu bir nimet.Teknoloji bu kadar piksele çıkabilirmi?Kimbilir belki çıkar...

Borga-x
06-11-2007, 17:30   |  #9  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

O kadar pıksele cıksa bıle bızım odaklandıgımız gıbı anında odaklanamaz.Ama fot.makinasında bu odagı bızım elle yapmamız gerekir. Pekı gece görüşü nasıl sağlanır bır foto.makınasında. Gozlerımız karanlıga alıstıgında cevremızdekı nesnelerı azda olsa secebılıyoruz. Ya foto makınasında flaşsız bır cekım yapın karanlık yerde bakalım ne oluyor. Her halukarda ayarların yapılması gerekır kı ne kadar ayar yapsak bıle bır ısık yoksa o foto yıne karanlık cıkar.

müfit kiper
11-11-2007, 01:24   |  #10  
Üye
69 mesaj

bir ara  insan beyni ile bilgisayar  kıyaslamsı vardı onda insan beyni ile bilgisayar nası kıyaslanır , dosya formatları,iletim hatları farklı vs.. demiştim burda da kendimce nokta  koyacağım şeyi söylüyorum , ve bu tür karşılaştırmaları boşa zahmet olarak görüyorum ( elma ile armuyu kıyaslamak gibi) şöyleki ;

iyi hoş güzel hesaplamışlar  ama ; piksel ışık veren en küçük hücredir bu pikselin boyutu sonuçta küçüktür kabul ama ona bir büyüteç ile baktığımızda görebiliriz . ama gelin görünkü göz  için piksellerin benzeri oaln şey nedir ?  madde . ışık maddeden yansır , göze gelir  . ( bir piksel  bir  renk verir) .yani kameralardaki görüntü ekran kaynaklı olup o da piksel kaynaklıdır , göze ise görüntü maddeden yansıya ışıkla  gelir . ışık fotonlardan oluşur , foton  ışığın en küçük halidir  atomik boyuttadır . ekran piksellerden  , madde atomlardan oluşmuştur .yani gözünüzü biraz zorlarsanız pikselleri görebilirsiniz  daha fazlasını yerse :) atomlarıda  görebilrisniz. hal böyle olunca göz çözünürlüğünü piksel cinsinden hesaplamak anlamsız oluyor . ne  zaman atom boyutunda  piksel yapılır ve bu atomik boyutlardaki her biri veriyi alacak makine işte o zaman kabul ederim . makine  eşittir = göz  . bunun imkanını da  şöyle tarif edeyim  her bir piksel beli  sayıda bit  temsil ediyor. bu bitler de sınırlı , paint de  renk editöründe görmüşsünüdür mavi 255 kırmızı 255 yeşil 255  tondur ve bu bitler bu değrleri karşılaycak kadardır. peki gözün  bu renk oranı  100000 mavi 100000 kırmızı  100000  yeşil ise , pikselden önce formatta  devreye giriyor , ondan  sonra da atom - piksel büyüklük oranı .    tam anlamamışlar için şöyle  deyim şimdi  monitörünüze  olabildiğince yakından  bakın pikselleri görebilyorsunuzdur .  hal böyle olunca  gözdeki pikseller  demek  daha fazla çözünürlüğü varki bunu fark edebiiyorsunuz , eğer  gözümüzdeki pikseller  daha büyük olsaydı  o zamanda  durum kalitesiz  videolar gibi olurdu , ekranın pikselleri küçük , ama videodaki pikseller  büyük olduğu için görüntüyü biz  kare  kare  görürüz . aklı karışanlar  olduysa  niye karıştığını söyleyeyim  çünkü yapılan bu karşılaştırma   elma ile armmutun kıyaslamasıdır .

özet ;
- gözün ışığı  algılaması  atomik boyuttadır
- kameralarınki ise piksel boyutundadır

(ışığı yakalayn yansıtan fark etmez) . sonuçta  piksel  gelen ışığı kesiyor  çünkü tek bir renk kodu bulundurabilir . (bir piklesin yarısı  beyaz yarısı  kırmızı olmaz)

bu kıyaslama için , pikselin atomik boyutta ve göz  ile aynı  hassasiyette  renk tonlarını ayırt edebilmesi lazım .

Son Düzenleme: müfit kiper ~ 11 Kasım 2007 01:29
uGuR.uK
11-11-2007, 11:56   |  #11  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
OOOOMMMMEEEERRRR
Gerçekten ilginç bilgiler bunlar ama ben yinede teknolojının daha ilerde olduğunu düşünüyorum çünkü n95'in çektiği resimlere baktığım zaman ilk kurduğum cümle 'vay be gözümden iyi çekiyormuş' dedim.Bence insan gözü ort. 2.0 mp'dir.
senin gözler eski model o zamanKahkaha

XxXDaRKoXxX
11-11-2007, 12:12   |  #12  
Yıllanmış Üye
3,720 mesaj
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
KahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha

