Güç Kaynakları hakkında bilmemiz gerekenler

Murat.
22-11-2009, 23:25   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
948 mesaj

Bilgisayar alırken, toplarken çoğu kullanıcımızın en çok önem verdiği ve ilk tercihi hangi işlemci ve kaç gb ram olması gerektiği, oyun sevdalısı ise kaç mb ekran kartı Ağzı kulaklarına varıyor( hala şu ekran kartlarında mb olayını tam çözemedik ama Ağzı kulaklarına varıyor ) İle ilgilenip arka plana atılan ama aslında çok önemli olan ve göz ardı edilen, doğrudan cebimizle ilgili sistemimiz için en önemli parça olan güçkaynakları bilmemiz gerekenler nelerdir.

Başlayalım o zaman;

Kullanıcıların en büyük yanıldığı nokta ise güç kaynağının kaç Watt olduğu ve diğer yanlarına bakmamaları. Aslında güç kaynaklarının üzerindeki etiketlerde yeterli bilgilendirme mevcut.

Üzerindeki etiketlerde belirtilen ibarelerle yola çıkalım o zaman;

1-Kaliteligüç kaynaklarının üzerinde verimlilik oranı yazar. ATX 12V 2.2 spesifikasyonunda güç kaynaklarının minimum %70 verimlilikle çalışması zorunluluğu vardır. Örneğin;%70, %80 gibi. Peki ne işe yarar bu veriler. Girişte yazdığım üzere, bizim doğrudan cebimizi ilgilendiriyor. Üzerinde %50 verimlilik yazan bir PSU bilgisayarımızın ihtiyacı olan 150 W için şebekeden 300 W çektiğidir. Peki sistemimize 150W verirken şebekeden çektiği 300W dan artan 150W nereye gidiyor ? Tabii ki ısı olarak karşımıza çıkıyor. Birde bu ısıyı düşürmek için daha fazla soğutma ihtiyacı,bunun karşılığında yüksek ses seviyesi yani gürültü. Ağzı kulaklarına varıyor

2-Çok fazla teknik ayrıntıya girmeden anlatmaya çalışmak gerekirse, güç kaynaklarının özelliklerinde koruma özelliklerinden bahsedilir. Bunlar; Yüksek Akım (OCP),Gerilim (OVP/UVP), Kısa Devre (SCP) gibi. Ters giden bir durumda kaliteli güçkaynakları (yukarıda bahsettiğim) koruma moduna alır. Kalitesiz güç kaynakları ise bu durumda kullanılamaz hale gelebileceği gibi bilgisayardaki bileşenlere zarar vererek onlara elveda demenizi sağlar.

Bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra, sıra geldi bizim ne kadarlık güç kaynağına ihtiyacımız olduğuna. Bunu nasıl hesaplarız.

Sistemimizin ne kadarlık güç ihtiyacını hesaplamak için öncelikle tüm bileşenlerimizin ihtiyacı olan değerleri toplayalım. Bunların üzerine en az 30W güvenlik payı ekleyerek yukarıda belirtilen şartları sağlayan kaliteli bir güç kaynağı alabiliriz.Neden 30W güvenlik payı koyuyoruz. Neden mi ? Her ne kadar kaliteli güç kaynaklarının üzerinde 500W veya 600W gibi değerler yazsa da bunlar üreticinin verilerinde belirtilen bu gücü sağlayabilmesi için 25 derece gibi çalışma sıcaklığı değerleri sunar. 25 derece gibi değerler çok düşük değerlerdir ki normalde sistemimiz veya kasa içi sıcaklığı 35 derecedir. ( oyun düşkünleri bunu 50 derece olarak görürler genelde ) Sıcaklık seviyesi yükseldikçe verebildiği güç miktarı ise düşmektedir. O zaman demek oluyor ki biz 500W lık gücü alamıyoruz. Maalesef ( yanılmıyorsam ) ATX 12V 2.0 ve sonrasındaki spesifikasyonunda bu konuyla ilgili olarak bir şart olmadığından üreticiler bu hususu belirtmeyebiliyorlar.Diyelim ki sistemimiz için gerekli olan gücü topladık ve bunu 450W olarak belirledik ve 500W lık kaliteli bir güç kaynağı aldık. Bu değerleri hesaplarken aslında bileşenlerimizin üreticileri bu güç ihtiyaçları için tepe değerleri verirler. Bizde bu tepe değerler üzerinden hesapladık. Sonra da kendimize sorarız “İyi de biz aynı anda hepsini tam yükte çalıştırmıyoruz ki”. Evet,bütün bileşenleri aynı anda tam yükte çalıştırmamız mümkün değil. Neden o zaman; Nedeni ise şu, Kullandığımız bileşenler güç kaynaklarının 3.3V, +5V ve+12V kanallarından beslenirler. Örneğin +12V kanalını tam yükte çalışanbileşenlerin isteğini karşılaması veya diğer tabirle yeterli gücü verebilmesi gerekir.Aksi takdirde bir işimize yaramaz.

