Hacker_382 ve Erkulkazim'ın ilgilerine tesekkürler

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
adnanformula
02-12-2005, 16:27   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

İlginize Tesekkur ederim Hacker-382 ve Erkulkazim...

Ben daha önce nasil bir program yapmak istediğimi bu forumdan iletmiştim. Benim Önceki Nickim adnanharput idi ve Çok sayıda dosya adını değiştirecek kod başlığı altında yapmak istediğim programdan söz etmiştim. Siz onu tam olarak anlayamamışsın galiba. Ancak Benim için sorun değil bir de detaylı olarak sizin istediğiniz
şekilde anlatayım.

Önce kullandığım programlama dilinin Visual Basic 6 olduğunu belirtiyorum.

Yapmak istediğim programın formunda şu düğmeler ve kontroller olacak...

1- Öncelikle şunu düşün: Bilgisayarımdaki belirli bir sürücünün içindeki, belirli bir klasörünün içerisinde bulunan dosyaları görüntülemem gerekiyor:

  Demek ki Önce formun üzerinde, bilgisayardaki sürücülere ulaşabilmem için bir adet "Drive List Box"
bulunması gerekiyor ki sürücülere göz atabileyim..

2- Daha sonra istediğim sürücüye (mesela C sürüsü) ulaştıktan sonra onun içindeki klasörlere ulaşabilmem için bir adet "Directory List Box" bulunması gerekiyor değil mi?

3- Daha sonra iki adet File List Box konulması gerekiyor. 1.Si Var olan dosyaların normal (yani değişmemiş ismiyle listelemek için) 2.si ise dosyaları değiştirdikten sonra yeni ismiyle nasıl göründüğünü kontrol etmek için. Yani dosyanın ismini bakalım bizim istediğimiz şekilde mi değişecek diye kontrol edebilmek için.

4- Daha sonra En az 3 ya da 4 tane common dialog box bulunması gerekiyor. Neden diye soracak olursanız:

1.si Listelenecek dosyaların hangi uzantıya göre listelenceğini kontrol etmek için çünkü. Belki Resim dosyalarının bulunduğu klasörün içinde aynı sınıftan veya aynı türden olmayan dosyalar da bulunabilir. Ve isim değiştirme işlemine tabi tuttuktan sonra değişmesini istemediğimiz dosyalarında ismi yanlışlıkla değiştirilmiş olabilir...

2.si adı değişecek dosyaları (ya da numaralandırılacak dosyaların) numaralandırma işlemi nasıl olacak? Yani 1- 2- 3-.. diye mi yoksa a- b- c- diye mi yoksa I- II- III- diye mi olacak bunu belirteceğiz? Sonra  artan sıralama mı ya da azalan sıralama mı yapılacak onu belirteceğiz.

3. common dialog box ise ismi değişecek dosyaya bir ön takı (prefix) ya da son takı (suffix)koyacak mıyız? Eğer koyacaksak bu ön takı ya da son takının şekli ne şekilde olacak? Bun belirteceğiz. (Yani (-) şeklinde mi yoksa (+) şeklinde mi yoksa (:) şeklinde mi olacak bunu belirteceğiz)

5- Bir de numaralandırma işlemini belirli bir sayı ya da karakter başlangıcıyla başlatabilmek için bir ya da iki adet text box koymak gerekir diye düşünüyorum (yani numaralandırma işlemi "000156" diye ya da "aaabd" diye başlayacaksa bu sayıyı ya da harf kümesini gireceğiz  ve numaralandırma bu rakamdan itibaren devam edecek).

Bir de numaralandırma işleminin yapıldıktan sonra, dosyalar başka bir sürücüye ya da dizine kopyalanacaksa bu hedef sürücünün ve klasörün konumu da belirtilebilmesi için gene ikinci bir drive listbox ve directory list box kullanmamız gerekebilir.  

İşte değerli kardeşlerim, Üç aşağı beş yukarı sana yapmak istediğim programın form şeklini tarif etmeye çalıştım. Bu program farklı işlevler için form tasarımı değiştirilebilir veya geliştirilebilir.

------------------
İnternetten kısıtlı sürüm olarak indirilebilen File Renamer Basic isimli bir program var. Ve o çok güzel hazırlanmış. Hemen hemen istediğim pek çok özellik o programda var. Şimdi bana "Yahu madem o program işine yarıyor neden bizi Visual Basic'de kod yazdırmak için uğraşıyorsun?" demeyesiniz. Çünkü o program bir kısıtlı sürüm. Hem biz aslanlar gibi kendi programımızı yapabiliriz. Elin gavuruna neden muhtaç olalım ki. Değilmi canım kardeşlerim biz de kendi programımızı aslanlar gibi yapıp el aleme muhtaç kalmayabiliriz.

Benim yeterli zamanım yok yoksa şimdiye kadar gerekli kodları çoktan hazırlamıştım bile. Ancak iş yerinde  sabahtan akşama kadar bilgisayarın başından kalkamıyorum. Ve eve gidince de çoluk çocuk yüzünden bilgisayarla ilgilenemiyorum...

Hadi aslanlarım. Siz geleceğin genç programcı yeteneklerisiniz. Kolları sıvayın bu işin üstesinden gelmek o kadar zor değil sanırım. Sizi gaza getiriyorum diye düşünmeyin sakın. Göz kırpmaGöz kırpmaGöz kırpma

                                                                 Yardımlarınız İçin Şimdiden TeşekkürlerGülümsemeGülümsemeGülümseme
                                                                      - - - adnanformula - - -

hacker_382
03-12-2005, 12:57   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
38 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

şimdi yapmak istedigini guzel bir sekilde anlatmısıın ayrıca  File Renamer Basic
programını inceledim gerçekten güzel yapmıslar şimdi boyle program yapmak için gerekli kodlar lazım bir bakalım kodları ogrenmeye çalısacam neler yapabilecez...
en kısa zamanda doncem belkide yapmış olarak :)