Evet arkadaşlar burada size GTA IV'te oyunu açmayan ve grafik belleğini düşük gören ENB modlarının Nvidia Optimus özelliği ile ilgili olan sorununun kesin çözümü için size yardım edeceğim.
Öncelikle Nvidia Optimus nedir ? Nvidia Optimus, bir grafik işlemcisi üreticisi olan Nvidia'nın bazı mobil ekran kartlarında kullandığı özelliktir. Notebooklarda olur. İki tane grafik işlemci kullanır. Hybrid gibi düşünün. Intel HD Grafik İşlemcisi ve Nvidia Grafik İşlemcisi'nı optimize ederek kullanması temelindedir. Ağır programlarla/oyunlarla uğraşırken Nvidia devreye girer, Basit işlemlerde ise bataryadan tasarrufu sağlamak için yerini Intel'e bırakır. Siz isterseniz Nvidia Kontrol Panelin'den veya diğer adıyla Nvidia Denetim Masası ile istediğiniz ".exe" dosyalarının hangi grafik işlemci ile çalışacağını düzenleyebilirsiniz.
Eğer ekran kartınızın Optimus özelliğine sahip olmadığını bilmiyorsanız kısa bir yöntemle öğrenebilirsiniz.
Bilgisayar> Sağ Tık> Yönet> Aygıt Yöneticisi> Görüntü Bağdaştırıcıları. Eğer burada hem Intel hem Nvidia varsa ayrı ayrı o zaman Optimus özelliği vardır demektir. Zaten aldığınız bilgisayarda bunun sürücüsü olur. Bilgisayar üzerinde ışık ile gösterilir. Yani demek istediğim farketmemeniz mümkün değil.
Nvidia Optimus özelliğini kullanan ekran kartları mesela Nvidia GT550M, GT555M, GT650M gibi...
Şimdi gelelim GTA IV'teki şu yanlış grafik işlemci algılama ve grafik belleğinin düşük olması konusuna. Bunun çözümünü iki farklı şekilde anlatacağım. Benim önerim 1. Çözüm.
1. Çözüm
İlk olarak www.gta4-mods.com/ sitesinden Optimus için de uyumlu olduğu belirtilen bir ENB yamasını yüklemeniz. Ben "HammerHancer for GTA IV" kullanıyorum. Linkini de vereyim:
http://www.gta4-mods.com/misc/th ... eta-10401070-f15423
http://www.gta4-mods.com/misc/th ... vo-2012-1070-f14313
Ben ikinci linkteki modu kullanıyorum. Kullandığım Update'e de uyumlu ve daha yeni olduğu için o hoşuma gitmişti. Siz kullandığınız versiyona göre indirebilirsiniz. İndirdikten sonra yapmanız gereken tek şey oyunun ana dizinine atmış olduğunuz "ENBInjector" dosyasını açtıktan sonra oyuna girmeniz olacaktır. İlk çözümde olay bu kadar ve harika grafikler elde edebilirsiniz. Ben size oyundan kendi çektiğim fotoğraflarımı göstereyim. Hemen hemen sonuna kadar açtım ayarları 20FPS alıyorum genelde ben sıkıntı çekmedim.
Bazı önemli noktaları anlatayım, dosyaları eklemeden önce yedeğini alın derim orjinal dosyaların. Hâttâ yeterli disk alanınız varsa 2 tane GTA IV kullanın biri yamalı diğeri yamasız olsun. Hangisine isterseniz ona girin.
2. Çözüm
Bu çözüm de çok basit fakat bir tane küçük program kullanmamız gerekiyor. Hex programı olmalı. Ben Hexedit kullanıyorum linkini vereyim siz de kurun bakalım anlatmaya başlayalım.
Hexedit: http://www.physics.ohio-state.edu/~prewett/hexedit/
1- İlk önce "GTAIV.exe" ve eğer varsa "EFLC.exe" dosyalarının yedeğini alın. Daha sonra Hexedit programını çalıştırın ve daha sonra GTAIV.exe'yi bulup seçin ve resimde gösterdiklerimi güzelce takip edin.
2- Find butonuna tıkladıktan sonra "d3d9.dll" dosyasını aratacağız. Arama seçeneğinde "ASCII" nin seçili olduğundan emin olun. Karşımıza bir sonuç gelir direk olarak ama normalde bundan iki tane var. Yani bu işlemi iki kez tekrarlayıp gördüğünüz "d3d9.dll" nin ismini "d3fx.dll" olarak değiştiriyoruz.
3 - Yaptığımız şeyleri GTAIV'ün dizinine kaydediyoruz ve var olan ".exe" si ile değiştiriyoruz.
4- Son olarak da elinizde bulunan ENB modunu yaptıktan sonra moddan ana dizine kopyalamış olduğunuz "d3d9.dll" nin ismini "d3fx.dll" olarak değiştirip oyuna giriyoruz. Bu şekilde sorun çözülmüş olacak.
Çok iyi FPS almazsınız bu çözümde ve yüksek ayarlarda da grafikler sizi pek memnun etmez. Bu yüzden ilk çözümü önerdim.
Konumuz burada sona erdi. Eğer yapmış olduğum araba yamasını merak ederseniz söyleyeyim. "GTA 4 Mega Car Pack v2.2 Elite Edition by mEtzG3r" kullanıyorum. Detaylar ve arabalar güzel ve hoş.
Son olarak Herkese İyi Oyunlar Dileğimle... :)