Son olarak; Bilgisayarlarımızda yaşadığımız sıkıntıların veya sorunların nedenleri güç kaynakları olabilir. Bilgisayarın kendi kendine yeniden başlaması, mavi ekran hataları, stabilite bozukluğu gibi sorunlara sebep verebilir.Ya da yazması bile kötü olanı bilgisayarınıza elveda demeniz olabilir.

Son Düzenleme: Murat. ~ 24 Kasım 2009 13:10
ADEM-KAYA
23-11-2009, 21:35   |  #2  
ADEM-KAYA avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
12,271 mesaj

Yararlı bir yazı olmuş.
Eline sağlık..

Murat.
23-11-2009, 22:04   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
948 mesaj

Teşekkür ederim Adem. :)
Bununla ilgili başkaca merak edilen veya açıklamasını atladığım bir husus varsa, sorulara cevap vermeye çalışırım.

falconer
24-11-2009, 22:25   |  #4  
Yıllanmış Üye
704 mesaj

Eline sağlık arkadaşım, sana bir sualim olacak;
Yeni sistem toplarken kasa seçiminde (ben kendi adıma) psu ya önem veriyorum ama kasa üzerinde ki psu için yeterli bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız. Örneklemek gerekirse dün bir arkadaşım AMD Phenom II X2 550BE işlemci ve Sapphire HD4870 li bir sistem toplayacağım bu sistem için bütçemin el verdiği en iyi kasa bu  http://www.gigabyte.com.tw/Produ ... aspx?ProductID=2710 sen bu, kasanın üzerindeki 420W lık PSU benim sistemimi kaldırır mı dedi. Araştırdım psu nedir ne innesidir gerçek gücü nedir hiçbir sonuca rastlayamadım. E gigabyte kötü mal yapmaz düşüncesi içimden geçiyor ama adama alda diyemiyorum. Sen olsan ne yapardın? Al yeter dermiydin?
Özetle en güzeli psu suz kasa alıp psu yu ayrıca alamak ama malum bütçe meselesi. Ben kasaların üzerinde gelen PSU ya hiç güvenemiyorum. Sence bu durumda ki arkadaşlar ne yapmalı?
Yanıtların için şimdiden teşekkür ederim..

Murat.
25-11-2009, 08:15   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
948 mesaj
Alıntı: falconer  
Eline sağlık arkadaşım, sana bir sualim olacak;
Yeni sistem toplarken kasa seçiminde (ben kendi adıma) psu ya önem veriyorum ama kasa üzerinde ki psu için yeterli bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız. Örneklemek gerekirse dün bir arkadaşım AMD Phenom II X2 550BE işlemci ve Sapphire HD4870 li bir sistem toplayacağım bu sistem için bütçemin el verdiği en iyi kasa bu  http://www.gigabyte.com.tw/Produ ... aspx?ProductID=2710 sen bu, kasanın üzerindeki 420W lık PSU benim sistemimi kaldırır mı dedi. Araştırdım psu nedir ne innesidir gerçek gücü nedir hiçbir sonuca rastlayamadım. E gigabyte kötü mal yapmaz düşüncesi içimden geçiyor ama adama alda diyemiyorum. Sen olsan ne yapardın? Al yeter dermiydin?
Özetle en güzeli psu suz kasa alıp psu yu ayrıca alamak ama malum bütçe meselesi. Ben kasaların üzerinde gelen PSU ya hiç güvenemiyorum. Sence bu durumda ki arkadaşlar ne yapmalı?
Yanıtların için şimdiden teşekkür ederim..
Kasaların içinde gelen PSU lara güvenip güvenmeme, yine o aldığınız kasanın üreticisinin kim olduğu. Bilinen ve kendini ispatlamış üreticiler kasalarında kullandıkları PSU ların verdikleri değerlerinde çalışması gerektiğinin bilincindeler. Tabii Üretici; kasa içinde verdiği PSU larda kendi emsallerinden bazı extralar kısma yoluna gidebilir. Buda kasa ile beraber PSU vermede maliyet olayı.
Şimdi; sizin arkadaşınızın toplamayı düşündüğü sisteme  söz konusu Gigabyte kasa yeterli olmayacaktır. Alınması düşünülen sistem daha çok güce ihtiyaç duyuyor. Sistemdeki ekran kartının güç ihtiyacını belirten bu linke bakın http://www.amd.com/us/products/d ... m-requirements.aspx
Kasa ve PSU nun ayrı ayrı alınması çok daha iyi bir tercih. Ama bütçesi sınırlı olanlar için toplamayı düşündükleri sistemin güç ihtiyacını hesapladıktan sonra bilinen ve kendini ispatlamış ürün ve markalardan seçim yapabilirler.