Bu arada gözümüzün fotoğraf makinlerinden farkı şu biz dünyayı elips görürüz ama onlar  dikdörtgen çeker  yuvarlak görür

omer_6134
11-11-2007, 12:54   |  #13  
Yıllanmış Üye
2,788 mesaj
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
Yok ya aslında yeni 93 model ama bilgisayar oynaya oynaya eskidiKahkaha

uGuR.uK
11-11-2007, 13:10   |  #14  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
cok hor kullanmısın galiba, update falan ettirBeğendimDil çıkarıyor

omer_6134
11-11-2007, 13:12   |  #15  
Yıllanmış Üye
2,788 mesaj
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
Sende hafta içi yaklaşık 5-6 saat,hafta sonu 9-10 saat bilgisayar oyna bakalım göz kalıyor mu?KahkahaKahkaha
Gözlük bile işe yaramıyor sadece 1-2 saat idare ediyorKahkahaKahkahaKahkaha
Sende hafta içi 6 saat hafta sonu yaklaşık 10 saat oyna bakalım göz kalıyor mu?Kahkaha
Dün gece saat 2 filandı galibaKahkaha

Son Düzenleme: omer_6134 ~ 11 Kasım 2007 13:15
uGuR.uK
11-11-2007, 13:51   |  #16  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
Sende hafta içi yaklaşık 5-6 saat,hafta sonu 9-10 saat bilgisayar oyna bakalım göz kalıyor mu?KahkahaKahkaha
Sende hafta içi 6 saat hafta sonu yaklaşık 10 saat oyna bakalım göz kalıyor mu?Kahkaha
ne isin var o kadar pc basında, daa genceciksin bak orencisin. ara arkadasları cıkın gezi karı-kız kovalayınDil çıkarıyorIslık, makara muhabet sohbet edin. az az oyna bilgisayarınla sora. bilgisayarımı ilk aldıgım yıllarda oleydim ben ama sora gectiGülüş

omer_6134
11-11-2007, 14:07   |  #17  
Yıllanmış Üye
2,788 mesaj
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
ne isin var o kadar pc basında, daa genceciksin bak orencisin. ara arkadasları cıkın gezi karı-kız kovalayınDil çıkarıyorIslık, makara muhabet sohbet edin. az az oyna bilgisayarınla sora. bilgisayarımı ilk aldıgım yıllarda oleydim ben ama sora gectiGülüş
İyi o zaman bende bakliyim geçsinDil çıkarıyor Zaten fazla oyun oynamıyom hgenelde araştırma ve telefon üzeineyim

uGuR.uK
11-11-2007, 15:32   |  #18  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
İyi o zaman bende bakliyim geçsin Zaten fazla oyun oynamıyom hgenelde araştırma ve telefon üzeineyim
bekle bakalım, bıkarsın sora zaten bilgisayardan.

crixallis31
11-11-2007, 15:33   |  #19  
Yıllanmış Üye
596 mesaj

Biyomimetik(Doğada işleyişinin bilime aktarılması gibi birşey)
gözün çalışma prensibine daha çok eğilerek Kameralarımı ve telefonlarımızı göze yaklaştırır inşallah

Son Düzenleme: crixallis31 ~ 11 Kasım 2007 15:35
omer_6134
11-11-2007, 15:35   |  #20  
Yıllanmış Üye
2,788 mesaj

ilk ateri almıştım hiç bıkmadım.Sonra play station aldım yine bıkmadım şimdi pc aldık yin bıkmadım.
Bilgisayardan bıkılmaz zaten çünkü her gün yeni bir şey çıkıyor.

uGuR.uK
11-11-2007, 15:39   |  #21  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
OOOOMMMMEEEERRRR
ilk ateri almıştım hiç bıkmadım.Sonra play station aldım yine bıkmadım şimdi pc aldık yin bıkmadım.
Bilgisayardan bıkılmaz zaten çünkü her gün yeni bir şey çıkıyor.
eskiden olsa bi nebze haklı olabilirdin ama, gunumuzde o her cıkan sey icin yeni yeni masraflarda cıkıo. herhalta yeni donanım cıkarıolar zorluolar eskilere destekleri kesiolar zırt pırt, bu gercekten kotu ve bicok kisiyi sogutmaya basladı bence, bende dahil.

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 11 Kasım 2007 15:40
XxXDaRKoXxX
12-11-2007, 15:42   |  #22  
Yıllanmış Üye
3,720 mesaj
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
elazigli
OOOOMMMMEEEERRRR
İyi o zaman bende bakliyim geçsinDil çıkarıyor Zaten fazla oyun oynamıyom hgenelde araştırma ve telefon ü
Şu an nasıl gülüyorum bileezsiniz ya konuşmalarınız o kadr komik kiKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha

Bu arada bende muhabbete katılayım
ende eskden çok ateri oynardım hiç unutmam o kadar ateri manyağıydım ki babam içerde felç(Allah 'tan şimdi felç değil:) ) geçiriyordu ben odamda ateri oynuyordumKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha

Ama içimde hep gözlük takma isteği olmuşturKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha

uGuR.uK
12-11-2007, 18:38   |  #23  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj
XxXDaRKoXxX
........
Ama içimde hep gözlük takma isteği olmuşturKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkahaKahkaha
al tak baba, taktında bizmi cıkardık. sole sekil spor bisi al hatta karizma yaparsınGöz kırpmaGülüş

Son Düzenleme: uGuR.uK ~ 12 Kasım 2007 18:40
omer_6134
12-11-2007, 20:59   |  #24  
Yıllanmış Üye
2,788 mesaj

benimkini takabilirsin:)