Bilgisayarı elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmlarından korumak için ups almayı düşünüyorum fakat bazı sorularım var.
Elektrik kesintisinde pc'i açık tutma süresi önemli değil benim hiç, sistemi kapatana kadar açık kalsın yeter. Önemli olan dediğim gibi kesinti ve dalgalanmalardan koruması sadece. Bunun için 100lirayı geçmeyecek upsler var mı tavsiyede bulunur musunuz bi iki tane?
Ayrıca upslerin çalışma prensibiyle ilgili hiçbir fikrim yok. Yani bi uçu prize bi ucu kasaya mı bağlı oluyor. Ups 7/24 açık mı kalıyor? Isınmıyor mu?
Son olarak hem pcyi hem de eğer takılıysa prizli harici harddiskimi koruyabilir mi?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Güç Kaynağı Alıcam Sorularım Var
UPS 24 saat açık kalır.Kendini idame edecek kadar ısınır.Problem çıkarmaz.
Mantığı aküdür.
Bilgisayara takılı tüm parçalarınızı ve monitörünüzü de korur.
Süresi önemli değilse
Buradan istediğinizi seçebilirsiniz
http://www.vatanbilgisayar.com/products.aspx?L2=PERUPS
çok teşekkür ederim ilgilendiğin için ve link için. fakat bi sorum daha olcak şimdi upsi güç kablosuyla kasaya bağlıcam sanırım, fakat monitör, ses sistemi ve harici harddisklerin kendi ayrı prizleri var onlar da korunmuş oluyor mu bu şekilde?
Bir de son olarak verdiğin linkte Gücü (VA), Voltaj Aralığı gibi detaylar var. Tam olarak nedir bunlar, neye göre seçim yapcam? Dediğim gibi önemli olan kesintiden sonraki kullanım süresi değil benim için, daha çok korumasına dikkat edicem alırken.
Güç Kaynağı konusu önemli. Sonuçta PC nin tüm parçalarını koruyor. Alırken ucuza kaçmak doğru değil. Kaliteli bir marka almak lazım. 100 un altında alacan ancak dandik markalardan olur. Sana tavsiyem marka olarak Tunçmatik al. Line Interactive (Online) özelliği olanından. Arka tarafında 2 adet priz çıkışı olan modellerden al mutlaka. Normal ev PC si için 800 veya 1000 Watt lık bir güç kaynağı yeterli. Tunçmatik in buna uygun modellerinin fiyatı 100-150 TL arasında değişiyor. Vatan Bilgisayardan modelleri inceleyebilirsin.
Çalışma Şekline gelince kısaca anlatayım: Güç Kaynağının fişini pirize takarsın. Arkasında 2 adet priz vardır. Birine Kasanın Fişini diğerine Monitorun fişini takarsın. Güç kaynakları Kasanın içindeki ve dışardan kasaya bağladığın her türlü donanımı korur.
2,5 inç disklerde gerek yok ancak 3.5 harici diskleri korumaz.Çünkü onların ayrı bir prizden güç almaları gerekir.
burada ups'e bir volyaj korumalı 3'lü priz takmak sorunu çözer.
Ancak abartıp 6'lı priz ile herşeyi UPS'e bağlamamak lazım
Hmm anladım dediğin gibi 100-150 arasına bakıyım ozaman. Peki ses sitemi ve hariciyi nasıl koruyor onu anlamadım tam olarak sonuçta onların fişleri evin kendi prizine takılı.
evet içinde kuru akü denilen akü var ve sürekli açık.Sadece bilgisayarı kapatmaya yetecek kadar zaman versin diyorsan ucuz bişede işini görür.Yani 1 monitör 1 kasa falan en az ama en az 3 dakika açık kalır.O da herşeyi kapatmana fırsat tanır.Zaten mantıkta budur.Ben elektrik kesilince keyfime devam edeyim diyorsan kesenin ağzını açacaksın :) Asıl mantığıda yüksek ve düşük akımdan korumaktır.
voltaj korumalı 3'lü prizler ne kadar peki, standart olan 3'lülerden farklı bişey mi?
Mcafee nin sana tavsiye ettiği 3 lü priz yöntemi işini görür. Fakat olur olmaz herşeyi tutup da güç kaynağına bağlamaya da gerek yok. Ne kadar çok cihaz bağlayacaksan ona göre alacağın Güç Kaynağının Watt oranınıda yüksek almalısın.
google'da güç korumalı priz ya da akım korumalı priz diye aratırsanız bilgi edinebilirsiniz.
Normal üçlü de olur aslında ama tercih sizin
alacağın ups mutlaka sağam güç vermesi gerekir çünkü bütün sisitemin oraya bağlı yani kısaca 1000 1200 wattlık al monitör de var ve elektrikleri kesilince hemen 5 10 dkka dayansa olur yeter ki sistemini sağlıklı kapat.
On Line özelliği olanlardan almalısın
On Line özelliği olunca noluyor tam olarak?
Bazı şeyler değişir.
Bazıları ise ömür boyu hizmet verir.
Ben APC firmasının 1400 VA UPS cihazını kullanıyorum. elektrik kesintilerinde beni en az 1 saat götürüyo.
Çok para verip almıştım ama mahcup etmedi.
http://www.apc.com/tools/ups_selector/index.cfm