falconer
25-11-2009, 14:10   |  #6  
Yıllanmış Üye
704 mesaj
Alıntı: Murat.  
Kasaların içinde gelen PSU lara güvenip güvenmeme, yine o aldığınız kasanın üreticisinin kim olduğu. Bilinen ve kendini ispatlamış üreticiler kasalarında kullandıkları PSU ların verdikleri değerlerinde çalışması gerektiğinin bilincindeler. Tabii Üretici; kasa içinde verdiği PSU larda kendi emsallerinden bazı extralar kısma yoluna gidebilir. Buda kasa ile beraber PSU vermede maliyet olayı.
Şimdi; sizin arkadaşınızın toplamayı düşündüğü sisteme  söz konusu Gigabyte kasa yeterli olmayacaktır. Alınması düşünülen sistem daha çok güce ihtiyaç duyuyor. Sistemdeki ekran kartının güç ihtiyacını belirten bu linke bakın http://www.amd.com/us/products/d ... m-requirements.aspx
Kasa ve PSU nun ayrı ayrı alınması çok daha iyi bir tercih. Ama bütçesi sınırlı olanlar için toplamayı düşündükleri sistemin güç ihtiyacını hesapladıktan sonra bilinen ve kendini ispatlamış ürün ve markalardan seçim yapabilirler.
Öncelikle yanıtın için teşekkür ederim. Ben ekran kartını yanlış yazmışım 4770 olacaktı ama önemi yok. Zaten 420W ona da ucu ucuna yeteceğini düşünmüştük. PhenomII x2 550 ve HD4770 için aşağıda ki kasa+PSU lardan hangisini önerirsin?
http://www.vatanbilgisayar.com/a ... ils.aspx?I_ID=39357
Bu kasada ki High Power ın 450w psu su.
http://www.vatanbilgisayar.com/t ... ils.aspx?I_ID=41115
Bunun PSU su hakkında çok olumsuz şey duydum ama ben kendi sistemimde HD4870 ve PhenomII x3 720BE ile overclock lu olarak kullanıyorum.
Not: Arkadaşında işlemciyi oc yapacağını belirtmek isterim..

GameRMan
25-11-2009, 14:12   |  #7  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
3,045 mesaj

Evet yararlı bir yazı. Eline sağlık.

Murat.
25-11-2009, 14:46   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
948 mesaj
Alıntı: falconer  
Öncelikle yanıtın için teşekkür ederim. Ben ekran kartını yanlış yazmışım 4770 olacaktı ama önemi yok. Zaten 420W ona da ucu ucuna yeteceğini düşünmüştük. PhenomII x2 550 ve HD4770 için aşağıda ki kasa+PSU lardan hangisini önerirsin?
http://www.vatanbilgisayar.com/a ... ils.aspx?I_ID=39357
Bu kasada ki High Power ın 450w psu su.
http://www.vatanbilgisayar.com/t ... ils.aspx?I_ID=41115
Bunun PSU su hakkında çok olumsuz şey duydum ama ben kendi sistemimde HD4870 ve PhenomII x3 720BE ile overclock lu olarak kullanıyorum.
Not: Arkadaşında işlemciyi oc yapacağını belirtmek isterim..
Aslında çokda farklı değiller birbirlerinden. Ama sordukların arasında bu daha doğru tercih.

Murat.
25-11-2009, 14:48   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
948 mesaj
Alıntı: GameRMan  
Evet yararlı bir yazı. Eline sağlık.
Teşekkür ederim.

safüzyon
22-12-2009, 11:13   |  #10  
safüzyon avatarı
Yıllanmış Üye