Aslında okadar korkulacak ve her dakika internette dolaşırken huzursuz olacak bir durum yok.Genel bir açıklama yapayım isterseniz ,söyleyeceklerim işinize yararayabilir, yol gösterebilir.
Çok uzun zamandır internet kullanıcısıyım ve bende internet üzerinden çok fazla virus yemişimdir. Ama bunlardan ders çıkartarak ve neyin ne olduğunu araştırarak kendimi geliştirdim. Neyin ne olduğunu bildikten sonra ve biraz da dikkat ettikten sonra korkulacak hiçbir şeyin olmayacağını anladım.
Sağlam bir antivürüs programınız varsa hiç korkmayın diyemem ama okadar da önyargılı davranmanızı sağlayacak durumlara düşmenizi de tavsiye etmem.
Aslında bu mail hesaplarınızı kaptırmanız ya da virüslerin pc nize yayılması tamamen sizin hatanızdan kaynaklanıyor diyebilirim.
Hiç korkmayın diyemememin nedeni ise şu örneğimle açıklayayım sizlere. Hatta Türkiye den örnekle açıklayayım ;
Turkojan ismini kaçınız duydu bilemiyeceğim ama Funguskid adında bir programlamacının ürettiği bu Trojan , 2 ay süresince antivirüsler tarafından bulunamamıştır.
Programın deneme süreçlerini bizzat kendimiz test ettik.Msn üzerinden ya da mail yoluyla kurbana gönderilen dosyayla bilgisayar direk karşı tarafa bağlanıyor ve siz dosyadan kıllansanız da ( bu çok zor denecek kadar iyi tasarlanmışdır.) antivirüsler hiçbirşey bulmadığı için rahatlıkla açıyorsunuz.
Burada anlatmak istediğim, internette çok güvendiğiniz güvenlik yazılımlarını bile aşabilecek şekilde tasarlanan yazılımlar yapılıyor. Sizin yapmanız gereken ise bu durumda tanımadığınız kişileri listenize eklememekten başka bir şey değil. Ya da tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmamak kadar basit.
Msn hackleme olayına gelince ise yapmanız gereken bundan daha basit. Anlatacağım olayı okurken belki sizde farkında olmadan kullanıyor olabilirsiniz.
Msn ve mail hack olayları genellikle, aritmetik sayı dizisi kullanan kullanıcılar veya özel isimler kullanan kullanıcılarda meydana gelmektedir. Bunlara örnek olarak 123456 yada Can gibi mesela. Bu tür kombinasyonları yada özel isimleri kullanan arkadaşlar ne kadar büyük bir hata yaptıklarının farkında olmadan internette dolaşmaktalar.
Yapmanız gereken gene çok basit bir iki işlemden ibaret.
Şifrelerinizi (password) genellikle harf ve rakamlardan oluşturmaya özen gösterin arkadaşlar. Çok uzun olmasına hiç gerek yok.
Bu arada hotmail ‘i kullanan arkadaşlara dikkat etmeleri bir konudan da bahsedeceğim.
Hatırlatma sorularınızı özellikle sizin bilidiğiniz şeylerden seçmeye çalışın.Ayrıca yazacağınız harfleri büyük ve küçük harf olarak oluşturursanız en doğru şeyi yapmış olursunuz. Tabi bunu yazarken hatırlayacağınız bir şey olmasına dikkat edin.
Sizlere genel bir mail , msn ve pc hack konusunda bilgi vermeye çalıştım. Bu konu aslında çok uzun uzadıya anlatılacak bir konu.Ben elimden geldiğince en basite indirgemeye çalıştım. Umarım sizinde işinize yarayan bir şeyler vardır.
Hepinize hayırlı günler diliyorum.
Kolay gelsin…
Sefa Can Gökkaya