Bilgi: Flash öğrenmeye yeni başlayanlar için; Layer(Katman),Frame(Sayfa), Library(Kütüphane), Create motion tween(Animasyon)mantıklarını kolayca anlayabilecekleri bir uygulama.
Güneşin etrafında dönen gezegen animasyonu yapmak.
Anlatım adım adım resimler ile desteklenmiştir. Tüm resimler ve metin zip dosyasının içinde mevcuttur.
Kaynak: gezegen.zip indirmek için tıklayın
Demo: görmek için tıklayın
Anlatım
(Resim 1, 2)
Yorunge2 ve gezegen2 günesin arkasında kalan kısım. Normalde bir gezegen var.Güneşin önünde ki hareket için gezegen 1, arkasındaki hareket içingezegen 2 yi kullanıyoruz.
(Resim 3, 4)
- yorunge 1 i guide yaptım.
- gezegen 1 i yorunge 1 guidesinin altına soktum.
- animasyonumuz 40 frame(sayfa) sürücekti
- gezegenin güneşin önünde geçirdiği zaman 20 frame, akrasından dolaşırkende 20 frame yapıcaz.
- yorunge 1 in 20 framine sağ tıklayıp "insert frame dedim." (insert frame o yörüngeyi 20 frame boyunca yansıtıyor.)
- gezegen 1 in ilk framasine sağ tıklayıp "create mation tween" dedim. (mor renk oldu)
- sonra gezegen 1 in 20. framesine sağ tıklayıp "insert key frame" dedim. (bu gölge değil. 20 frameyede nokta koydu.)
-insert key frame dedim çünkü animasyonun birinci framesinde ki gezegenyörüngenin sol ucunda, 20 framesindeki gezegenide yörüngenin sağ ucundaolması lazım. hareket etmesi için.
- şimdi gezegenin 20 framesine tıkladım. sahnedeki gezegeni tutup yorungenin sağ ucuna koydum.
şimdi çalıştırdığında gezegenin soldan sağa doğru yörünge üzerinde hareket etmesi lazım. olmuyorsa yanlış yapmışsın demektir.
(Resim 5, 6)
-güneş her zaman görüneceği ve hareket etmeyeceği için 40 ıncı frame esağ tıklayıp "insert frame" diyorum (günesin gölgesini 40 sayfa boyuncagöster.)
- gezegenin güneşin arkasındaki hareketini yorunge 2 ve gezegen 2 oluşturucak. ve bu hareketler 20 frameden 40 a kadar sürücek.
- gezegenin güneşin önündeki hareketide 20. frame de bitmişti.
- yorunge 2 nin üzerine basılı tutup, 20. frameye sürükledim. sonra aynı işlemi gezegen 2 içinde yaptım.
- sonra yorunge 2 nin 40 framesine sağ tıklayıp "insert frame" dedim.
- gezegen 2 yi yorunge 2 guidesinin içine almıştık.
- gezegen 2 nin 20. framesine sağ tıklayıp "create motion tween" dedim.
- gezegen 2 nin 40. framesine sağ tıklayıp "insert key frame" dedim.
- gezegen 2 nin 40. framesine tıkladım. gezegeni yorungenin sağ ucundan sol ucuna sürükledim.
- bitti galiba
İyi çalışmalar
Anahtarkelimeler; Flash, ders, dersler, örnek, çalışma, basit, kolay,anlaşılır, animasyon, yapmak, öğrenmek, cs4, tutorial, tutorials,sample, resoruce, source, anlatım.